29.8 C
New York City
marți, iulie 5, 2022
AcasăLocaleFOTO: Peste 160 de refugiați ucraineni s-au reunit în cea mai mare...

FOTO: Peste 160 de refugiați ucraineni s-au reunit în cea mai mare întâlnire orgzanizată la Satu Mare

Luni, 28 martie 2022, începând cu ora 17:00, în municipiul Satu Mare, în incinta unui centru comercial situat pe Drumul Careiului Nr. 77 – 79, a avut loc întâlnirea refugiaților ucraineni din județul Satu Mare. Au răspuns invitației noastre peste 165 de ucraineni, adulți și copii, din mai multe zone ale județului Satu Mare: Tarna Mare, Odoreu, Botiz, Tășnad, Carei, Negrești Oaș, orașul Satu Mare etc.


”Ne-am dorit foarte tare să reunim laolaltă reprezentanți ai autorităților locale și ONG-uri, care să poată răspunde întrebărilor adresate de oaspeții noștri și chiar să îi ajute acolo unde este nevoie”, a spus Adriana, unul dintre organizatori.

Au fost prezenți prefectul Radu Roca și subprefectul Altfatter Tamas, directorul Crucea Roșie Satu Mare – Rodica Borlan, Marcela Papici – președintele asoc. Părinți Pentru Copii, Anton Varga – președintele asoc. Eliezer, preotul Grec Viorel – parohia ortodoxă Mesteacăn, părintele Nicolae Huzău – parohia greco-catolică Botiz, părintele Păcurar Daniel de la parohia Tarna Mare, Daniela Sabău din partea Electrolux Satu Mare și voluntari sătmăreni.


Scopul acesta a fost atins, la finalul întâlnirii stabilindu-se schimburi de adrese, contacte etc. Exemplu: Electrolux va oferi 2 frigidere, un aragaz și un aparat de cafea. Electrocasnicele care nu se produc in Satu Mare, vor fi aduse din alte locații. Biserica Baptistă din Negrești care are în grijă peste 70 de refugiați, va primi ajutoare prin intermediul părintelui Grec Viorel. Crucea Roșie Satu Mare prin directorul Rodica Borlan, a luat în evidență mai multe familii pentru a le asigura cele necesare. Prefectura Satu Mare prin domnul prefect Radu Roca care s-a adresat ucrainenilor prezenți, a dat asigurări că din punct de vedere instituțional se fac toate demersurile ca șederea lor în Satu Mare să fie cât mai plăcută.


La fel de importantă a fost și partea de socializare care s-a desfășurat în două etape. Începând cu ora 17:00, copiii s-au distrat în spațiul de joacă amenajat în parcarea centrului comercial, după care, în interior, timp de mai bine de o oră au colorat, desenat și pictat în cadrul unui atelier de creație. Și pentru ca totul să fie mai cu spor, ne-am și alimentat cu pizza caldă, dulciuri și gustări la discreție. De asemenea, s-au servit băuturi răcoritoare, apă și un delicios tort.

Un moment aparte a fost interpretarea la vioară a imnului Ucrainei, de către o fetiță din localitatea Botiz, pe nume Denisa Huton.

Mascotele Mikey Mouse și Minnie Mouse au intreținut atmosfera și i-au distrat pe copii. La plecare, mămicile și copiii au primit din partea Asociației Eliezer pachete care au conținut articole de igienă personală și rechizite.


Toate acestea nu ar fi fost posibile fără sprijinul partenerilor:
1. Aushopping Satu Mare (spațiu);
1. Crucea Roșie Satu Mare ( băuturi răcoritoare și dulciuri);
2. Electrolux Satu Mare ( electrocasnice și pizza);
3. Manna Pizza Satu Mare (pizza);
4. Cofetăria Daniel Satu Mare ( tort);
5. Asociația Eliezer Satu Mare ( băuturi răcoritoare, pachete pentru mame și copii + altele);
6. Olimpia Travel ( a asigurat transportul pentru 24 de refugiați pe ruta Botiz – Satu Mare și retur)
7. Roxana Gati ( ateliere de creație)
8. Reprezentanții mass media care au promovat evenimentul.


- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente