marți, martie 19, 2024
AcasăReligieHramul Mănăstirii Turț-Băi

Hramul Mănăstirii Turț-Băi

Duminică, 23 aprilie 2023 (a Sfântului Apostol Toma), ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului a oficiat Sfânta Liturghie la Schitul Turț-Băi, județul Satu Mare, cu ocazia așezământului monahal.

Locașul monahal din Țara Oașului a fost neîncăpător pentru sutele de credincioși adunați pentru a se ruga în această zi de frumoasă sărbătoare împreună cu ierarhul și soborul slujitor.

Între părinții care au făcut parte din sobor amintim pe Pr. Marcel Malanca, protopopul Oașului, Protos. Cleopa Sarca, starețul Mănăstirii Portătița, Pr. Marius Dragoș din Halmeu, Pr. Viorel Grec din Mesteacăn, Pr. Dacian Chira, slujitor caritabil, Pr. Eugen Bugă, misionar, Arhid. Dumitru Botiș, inspector social eparhial, Arhid. Gherasim Nap, Arhid. Ioan Onuț Păcurar, referent secretariat, Arhid. Radu Anton, de la Catedrala Istorică „Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare, precum și alți preoți din parohiile învecinate.

La hramul lăcașului monahal au fost prezente autoritățile centrale și locale.

La momentul Chinonicului, doamna preoteasă Ioana Botiș a interpretat mai multe pricesne din perioada Penticostarului, perioadă care, din punct de vedere liturgic, este una de bucurie duhovnicească.

Scurt istoric

Sfințirea locului a fost făcută la 29 aprilie 2007 de către PS Iustin, atunci când a primit și hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință”; acest loc a fost ales de Preasfinția Sa într-o iarnă geroasă, când l-am vizitat dintr-o sanie trasă de cai, deoarece accesul era imposibil în perioada respectivă. Conform unei legende, drumul care duce la mănăstire se situează pe traseul care, în trecut, din cauza popoarelor migratoare, se retrăgeau femeile, copiii și fetele între munți, unde stăteau ascunși și se rugau lui Dumnezeu până trecea pericolul.

Sub îndrumarea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, din anul 2014 monahia Teofana Costea de la Mănăstirea Cășiel – în calitate de stareță -, împreună cu alte două maici au început viața monahală în acest loc deosebit de frumos și încărcat de istorie.

Preluare text: Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului

Foto: Tudor Ciocotișan

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente