joi, septembrie 12, 2024
AcasăsusFonduri UE 2024: Granturi de 1,6 milioane EUR pentru startup-uri inovatoare din...

Fonduri UE 2024: Granturi de 1,6 milioane EUR pentru startup-uri inovatoare din România

Startup-urile inovatoare din România vor putea obține noi granturi de până la 1,6 milioane de euro pe proiect, printr-o nouă linie de fonduri europene, care urmează să fie lansată în anul 2024, de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

MIPE și Ministerul Cercetării au lansat în dezbatere publică proiectul Ghidului Solicitantului „Sprijin pentru întreprinderi nou înființate inovatoare” – Măsura 1.1.1, în cadrul Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PoCIDIF) 2021-2027.

Bugetul total pus la bătaie este de 46,6 milioane de euro (din care 36,6 milioane euro din fonduri UE și restul de la bugetul de stat).

Acest buget va fi împărțit în două apeluri de proiecte:

  • Componenta 1 – Apel cod PCIDIF/155/PCIDIF_P1/OP1/RSO1.1/PCIDIF_A1, dedicat Sprijinului pentru întreprinderi nou inființate inovatoare din regiunile mai puțin dezvoltate  (LDR). Aici intră aproape toată România, în afară de București și județul Ilfov. Buget: 40 milioane EUR.
  • Componenta 2 – Apel cod PCIDIF/158/PCIDIF_P1/OP1/RSO1.1/PCIDIF_A1, dedicat Sprijinului pentru întreprinderi nou inființate inovatoare din regiunea mai dezvoltată  (MDR). Aici intră doar anumite localități din jud. Ilfov: Dărăști-Ilfov, Jilava, 1 Decembrie, Copăceni, Vidra, Berceni, Ciorogârla, Domnești, Clinceni, Cornetu, Bragadiru, Periș, Ciolpani, Snagov, Gruiu, Nuci, Grădiștea, Petrăchioaia, Dascălu, Moara Vlăsiei, Balotești, Corbeanca, Buftea și Chitila, Glina, Cernica, Dobroești și Pantelimon. Buget: 6,69 milioane euro milioane EUR.

Bucureștiul este exclus de la această finanțare.

Din aceste bugete, firmele nou-înființate (max. 5 ani) vor putea obține granturi pentru activități de cercetare și inovare:

  • max. 1,6 milioane EUR în toate regiunile în afară de București-Ilfov – Componenta 1- LDR
  • max. 1,2 milioane EUR în jud. Ilfov (localitățile eligibile) – Componenta 2 – MDR.

Intensitatea sprijinului este de 100%, ceea ce înseamnă că beneficiarii nu vor fi obligați să aducă aport propriu la cheltuielile eligibile.

Poți trimite și tu propuneri de îmbunătățire a proiectului de Ghid al solicitantului, prin formularul de AICI, până pe data de 15 ianuarie 2024, ora 17.00.

Ghidul de finanțare în forma finală ar urma să se publice în 29 februarie 2024, iar apelul de proiecte ar urma să se deschidă pe 15 martie 2024, în sistemul MySMIS2021, conform calendarului estimativ al MIPE.

Granturi pentru startup-uri: criterii de eligibilitate a firmelor beneficiare

Conform ghidului propus, beneficiarul granturilor trebuie să îndeplinească o serie de condiții de eiligibilitate, printre care:

1. Să fie întreprindere nou înființată. Aici se încadrează Întreprinderile firmele necotate la bursă, care au fost înregistrate cu maximum 5 ani în urmă și care îndeplinesc următoarele condiţii cumulative:

  • a) nu au preluat activitatea unei alte întreprinderi, cu excepţia cazului în care cifra de afaceri a activităţii preluate reprezintă mai puţin de 10 % din cifra de afaceri a întreprinderii eligibile în exerciţiul financiar anterior preluării;
  • b) nu au distribuit încă profituri;
  • c) nu au preluat o altă întreprindere sau nu s-au format printr-o fuziune, cu excepţia cazului în care cifra de afaceri a întreprinderii preluate reprezintă mai puţin de 10 % din cifra de afaceri a întreprinderii eligibile în exerciţiul financiar anterior preluării sau cifra de afaceri a întreprinderii formate printr-o fuziune depășește cu mai puţin de 10 % cifra de afaceri combinată pe care întreprinderile care fuzionează au realizat-o în exerciţiul financiar anterior fuziunii.

2. Se încadrează în definiția întreprinderilor inovatoare, adică îndeplinește măcar UNA dintre următoarele condiții:

  • poate demonstra, prin intermediul unei evaluări realizate de un expert extern, că va dezvolta într-un viitor previzibil produse, servicii sau procese care sunt noi sau îmbunătățite în mod substanțial în raport cu stadiul actual al tehnologiei din sectorul respectiv și care prezintă riscul unei disfuncționalități de natură tehnologică ori industrială;
  • costurile aferente activității sale de cercetare și dezvoltare reprezintă cel puțin 10% din costurile sale totale de funcționare înregistrate cel puțin în cursul unuia dintre cei trei ani care precedă acordarea ajutorului sau, în cazul unei întreprinderi nou-înființate fără niciun istoric financiar, în auditul perioadei fiscale în curs, astfel cum este certificat de un auditor extern;
  • în decursul celor 3 ani care preced acordarea ajutorului: i s-a acordat o etichetă de calitate «marca de excelență» de către Consiliul European pentru Inovare, în conformitate cu programul de lucru pentru perioada 2018-2020 al Orizont 2020.
  • în decursul celor 3 ani care preced acordarea ajutorului: a participat la orice acțiune din cadrul inițiativei Comisiei în domeniul spațial «CASSINI» (cum ar fi acceleratorul de afaceri ori cooperare) ; sau a primit investiții de la instrumentul de finanțare a creșterii și de tip seed din cadrul inițiativei CASSINI sau din partea proiectului-pilot «InnovFin Space Equity»; sau i-a fost acordat un premiu CASSINI; sau i-a fost acordată finanțare în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/695 în domeniul cercetării spațiale, ceea ce a dus la crearea unei întreprinderi nou-înființate; sau i s-a acordat finanțare în calitate de beneficiar al unei acțiuni de cercetare și dezvoltare în cadrul Fondului european de apărare, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 651/2014.

3. La momentul acordării ajutorului este microîntreprindere (are mai puţin de 10 angajaţi și cifră cifră de afaceri anuală și/sau bilanţ anual total max. 2 milioane EUR) sau întreprindere mică (are mai puţin de 50 de angajaţi și cifră de afaceri anuală și/sau bilanţ anual total max. 10 milioane EUR).

4. Are sediul sau o sucursală în România, la momentul plății ajutorului;

5. Locația de implementare a proiectului se încadrează în regiunea vizată de apel.

6. NU înregistrează obligații bugetare nete (diferența dintre obligațiile de plată restante la buget și sumele de recuperat de la buget):

  • a) mai mari de 1/12 din obligațiile datorate în ultimele 12 luni — în cazul certificatului de atestare fiscală emis de Agenția Națională de Administrare Fiscală;
  • b) mai mari de 1/6 din totalul obligațiilor datorate în ultimul semestru — în cazul certificatului de atestare fiscală emis de către autoritățile publice locale;

7. Are menționată în statut, la contractarea proiectului, activitatea de cercetare (cod-uri CAEN 7211, 7219, 7220), fie să facă dovada că desfășoară/a desfașurat activitate de cercetare în domeniul său de activitate declarat în statut;

Activitățile eligibile la finanțările europene pentru inovare

Activități eligibile eligibile în proiectele finanțabile prin aceste fonduri pot fi:

  • activități de cercetare industrială
  • activități de dezvoltare experimentalăactivități de inovare de produs/proces/serviciu (obligatoriu);
  • activități pentru introducerea în producție a rezultatelor cercetării, dezvoltării și inovării (obligatoriu);
  • activităţile de informare şi publicitate privind proiectul (obligatoriu);
  • auditul proiectului (opțional);
  • managementul de proiect.

Cheltuieli eligibile din fondurile europene pentru startup-uri inovatoare

Proiectul de ghid propune o serie de cheltuieli eligibile în proiecte, printre care:

  • investiţii în accesul la servicii;
  • echipamente, software și active necorporale;
  • informare, comunicare și studii
  • brevete
  • drepturi de utilizare
  • Cheltuieli de personal (cercetători, tehnicieni şi personal auxiliar în măsura în care aceştia sunt implicaţi în activitățile de dezvoltare experimentală). Aici intră salariile și deplasările.
  • achiziţia de instrumente şi echipamente (active corporale și obiecte de inventar), în măsura şi pe durata utilizării acestora în cadrul proiectului de cercetare – activități de dezvoltare experimentală (dacă aceste instrumente şi echipamente au o durată de funcţionare mai mare decât durata proiectului de cercetare, sunt eligibile doar costurile de amortizare pe durata proiectului, calculate pe baza bunelor practici contabile).
  • servicii de consultanță în domeniul inovării ,
  • cheltuieli cu spații de lucru pentru cercetare, bănci de date, biblioteci, cercetare de piață, laboratoare, etichetare de calitate, testarea și certificarea calității în scopul dezvoltării de produse, procese sau servicii mai eficace.
  • achiziția de materiale, consumabile şi alte produse similare suportate direct ca urmare a activității de inovare de proces și organizațională.
  • achiziția de active fixe corporale pentru introducerea în producție a rezultatelor cercetării-dezvoltării-inovării (CDI).
  • construcţii/ modernizare/ modificare/ extindere/ consolidare construcții destinate gazduirii echipamentelor de producție (în limita a 20% din valoarea cheltuielilor eligibile)
  •  achizitia de constructii si/sau modernizare/extindere/consolidare (în limita a 20% din valoarea cheltuielilor eligibile) destinate gazduirii echipamentelor de producție
  • elaborarea, producţia și distribuția materialelor publicitare şi de informare precum și a celor cu difuzarea în mass-media;
  • conceperea, dezvoltarea/adaptarea de pagini web, achiziţia, înregistrarea şi închirierea domeniului;
  • organizararea de evenimente pentru promovarea proiectului (de ex: conferință de diseminare a rezultatelor proiectului).
  • cheltuielile de management al proiectului.
- Advertisment -spot_img

Cele mai populare