duminică, mai 26, 2024
AcasăDivertismentÎn această noapte are loc echinocțiul de primăvară

În această noapte are loc echinocțiul de primăvară

Luni, 20 martie, la ora 23:24 (ora României), are lor echinocțiul de primăvară. Momentul marchează sosirea primăverii astronomice în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică începe toamna astronomică. Trecerea la ora de vară va avea loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară, în data de 26 martie.

Odată cu echinocțiul de primavară, în emisfera de nord începe primăvara din punct de vedere astronomic și durează aproximativ 92 de zile.

Este momentul în care Soarele, în mișcarea sa aparent anuală, trece prin punctul de intersecție al eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Există două astfel de fenomene: echinocțiul de primăvară și echinocțiul de toamnă. În același moment, în emisfera sudică se produce echinocțiul de toamnă.

În emisfera sudică a Pământului fenomenul este invers, acest moment marcând începutul toamnei astronomice, în regiunile polare. În emisfera nordică începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura, fiecare, câte 6 luni.

România va trece la ora de vară pe data de 26 martie. Ziua de duminică devenind astfel ziua cea mai scurtă a anului, având, teoretic, 23 de ore. Revenirea la ora de iarnă se va face duminică, pe data 29 octombrie 2023, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00.

Articolul precedent
Articolul următor
- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente