duminică, februarie 25, 2024
AcasăReligieHramul Mănăstirii Izvorul Tămăduirii din Măriuș

Hramul Mănăstirii Izvorul Tămăduirii din Măriuș

De praznicul „Izvorul Tămăduirii”, vineri, 21 aprilie 2023, sub protia Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Măriuș din Țara Codrului, județul Satu Mare, cu prilejul hramului lăcașului monahal.

Între părinții soborului slujitor amintim pe Pr. Ioan Socolan, protopopul Sătmarului, Arhim. Gherontie Nergheș, starețul Mănăstirii Măriuș, Pr. Gabriel Grozaz directorul Liceului Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare, Pr. Dr. Cristian Boloș de la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Sau Mare, Arhid. Dumitru Botiș, inspector social eparhial, Arhid. Gherasim Nap, Arhid. Ioan Onuț Păcurar, referent secretariat alături de mai mulți preoți invitați din împrejurimi.

De asemenea, la hramul mănăstirii au fost prezente autoritățile locale și centrale.

La momentul Chinonicului, doamna preoteasă Ioana Botiș a interpretat câteva cântări bisericești din perioada pascală.

În cadrul cuvântului de învățătură, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a vorbit credincioșilor prezenți despre praznicul de astăzi închinat Maicii Domnului – Izvorul Tămăduirii, sărbătoare ce datează din jurul secolului al V-lea, făcând referire și la Praznicul Învierii Domnului.

Scurt istoric:

Situată la aproximativ 30 kilometri, sud-est de Municipiul Satu Mare, Mănăstirea Măriuș a fost înființată la fata de 16 august 1992, la solicitarea credincioșilor din Măriuș, care au ținut să ducă la îndeplinire angajamentul care l-au luat față de Dumnezeu în timpul celui de-al doilea razboi mondial. Biserica veche are hramul „Izvorul Tămăduirii”, fiind ales de IPS Justinian și fostul protopop al Sătmarului, părintele. Alexandru Tincu, care au ales tot împreună locul de mănăstire.

În anul 2000 a fost târnosită biserica veche din lemn de brad de către Preasfințitul Părinte Iustin și a fost așezată piatra de temelie a noii biserici de zid cu hramurile Sfântul Ierarh Nicolae și Adormirea Maicii Domnului.

La data de 20 octombrie 2019, are loc târnosirea bisericii noi de către Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu Vicar, în fruntea unui sobor impresionant de preoți și a unei mulțimi de credincioși.

Text: Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului

Foto: Tudor Ciocotișan

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente