vineri, martie 29, 2024
AcasăLocaleGALERIE FOTO. Ziua Armatei marcată la Carei

GALERIE FOTO. Ziua Armatei marcată la Carei

Manifestările dedicate Zilei Armatei Române au continuat la Carei, începând cu ora 15.00, pe platoul din fața Ansamblului Monumental „Glorie Ostașului Român”. Nu a fost prezent niciun înalt oficial român, Parlamentul României fiind reprezentat la manifestare de deputatul PNL Adrian Cozma și deputatul USR, Radu Panait.

La fel ca la Satu Mare, manifestarea a fost una restrânsă și lipsită de fastul pe care îl vedeam în anii precedenți. Totuși, pentru nostalgici, manifestarea a fost una emoționantă, mai ales în momentul sosirii Veteranilor Invictus. După acordarea onorului militar, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, a săvârșit Slujba Parastasului pentru Eroi, cu ocazia Zilei Armatei Române.

Ceremonialul religios a fost precedat de depunerea de jerbe urmată apoi de sosirea ”Ștafetei Veteranilor Invictus” și predarea drapelului în semn simbolic primarului municipiului Carei, Kovacs Eugen.

Proiectul se află la cea de-a opta ediție Acest proiect este destinat promovării valorilor naționale și a respectului față de veteranii și eroilor României. Voluntarii au intrat pe acordurile Marșului Veteranilor, interpretat pe muzica militară a Comandamentului Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”.

Detașamentul de onoare a fost constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

În timpul defilării cerul a fost survolat de avioane de vânătoare Mig Lance-R și elicoptere PUMA, din dotarea Forțelor Aeriene Române.

Ziua Armatei României a fost celebrată prima oară la data de 25 octombrie în anul1959. S-a ales data de 25 octombrie întrucât Armata Română a reușit să readucă între granițe Transilvania de Nord.

Eliberarea teritoriului naţional, în toamna anului 1944, a fost obţinută prin lupta a peste 520.000 de militari români, din care 58.330 au fost ucişi, răniţi sau daţi dispăruţi. Armata României a continuat apoi să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

La manifestările de la Carei au participat aproximativ 200 de oameni.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente