miercuri, mai 29, 2024
AcasăLocale În satul Adrian a fost inaugurată o piscicultură în valoare de...

În satul Adrian a fost inaugurată o piscicultură în valoare de 5 miloane de euro

ferma-piscicola-adrian-satu-mare-66În orașul Livada satul Adrian a fost inaugurată o piscicultură realizată din fonduri europene în valoare de 5 milioane de euro.

La eveniment au fost prezente oficialități județene, precum prefectul Eugeniu Avram, directorul Direcției Generale a Finanțelor Publice Satu Mare, Ioan Mircea Ardelean, viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, primarul orașului Livada, Piricsi Arthur, șeful Gărzii de Mediu Satu Mare, Cristian Soponoș,  oameni de afaceri precum Vasile Pașca, Beniamin Kira, Marius Pustai, Mihai Schita, Voinea Ungureanu, dar și reprezentanți ai firmelor implicate în proiect, de la consultanță la execuție.

După sfințirea noii ferme de către un preot, managerul de proiect, Ioan Ghere, a declarat că primii pași i-a făcut în anul 2007, un an mai târziu a depus proiectul de finanțare, iar pentru că la nivel național s-au modificat unele condiții a fost nevoit să depună din nou proiectul în 2009, contractul de finanțare fiind semnat în 2010. Valoarea totală a proiectului a fost de 5,3 milioane euro + TVA, la care s-au mai adăugat cheltuieli neeligibile, suma restituită de către Uniunea Europeană fiind de aproximativ 54% din totalul investiției.

Ferma Piscicola Adrian a fost înființată în anii `70, inițial cu 15 ha de luciu de apă și s-a extins până în 1990 la 311 ha. Prin proiectul european s-au făcut lucrări pe 180 ha și a presupus lucrări la bazine dar și achiziția de utilaje. Astfel, s-au făcut lucrări la bazinul mare de 60 de ha pentru crap și amur, la un alt bazin de 30 de ha, s-au mai amenajat 9 bazine de creștere intensivă a crapului de nămol. Prin acest sistem de creștere intensivă, producția va fi de 6-8 tone/an, față de 1,5-2 tone cât e în mod obișnuit. S-au mai amenajat șase bazine pentru iernat, cinci bazine pentru creșterea puietului, 18 bazine pentru creșterea somnului în hală, 18 bazine acoperite pentru șalău și somn, fiind achiziționate și utilaje pentru transportul și hrănirea peștilor.

Ca noutate, s-au realizat 16 bazine pentru creșterea sturionului. Au fost forate două puțuri la 360 m pentru apă de 26-30 de grade și iarna. Bazinele sunt protejate cu o folie specială.

Omul de afaceri Ioan Ghere a ținut să mulțumească tuturor celor s-au implicat în realizarea acestui proiect, începând de la consultanți, ingineri, unitatea bancară care i-a finanțat investiția și salariaților care s-au implicat, în special directorul fermei, Dorel Aciu și lui Cristian Ștef.

Prefectul Eugeniu Avram a ținut să felicite omul de afaceri pentru investiție, mai ales că este prima fermă de creștere a sturionilor în sistem intensiv din județ.

“Felicit investitorul pentru că a avut curaj, determinare, ambiție. Nu e ușor, dar e un exemplu pentru ceilalți care implementează proiecte europene. Este o dovadă că se poate. Este în premieră pentru județul Satu Mare creștea sturionilor în acest sistem”, a spus Avram.

Înaltul funcționar public a precizat că acesta este cel mai mare cadou pentru Livada, de Ziua Orașului.

De asemenea, primarul Piricsi Arthur a apreciat această lucrare deosebită, în folosul orașului.

Ferma piscicolă va avea între 26 și 30 de angajați.

Investitorul a mai depus un proiect european pentru extindere.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente