Acasă Locale Nationale În România 1 litru de benzină e de 3 ori mai scump...

În România 1 litru de benzină e de 3 ori mai scump decât în Statele Unite

benzina

In SUA 1 litru de benzina la pompa e sub 1,78 lei. In Romania e de 3 ori mai mare. Pretul petrolului a scazut de 2.38 ori in ultimii 2 ani. OMV-ul si ceilalti care vand benzina in Romania fac superprofituri uriase

Pretul Petrolul Crud pe Piata Mondiala a scazut dramatic in ultimele 6 luni de la 1 Aprilie 2015 pana in decembrie 2015. Pretului petrolului a scazut din aprilie pana azi de 1,6 ori.

La 1 aprilie 2014 pretul benzinei+ era de 6.71 lei

Iată care sunt în acest moment prețurile carburanților în România, la diferite stații.

Prețul litrului la benzina+ este intre 5.25 si 5.40.

Pretul benzinei a scazut cu doar 17.9%.

Cu alte cuvinte OMV-ul si ceilalti care vand benzina in Romania si-au bagat in buzunar, doar in ultimele 6 luni, pe langa profitul standard, un superprofit aditional de 20% doar din variatia pretului petrolului. Pretul benzinei ar fi trebuit sa fie azi in jur de 4.1 lei daca de raportam la scaderea pretului petrolului din ultimele 6 luni.

Superprofiturile OMV-ului si a celorlalti vanzatori de benzina sunt si mai mari daca observam scaderea pretului Petrolul Crud pe Piata Mondiala in ultimii doi ani.

Petrolul a scazut de la 108$/barilul la 38.10$ barilul. Pretul petrolului a scazut de 2.38 de ori.

Scaderea e uriasa dar nu se reflecta proportional in pretul benzinei care se vinde in Romania.

Pretul Benzinei ar fi trebuit sa scada si el de la 6.71 lei de 2.38 de ori.

Pretul benzinei ar fi trebuit sa fie astazi de doar 2.8 lei in loc de 5.25 – 5.40 lei cat este azi.

Practic, OMV-ul si celelalte Multinationalele care vand bezina in Romania fac un superprofit in plus de aproape 90%-100% nereducand pretul benzinei, in ultimii doi ani, proportional cu pretul petrolului.

Scuza ca se platesc ‘accize mari’ nu tine pentru ca accizele sunt si ele procent din pret. Deci daca pretul scade cu 60% si accizele scad tot cu 60%.

Scuza ca companiile de petrol ‘au stocuri facute la preturi mai mari’ nu tine nici ea atat timp cat vorbind de stocuri de perioade de scadere masiva de 2 ani sau de 6 luni, caazuri in care nici o companie nu e absurda sa-i faca stocuri uriase cat timp pretu e in continua scadere.

Trist este ca OMV-ul produce benzina luand aproape pe gratis petrolul romanesc, pentru care plateste redevente minuscule.

- Advertisment -

Cele mai populare

Ministrul Transporturilor a fost în vizită la Satu Mare

Lucian Bode, Ministrul Transporturilor a fost într-o vizită vineri în județul Satu Mare, unde a și ținut o...

Un creier sanătos de lungă durată

Un factor de multe ori neglijat în ceea ce privește impactul asupra creierului este nutriția. Și există numeroase produse care pot fi...

Mită de 89.000 de euro pentru semnarea de contracte

Mai multe persoane din conducerea unor spitale din judeţele Braşov şi Harghita ar fi primit mită de până la 89.000 de euro...

Ordonanță de Urgență privind telemunca

Guvernul va discuta în ședința de vineri un proiect de OUG privind folosirea semnăturii electronice pentru contractele de muncă. Actul normativ reglementează...

Comentarii recente