joi, aprilie 25, 2024
AcasăreportajeFOTO. Sute de sătmăreni au aplaudat intrarea în municipiul Satu Mare a...

FOTO. Sute de sătmăreni au aplaudat intrarea în municipiul Satu Mare a alaiului de patrioți format din călăreți și căruțași

Zeci de căruțași și călăreți au intrat luni, 22 august 2022, în municipiul Satu Mare. Pe ritmuri de muzică patriotică și tropote de cai, alaiul îmbrăcat în straie populare, purtând steagul național, a fost întâmpinat de sute de sătmăreni în fața Catedralei Ortodoxe “Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Satu Mare.

În fruntea comitetului de întâmpinare s-au aflat Episcopii Iustin şi Timotei, protopopul Ioan Socolan și alți preoți. A fost intonat imnul României, iar apoi a urmat un cuvânt de învățătură precedat de rugăciuni pentru ocrotirea și binecuvântarea alaiului. 

Scopul acestui eveniment este de a aduna laolaltă tinerii din întreaga Episcopie a Maramureşului şi Sătmarului într-o unitate de credinţă, de tradiție. 

Vă reamintim că delegația din judeţul Satu Mare a pornit duminică, 21 august 2022, de la Mănăstirea Scărişoara Nouă pe traseul: Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din Carei – Moftin – Craidorolţ şi a înnoptat la Mănăstirea Ţeghea. Luni, 22 august 2022, au pornit de la Mănăstirea Ţeghea spre Terebeşti – Mădăras – Catedrala Satu Mare – Botiz – Livada – Mănăstirea Portăriţa, unde va înnopta. Marţi, 23 august 2022, delegaţia porneşte de la Mănăstirea Portăriţa – Bixad – Certeze şi va ajunge în jurul orei 15,00 în dealul de la Huta Certeze.

Delegaţiile trec prin cele 8 protopopiate ale Episcopiei, pentru a sublinia unitatea de credinţă, de neam şi dragoste faţă de toate valorile ancestrale ale acestui popor, în general, şi ale acestei părţi de ţară, în special. La momentul întâlnirii, fiecare delegaţie va prezenta un steag propriu, care se va uni în Drapelul Evenimentului, reprezentat de harta Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, care va fi binecuvântată de Întâistătătorul locului, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Un alt moment va fi reprezentat de o pâine de mari dimensiuni, până la 200 kg, care se dorește a fi un record mondial, coaptă special şi adusă la faţa locului, „într-o formă tradiţională”.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc la ora 16,00, pe scena de la Huta Certeze, unde se desfăşoară an de an Sâmbra Oilor,

La ora 16,30 se vor adresa tinerilor Părintele Constantin Necula şi domnul Mihail Neamţu. La ora 17,30 va avea loc momentul culinar, la care fiecare participant va fi poftit să guste din bunătăţi tradiţionale pregătite de comunităţi. La ora 18,00 începe regalul folcloric, cu participarea mai multor artişti de renume din ţară: corul de copii al Parohiei Ireşti, din Vrancea, Bianca Angela Cionca, Maria Poptean, Gabriela Ardusătan, Marian Buzilă, Virginia Irimuş, Viorel Pop, Mihaela Iacob şi Flaviu Dan, Oana Bozga, Georgiana Marina, Paul Ananie, Maria Tripon, Petrică Mureşan, Maria şi Mihai Nemeş, Nicuşor Mureşan.

„Satele Unite ale Maramureşului şi Sătmarului” se doreşte a fi un eveniment care să intre în tradiţie.

Proiectul Eparhial „Satele Unite ale Maramureşului şi Sătmarului”, a fost lansat la iniţiativa Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, cu sprijinul celor 8 protopopiate din Eparhie, a deputatului PNL de Satu Mare, Adrian Cozma, membru în Adunarea Eparhialăm a administraţiei judeţene din Satu Mare, Primăria şi Consiliul Local Certeze, în parteneriat cu Asociaţia Moţilor „Avram Iancu”, Asociaţia „Codrenii”, Asociaţia „Ţara Oaşului”, Asociaţia „Uniţi pentru Satu Mare”, Asociaţia „Perla Neagră”, Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania”, Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Baia Mare, Asociaţia Tinerilor Ortodocşi ai Catedralei Maramureşene şi asociaţiile ATOP de pe lângă cele 8 protopopiate.

Ui

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente