29.8 C
New York City
miercuri, iulie 6, 2022
AcasăLocaleNationaleFiscul vrea să aibă acces la datele românilor care plătesc cu cardul

Fiscul vrea să aibă acces la datele românilor care plătesc cu cardul

233893-publimedia-shutterstockcard

Fiscul vrea să primească, necondiționat, „toate detaliile disponibile cu privire la identitatea deținătorului cardului” ori de câte ori se efectuează o plată electronică. Această prevedere figurează într-un proiect de hotărâre pentru modificarea și completarea normelor metodologice privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, pus în dezbatere publică de Ministerul de Finanțe, în 12 iulie.

Astfel, potrivit modificărilor preconizate în actul normativ,  „în cazul plăților electronice, efectuate cu cardul bancar prin intermediul POS-ului, entitatea  care gestionează certificarea/autorizarea tranzacției, comunică Agenției Naționale de Administrare Fiscală, simultan cu transmiterea tranzacției către instituția acceptantă, date despre  ID –ul terminalului, ID-ul comerciantului,numărul, valoarea,data, ora, minutul emiterii bonului fiscal, instituția acceptantă, numărul cardului utilizat pentru efectuarea plății, cod autorizare plată, toate detaliile disponibile cu privire la identitatea deținătorului cardului”.

Practic Fiscul, va avea acces necondiționat la toate detaliile privind tranzacțiile electronice din România, aici incluzând atât datele operatorului, dar și datele personale ale posesorului de card bancar, fără notificarea, permisiunea utilizatorului sau mandat de la o instanță.

Noile norme metodologice vin în contextul în care operatorii economici sunt obligați să înlocuiască vechile case de marcat cu rolă cu noi aparate de marcat electronice, dotate cu jurnal electronic.

„Sistemul informatic asigură posibilitatea obținerii de către Agenția Națională de Administrare Fiscală,  a datelor înregistrate în jurnalul electronic, fără notificarea sau permisiunea utilizatorului. Funcția   este activată controlat, prin remodelarea profilului existent pe serverele ANAF, deci fără accesarea aparatului de marcat, și permite obținerea suplimentară de date fiscale prin raportare la anumite intervale de timp prestabilite, cu o ritmicitate și într-un format diferite față de cele standard”, se arată în proiectul de act normativ, publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente