joi, decembrie 12, 2024
AcasăsusGrădină sau Parc Dendrologic?….în funcție de împrejurări

Grădină sau Parc Dendrologic?….în funcție de împrejurări

In urma noilor tăieri ce au loc în această perioadă în incinta parcului central din muncipiul Carei,redacția Buletin de Carei a solicitat un punct de vedere din partea Agentiei de Protecție a Mediului Satu Mare,redat in articolul “Noi taieri de arbori in Carei”.

Convorbirea telefonică a fost purtată cu directorul institutiei,doamna Elisabeta Bekesy. Întrebată  care este de fapt încadrarea zonei verzi din jurul Castelului,adică dacă are statut de Parc Dendrologic sau Grădină,domnia sa a afirmat că la APM Satu Mare  în documente figurează încă ca și Parc Dendrologic,denumire care însă nu este utilizată de Primăria Carei (nici ca și statut) decât în anumite situații,în funcție de scopul urmărit.

E și normal să fie așa atâta timp cât în  incinta unui Parc Dendrologic  nu ai voie să inițiezi lucrări de construcții și să crești cai.

Astfel , utilizarea denumirii de grădina a castelului ( deși potrivit directorului APM Satu Mare statutul este de Parc Dendrologic)  a permis primăriei Carei să dezvolte un proiect tansfrontalier prin care să construiască un manej,parțial renovat,cel vechi,dar jumătate din clădirea finală este construcție nouă,după cum se poate vedea cu ochiul liber de către careieni.Cei care nu sunt din Carei pot urmări imaginile din articol  sau Filmul săptămânii,postat pe coloana din dreapta a paginii principale a www.buletindecarei.ro

Sub generoasa manta denumită Grădina Castelului se ascund în fapt devieri de la  legal ce însumează multe sute de mii de euro.

Nici la acest obiectiv termenele de finalizare mentionate chiar de la intrarea in parc nu sunt respectate așa că zadarnic efortul de a mai afișa acea… tablă.

Frumosul parc de altădată,întreținut de toate școlile din oraș,plin de specii rare plantate încă din 1715 după cum este menționat într-una din planșele de pe alei,a ajuns o grădină  obișnuită împăienjenită  de alei  bine fixate cu tone de borduri de ciment.

Două terenuri de tenis și unul de handbal cu tribune ( vezi aici) au fost rase de pe suprafața pământului ….pentru a fi reconstruite câțiva metri mai incolo,cu alte cheltuieli si noi facturi generoase, intocmite  pentru lucrări de înființare a unui manej.

După aprobarea studiului de fezabilitate pentru Teatru de Vară in parc si încasarea facturii aferente de firma sătmăreană elaboratoare,consilierii majoritari UDMR au votat renuntarea la obiectivul Teatru de Vară si au optat pentru constructia unui manej,pe același spatiu.

Proiectului transfrontalier “Revitalizarea Grădinii aferente Castelului”, cod  HURO 1101/019/1.3.1. a fost implementat  în cadrul unei   reuniuni mai mult decât  restrânse,de la ora 10,00 dimineața,(vezi aici) careienii neavând deci posibilitatea de a se exprima in ce privește soarta parcului ce apartine întregului oraș ,nefiind proprietate privată după cum reiese din tratamentul aplicat de  edilul careiean.

Urmărind imaginile si filmarea, APM Satu Mare poate constata că   lucrarile din parcul careiean sunt departe de cele ce  ar fi premise  in incinta unui Parc Dendrologic.

Grija pentru mediu ,de multe ori oglindită prin actiuni deosebite în care sunt implicați și tinerii angrenati in sistemul de invatamant ,nu se regăseste și în cazul spatiilor verzi din Carei care scad pe lună ce trece,fie vară fie iarnă.

Ba se face o fântână,ba niste parcări,ba o renovare,ba se redeseneaza un parc,motivele fiind  variate ,imaginație bogata in găsirea motivelor dar constant,spațiile verzi scad iar copacii,plămânii verzi ai  orașului, se impuținează .Curios totusi ca anumite zone din oras sunt tabu pentru primărie,chiar dacă acolo ar fi necesare tăieri de întretinere sau de punere in valoare a unui obiectiv.După ce a fost omis de pe harta orașului ca obiectiv turistic-istoric,Monumentul Ostașului Român este acum bine camuflat de tuia imenși de 5 m,parcă pentru a  marca mai bine inexistența sa pentru primăria Carei.

Peste drum de monument au fost eradicați  acum 2 ani  toti arbustii tuia ce formau o perdea protectoare impotriva gazelor de eșapament  aflate in concentratie mare in acea zonă,doar pentru a semăna iarbă și câțiva arbusti specifici zonelor mediteraneene.

Frumosul parc lăsat moștenire de ultimele generații de grofi Karoly se transformă pe zi ce trece într-o grădină atent elaborată,potrivită  mai degrabă unei case familiare având în vedere grajdurile  de creștere a cailor din incintă și nicidecum unui castel medieval care este situat   acum în plin centrul unei așezări urbane.

Daniela Ciută

4 COMENTARII

  1. firma de casa a udmr este cea care face si aceste lucrari unde termenul e din nou depasit si nimeni nu este penalizat….firma marconst marghita face si teatrul din oras in bataie de joc si il vopseste rosu alb verde dar vrea banii de la statul roman!!!

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare