sâmbătă, aprilie 1, 2023
AcasăReligieFOTO. Biserica din Certeze, veche de 200 de ani, a fost târnosită...

FOTO. Biserica din Certeze, veche de 200 de ani, a fost târnosită din nou

Evenimente deosebite în Parohia Ortodoxă Certeze din Ţara Oaşului: târnosirea bisericii vechi, Sfânta Liturghie arhierească, punerea pietrei de temelie pentru o nouă biserică şi binecuvântarea a două cruci de marmură

Duminică, 17 iulie 2022, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Certeze din Ţara Oaşului, unde a patronat mai multe evenimente: târnosire bisericii vechi, săvârşirea Sfintei Liturghii, binecuvântarea locului unde va fi ridicată o nouă biserică şi binecuvântarea a două cruci din marmură neagră ridicate recent în zona unde va fi noua biserică.

Biserica din Certeze a fost ridicată în urmă cu 200 de ani de credincioşii din localitate, din piatră, pe un plan de 27 m lungime şi 11 m lăţime, cu o absidă semicirculară. Ea a fost refăcută de-a lungul anilor de mai multe ori de credincioşi, este robustă şi rezistentă, ca urmare a unei întreţineri responsabile. Ca urmare a lucrărilor efectuate la exterior şi a reorganizării Sfântului Altar, după noile reguli din Episcopie, biserica a fost retârnosită, deoarece s-a umblat la Sfânta Masă.

Un sobor alcătuit din 17 preoţi şi patru diaconi a slujit la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin în Certeze. Printre sutele de credincioși prezenți, s-au aflat și oficilități locale și județene: deputatul Adrian Cozma, membru în Adunarea Eparhială şi Adunarea Naţională Bisericească, prefectul Radu Roca, primarul Petru Ciocan al comunei Certeze, Gheorghe Ciocan, fost prefect şi deputat, fost membru în Adunarea Eparhială, subprefectul Romeo Liviu Pop, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Cristian Becseni, Gheorghe Cârciu, secretar de stat la Departamentul guvernamental al Românilor de Pretudindeni.

La momentul pricesnei, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un cuprinzător cuvânt duhovnicesc, pornind de la Evanghelia duminicii, a vindecării celor doi demonizaţi din ţinutul Gadarei.

„Cei doi oameni posedaţi de demoni, din Evanghelia de astăzi, nu erau în grija nimănui. Nimeni nu se ocupa de ei, nu îi era nimănui milă de ei, numai lui Dumnezeu. Hristos îi ştia din nord, din Nazaret, de aceea a venit direct la ei prin furtună. Cunoştea suferinţa lor îndelungată. Acei oameni şi-au pierdut umanitatea căzând în cele materiale, devenind prea materialişti, prea lipiţi de cele materiale. Pe de o parte. Pe de altă parte, Mântuitorul ştia şi ce o să urmeze, că oamenii o să-şi arate în continuare starea lor căzută, pentru că, deşi oamul acela s-a vindecat, l-a redat familiei, comunităţii, societăţii, probabil că oamenii aceia aveau familie, aveau copii, poate aveau nepoţi, poate aveau rudenii, oricum, nu erau veniţi din altă parte, erau de-ai locului, nu i-a impresionat pe gadareni lucrul acesta, nu i-a înfricoşat nimic din întâmplarea care a făcut ca 2.000 de porci să se prăvălească în mare. Pagubă mare. Aceasta arată ce forţă are diavolul. Ce putere are. Şi cât este de puternic omul. Pe cei doi oameni n-au putut să-i ucidă. Două fiinţe umane. Două persoane. Dar pe 2.000 de porci i-au distrus îndată. Aici se vede importanţa omului, valoarea şi puterea lui. Dumnezeu n-a pus în cumpănă două persoane cu două mii de porci. Hristos a arătat că acolo este valoarea, acolo este Dumnezeu. Asta vrea Dumnezeu. Materia o arde focul sau o ia apa. Sau a luat persoanele bogate şi nu mai sunt. Şi bogăţia cui rămâne? Noi ştim. Avem atâtea tragedii în viaţă. Adunăm şi, la un moment dat, pierdem copiii. Adunăm pentru copii şi pierdem un copil drag. Poate-i singurul. Şi nu mai avem cui să lăsăm ce-am agonisit. Şi aici este discernământul şi înţelepciunea creştină: ca să punem graniţă până unde ne consacrăm bunurilor materiale şi chivernisirii lor. Până unde şi de unde spunem: pe aici nu se trece. De aici e Dumnezeu, suflete al meu. De aici e Dumnezeu. De aici trăiesc pentru Dumnezeu. Ajunge! Dacă avem înţelepciune, trebuie să facem acest lucru. Nimic nu este interzis, totul este permis, dar trebuie să ştim măsurile toate. Omul – măsura tuturor lucrurilor, a zis filozoful. Şi mai reţinem din rugămintea demonilor: nu ne trimite în iad, i-au spus Mântuitorului. Păi, să ne înfricoşăm, pentru că nici demonii n-au vrut să meargă în iad. E atât de cumplit iadul, locul acela de chin, unde va fi plângerea şi scrâşnirea dinţilor, încât nici diavolii nu vor să stea acolo. Este loc de chin veşnic. Gadara poate fi identificată şi astăzi la cei care au căzut în capcana celui rău”, a explicat Preasfinţitul Părinte Iustin.

Distincţii

Pentru efortul depus în mai mulţi şi realizările de până acum, Preasfinţitul Părinte Iustin a conferit părintelui Dorin Rareş Tămaş, Ordinul „Justinian Arhiepiscopul”. Aceeaşi distincţie, dar pentru mireni, a fost oferită primarului Petru Ciocan al comunei Certeze.

Consiliul Parohial a fost distins cu Medalia Omagială „Preot Nicolae Gherman”.

Diplomele Anului Omagial au fost înmânate, Comitetului de Femei, Corului bisericii, Consiliului Local şi mai multor persoane binefăcătoare: Gheorghe şi Floare Ciocan, Petru şi Irina Sas, Petre şi Mărioara Ciocan, Petre şi Ana Ciocan, Grigore şi Maria Dorle, Vasile şi Lucica Batin, Vasile şi Ana Dorle, Mircea Ciocan împreună cu fraţii şi nepoţii, Vasile şi Ana Drăguş, Gheorghe şi Maria Oros şi Dumitru şi Păuniţa Moiş.

Binecuvântarea locului pentru o nouă biserică

După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, soborul şi toţi credincioşii s-au rugat, după rânduială, pentru sfinţirea locului pentru noua biserică şi punerea pietrei de temelie. Noua biserica va avea 19 m lăţime, 40 m lungime şi 40 m înălţime. Hramurile bisericii vor fi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Sfânta Muceniţă Marina şi Sfântul Nectarie de la Eghina, făcătorul de minuni.

În vecinătatea locului unde va fi amplasată noua biserică parohială s-au realizat două troițe din marmură neagră cu chipul Domnului Hristos, din mozaic aurit, prin bunăvoința domnului Mircea Ciocan (a Bumbului) din SUA, împreună cu frații și nepoții săi din Certeze.

Sursa foto & text: Facebook Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente