29.8 C
New York City
miercuri, iulie 6, 2022
AcasăLocaleFOTO: Participare record la cea mai mare sărbătoare câmpenească din județ

FOTO: Participare record la cea mai mare sărbătoare câmpenească din județ

Sâmbra Oilor a ajuns duminică, 1 mai 2022, la cea de-a 64-a ediție. S-a desfășurat, așa cum este tradiția, pe dealul de la Huta Certeze și Moișeni cu participarea a numeroși artiști și ansambluri folclorice. Nu au lipsit sutele de spectatori care au retrăit după doi ani de pauză, bucuria și emoția acestei mari sărbători pastorale atât de iubită peste tot în județ, și chiar în țară.

Alături de simpli cetățeni, autorități locale și județene, au participat invitați de seamă, din fiecare partid politic: îl amintim pe Adrian Chesnoiu, Ministrul Agriculturii, președintele AUR- George Simion, deputatul PNL de Satu Mare – Adrian Cozma, Alin Seserman – secretar de stat în Ministerul Mediului, deputatul USR – Radu Panait și senatorul USR – Zob Alexandru.

Invitații au fost primiți de gazde așa cum se cuvine, cu pâine și sare și câte un păhăraș de pălincă. A urmat apoi deschiderea oficială unde cei prezenți s-au adresat spectatorilor.

De pe scena de la Sâmbra Oilor, Ministrul Adrian Chesnoiu i-a felicitat pe oamenii din zonă, care trudesc zi de zi în muncile agricole.

,,Este extraordinar de important să ducem mai departe tradițiile și obiceiurile noastre, mai ales în aceste vremuri complicate. (…) Este o perioadă în care solidaritatea umană este mai importantă decât orice, iar munca pe care dumneavoastră o faceți și cei care trudesc zi de zi în muncile agricole arată că zona asta va avea stabilitate și viață lungă peste veacuri”, a declarat ministrul Agriculturii.

Primarul comunei Certeze, Ciocan Petru, a subliniat că unul dintre principalele obiective ale primăriei este promovarea culturii și valorilor Țării Oașului, iar vizita celor mai sus amintiți, nu face decât să ajute la promovarea obiceiurile frumoase și unice a oșenilor.

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, a mulțumit participanților pentru că după doi ani de restricții s-au reunit în număr record la tradiționala sărbătoare și a propus un moment de reculegere în memoria celor care s-au stins în anii de pandemie.

„De mult nu am văzut pe aceste meleaguri atât de multe fețe zâmbitoare. Am speranța că urmează un an în care vom culege roadele muncii tuturor oșenilor și sătmărenilor. Vă doresc tuturor multă sănătate” – a fost mesajul transmis de Pataki Csaba participanților la eveniment.

A urmat apoi măsurișul laptelui, sfințirea turmelor de oi și programul cultural artistic. Spre deosebire de alți ani programul nu a fost întrerupt de obișnuita ploaie, foart puțin a început să picure însă nimic serios.

Programul artistic

12:00 – DESCHIDEREA OFICIALĂ

12:20 – Momentul de Sâmbră, sfințirea turmelor de oi și măsurișul laptelui – IRINA MAN și Grupul din Bixad

12:40 – Asociația Socio-Culturală „Țara Oașului”

13:00 – Ansamblurile Folclorice Oașul , Sânzienele din Negrești Oaș și MARIA TRIPON

13:20 – Maria și Mihai Nemeș

13:40 – Ansamblul Folcloric Florile Turțului

14:00 – MARIA PETCA POPTEAN și Ansamblul Folcloric Măgura din Târșolț

14:20 – Nicolae și Nicușor Mureșan

14:40 – BIANCA-ANGELA CIONCA și Ansamblul Folcloric Florile Tărnii

15:00 – ADELINA MIHĂILĂ

15:05 – Ansamblul Folcloric Cununița Năzdrăvană – Leontina Dorca și Maria Carmen Sas

15:25 – Petrică Zele

15:45 – Ansamblul Folcloric al Județului Doruri Sătmărene și soliștii: Darius Câmpean, Bogdan Bota, Sara Nistor, Adelin Turi, Paula Cornea, Iulian Goste, Karina Molnar și Liliana Bota.

16:15 – Ana-Georgiana Ciorba

16:35 – Mihai Zele

16:55 – Gheorghe Berende și Grupul din Prilog

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente