vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareFinanțele vor modifica Legea contabilității de anul viitor

Finanțele vor modifica Legea contabilității de anul viitor

Începând de la 1 ianuarie 2015, microîntreprinderile vor beneficia de o serie de scutiri în privința raportării financiare, scutiri care se referă la raportarea financiară, se arată într-un Proiect de Ordin al Finanțelor care ar putea fi aprobat în următoarea ședința de Guvern. Proiectul prevede abrogarea dispozițiilor potrivit cărora, firmele care în exercițiul financiar precedent au înregistrat cifra de afaceri netă sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro și totalul activelor sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro pot opta pentru un sistem simplificat de contabilitate.

” Se apreciază că, spre deosebire de numărul redus de operatori economici care au ales să facă uz de sistemul simplificat de contabilitate, în baza preluării microregimului prevăzut de Directiva pentru această categorie de entități, acestea vor beneficia în număr mult mai mare de avantajele scutirilor și simplificărilor introduse la nivel comunitar. Astfel, că rezultat al transpunerii viitoare a Directivei, sfera entităților care vor întocmi situații financiare anuale în sistem simplificat se va extinde. Față de cerințele actuale în funcție de care se poate aplică sistemul simplificat de contabilitate (acesta aplicându-se de persoanele care în exercițiul financiar precedent au înregistrat cifra de afaceri netă: sub 35.000 euro și totalul activelor: sub 35.000 euro), criteriile care definesc microîntreprinderile sunt mult mai mari. Potrivit estimărilor efectuate pe baza datelor aferente exercițiului financiar al anului 2013 și folosind noile criteii stabilite de Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului, un număr de 608.300 de entități se vor încadra în categoria microîntreprinderilor”, se arată în Notă de Fundamentare care însoțește proiectul.

Astfel, acestea vor beneficia de avantajele unei raportări financiare simplificate, față de cele 12.900 de entități care au optat pentru sistemul simplificat de contabilitate prevăzut de actuală legislație națională. Raportarea financiară specifică microîntreprinderilor, prevăzută de Directiva, este asemănătoarei cu raportarea financiară în condițiile sistemului simplificat de contabilitate, pentru aplicarea căruia operatorii economici au avut posibilitatea de a opta (componentele situațiilor financiare anuale presupun în ambele cazuri întocmirea unui bilanț simplificat/prescurtat și a unui cont simplificat/prescurtat de profit și pierdere, fără obligația că acestea să întocmească note explicative). „Că atare, se impune abrogarea articolelor din actuală lege a contabilității, prin care în anul 2011 s-a introdus sistemul simplificat de contabilitate. Se introduce posibilitatea optării pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic și de către persoanele nou-înființate, prevăzute la art. 27 alin. (3) din lege Conform proiectului de ordin, acest sistem include un bilanț prescurtat și un cont prescurtat de profit și pierdere, ambele componente ale situațiilor financiare anuale cuprinzând informațiile minime care trebuie prezentate conform normelor europene”, se mai arată în documentul citat..

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente