Acasă Locale Stiri Satu Mare Focar de pestă porcină la Satu Mare

Focar de pestă porcină la Satu Mare

Miercuri, 26 iunie 2019, prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip, a convocat şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare, urmare a confirmării unui focar de pestă porcină africană (PPA) la porc domestic pe raza comunei Micula.

În cadrul şedinţei a fost aprobat Planul de măsuri pentru controlul bolii PPA în exploataţia neprofesională (gospodăria) din localitatea Bercu Nou şi în exploataţiile neprofesionale din jurul cătunului Pădureni – comuna Viişoara, judeţul Bihor.

Pentru focarul din judeţul Satu Mare s-a instituit o zonă de protecţie în jurul focarului pe o rază de 3 km, respectiv în localităţile Bercu Nou, Micula Nouă şi Bercu şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, respectiv în localităţile Cidreag, Porumbeşti, Halmeu, Mesteacăn, Micula, Lazuri, Peleş, Bercu, Pelişor, Nisipeni, Noroieni, Agriş, Ciuperceni şi Dabolţ.

Focarul din judeţul Bihor a impus o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km care cuprinde şi următoarele localităţi de la limita judeţului nostru: Becheni, Pir, Piru Nou, Chereuşa, Sărvăzel, Silvaş, Săuca, Chisău, Blaja, Cehăluţ şi Cean.

Conform Directivei 2002/60/CE a Consiliului Uniunii Europene de stabilire a dispozițiilor specifice de combatere a pestei porcine africane, mişcarea animalelor este interzisă atât în zona de restricţie cât şi în zona de supraveghere, cu excepţia situaţiilor avizate de autoritatea sanitară veterinară.

Prefectul a dispus mobilizarea de urgenţă a factorilor responsabili, inclusiv din cadrul Unităţilor Locale de Sprijin, pentru o gestionare corectă a celor două focare noi.

- Advertisment -

Cele mai populare

Bei cafea?!Traiești mai mult.

Iubitori ai cafelei, bucurați-vă. Noile studii sugerează că cei care beau două- trei cești de cafea pe zi...

Indigestia.Tratamente naturiste.

Indigestia apare cel mai frecvent în urma meselor copioase, bogate în grăsimi sau greu de digerat, sau din cauza alimentelor prea rapid ingerate.

Studenţii cer scăderea taxelor de şcolarizare

Începutul noului an universitar îi nemulțumește pe studenți. Teodor studiază Dreptul la Universitatea din Bucureşti. Anul trei de...

Alpiniști Români ne poartă pe cărări nebătătorite prin țară.

Horia Colibăşanu: Creasta nordică a Făgăraşului, munţii Retezat şi Cheile Nerei sunt locuri deosebite, comparabile cu destinaţii din Europa, cu Alpi .

Comentarii recente