vineri, aprilie 12, 2024
AcasăLocaleNationaleFirmele care folosesc muncitori fără contract riscă să fie închise

Firmele care folosesc muncitori fără contract riscă să fie închise

Firmelor care folosesc lucrători la negru ar urma să le fie stopată activitatea de către inspectorii muncii, conform programului de guvernare al actualului Executiv.

Măsura ar avea drept scop combaterea muncii nedeclarate și ar fi însoțită de majorarea drastică a amenzilor și de realizarea unei baze de date cu toți lucrătorii din domeniile cu risc mare de muncă la negru, în care să figureze datele personale ale unor astfel de angajați și chiar fotografiile acestora.

În plus, „angajatorii vor fi obligați să-și actualizeze informațiile odată cu angajarea/concedierea de personal și să notifice autoritățile care administrează contribuțiile sociale”, este indicat, în linii mari, planul Executivului de combatere a muncii nedeclarate.

De asemenea, potrivit Avocatnet.ro, autoritățile ar urma să-și sporească eforturile și în ceea ce privește evaziunea. „România are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la bugetul de stat. Este necesară cooperarea interinstituțională consolidată în scopul reducerii evaziunii. Propunem angajarea unor contracte de performanță pentru ANAF, cu ținte trimestriale și măsuri corective automate la derapajele de la ținta stabilită, precum și un program de reducere a muncii la negru”, mai este explicat în programul de guvernare.

În prezent, Codul Muncii stabilește că primirea la muncă a maximum cinci persoane fără a încheia cu acestea contracte individuale de muncă este o faptă ce se pedepsește cu amendă între 10.000 și 20.000 de lei pentru fiecare individ. De exemplu, dacă un inspector de muncă identifică trei persoane ce lucrează la negru, angajatorul riscă o amendă minimă de 30.000 de lei și una maximă de 60.000 de lei.

Iar primirea la muncă a peste cinci persoane fără încheierea de contracte individuale de muncă cu acestea este o faptă ce se sancționează fie cu închisoare de la trei luni la doi ani, fie cu amendă penală. În cazuri de acest fel, persoana care poate ajunge la închisoare este reprezentantul legal al companiei sau directorul general, mai arată sursa citată.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente