Se extinde revolta din sistemul medical. Zeci de cabinete de familie nu mai eliberează rețete compensate și trimiteri din cauza plăților întârziate. Între timp, nota de plată ajunge la bolnavii care se luptă să trăiască.
Supărați sunt și medicii din policlinici care amenință că nu vor mai acorda servicii decontate de CNAS, iar direcțiile de sănătate publică au intrat în a patra săptămână de proteste. Sunt aproximativ 30 de județe unde activitatea este deja blocată.
Concret, angajații au anunțat că nu vor mai face plățile pentru programele naționale de sănătate și nici nu vor mai monitoriza apa potabilă.
Între timp, nota de plată ajunge la bolnavii care se luptă să trăiască.
În prezent, în România, activitatea direcțiilor de sănătate publică este blocată în zeci de județe, iar angajații amenință că nu vor mai face plățile către spitale dacă nu vor primi salarii majorate.
Astfel, „Vă declarăm ferm, pe această cale, că luăm în calcul suspendarea raportului de serviciu pe o perioadă de minim cinci zile și vom menține această decizie până când veți decide să dați curs rezolvării solicitărilor noastre”, spun cadrele medicale.
În ţară, situația este gravă și în cabinetele medicilor de familie. În Mureș sunt peste 30 de cabinete care nu mai eliberează rețete compensate și trimiteri pentru că nu și-au primit toți banii de la Casa de Asigurări de Sănătate.
În afirmaţiile sale, „Această întârziere a finanțării cabinetelor medicale le-a adus în situația incapacității de plată, motiv pentru care s-a decis întreruperea oricărei activități în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate”, spune Iulia Băilă, preşedintele Patronatul Medicilor de Familie Mureş.
La rândul său, „Pacienții au nevoie de noi și de serviciile noastre. Îmi imaginez ce înseamnă acum, într-un sezon rece, să nu consultăm și să se aglomereze spitalele și camerele de gardă și să purtăm pacienții pe drumuri. Dar cred că responsabilitatea nu este în curtea noastră”, spune Emilia Coştiug, Asociaţia Medicilor de Familie Cluj.
Reacţia ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila
În precizările sale, „Mi se pare o situație care pune presiune pe cetățeni și nu cred că este corect, mai ales că în ultimul an, mai ales după semnarea noului contract cadru, veniturile medicina de familie au crescut substanțial și cred că se poate găsi o soluție”, a spus ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.
În acest context, nemulțumiți sunt și medicii din policlinici care se plâng că nu și-au mai primit de luni bune banii pentru serviciile decontate. De aceea, Asociația Medicilor de Ambulator a recomandat suspendare a consultațiilor cu bilet de trimitere. De mai mulți bani au însă nevoie și spitalele de oncologie pentru a le asigura bolnavilor medicamentele vitale.
Astfel, „Depozitele nu au întotdeauna sau firmele cu care noi avem contracte nu au întotdeauna marfa pe care noi o cerem, fie că discutăm de medicamente citostatice, fie că discutăm de medicamente simptomatice”, spune Laurenţia Galeş, Institutul Oncologic Bucureşti.
De altfel, nota de plată a nemulțumirilor din sistemul medical este suportată de cele mai multe ori de bolnavi.
Din informaţiile Ministerului Sănătății, până la finalul anului ar mai putea exista alocări suplimentare către Casa Națională.