Aproape o treime dintre adulții din întreaga lume sunt expuși riscului de cancer, accident vascular cerebral, demență și diabet din cauză că nu fac suficientă mișcare fizică, potrivit unui nou raport dat publicității, ieri, de Organizația Mondială a Sănătății. Practic, inactivitatea fizică a crescut la nivel global cu cinci puncte procentuale din 2010 până în 2022 și, conform tendințelor actuale, va crește cu încă atât până în 2030. Studiul a arătat că 34% dintre femei și 29% dintre bărbați sunt inactivi.
Potrivit raportului bazat pe un studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății și mai mulți cercetători, este vorba de circa 1,8 miliarde de oameni (peste 31% dintre adulții din întreaga lume) care în prezent nu fac suficientă mișcare fizică, ceea ce reprezintă o amenințare tot mai mare pentru sănătatea globală.
„Inactivitatea fizică este o amenințare tăcută la adresa sănătății globale, contribuind în mod semnificativ la povara bolilor cronice”, a declarat Ruediger Krech, directorul departamentului de promovare a sănătății al OMS.
Cele mai mari rate de inactivitate fizică au fost observate în regiunea cu venituri mari Asia Pacific (48%) și Asia de Sud (45%), cu niveluri de inactivitate în alte regiuni variind de la 28% în țările occidentale cu venituri mari la 14% în Oceania.
Ratele de inactivitate au variat foarte mult de la o țară la alta. De exemplu, 66% dintre adulți nu au suficientă activitate fizică în Emiratele Arabe Unite, în timp ce cifra a fost sub trei procente în Malawi.
Disparități în funcție de sex și vârstă
Îngrijorătoare rămân disparitățile în funcție de sex și vârstă. Astfel, inactivitatea fizică este mai frecventă în rândul femeilor la nivel global în comparație cu bărbații, cu rate de inactivitate de 34% la femei, față de 29% în cazul bărbaților, potrivit studiului care a fost publicat în revista The Lancet Global Health. Însă, în unele țări, această diferență este de până la 20 de procente. În plus, persoanele de peste 60 de ani sunt mai puțin active decât alți adulți, subliniind importanța promovării activității fizice pentru vârstnici.
Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, consideră că aceste noi descoperiri „evidențiază o oportunitate pierdută de a reduce cancerul și bolile de inimă și de a îmbunătăți sănătatea psihică prin creșterea activității fizice”. „Trebuie să ne reînnoim angajamentele de a crește nivelul de activitate fizică și să acordăm prioritate acțiunilor îndrăznețe, inclusiv politici consolidate și finanțare sporită, pentru a inversa această tendință îngrijorătoare”, a declarat acesta.
Oamenii petrec mai mult timp uitându-se la ecrane
Pentru această scădere generală a ratelor de activitate există cauze multiple, inclusiv faptul că oamenii merg pe jos mult mai puțin, lucrează mai mult la computere și, în general, petrec mult mai mult timp uitându-se la ecrane.
Tiparele de lucru s-au mutat către o muncă mai sedentară, cu o dependență mai mare de tehnologie, a explicat Fiona Bull, șefa unității de activitate fizică a OMS, subliniind că activitățile din timpul liber sunt, de asemenea, mai mult bazate pe ecran și sedentare.
Specialiștii OMS au subliniat că schimbarea comportamentului individual nu este suficientă și au cerut guvernelor să consolideze implementarea politicilor pentru a promova și a permite activitatea fizică prin sporturi comunitare, recreere activă și transport, prin mersul pe jos și cu bicicleta, precum și prin utilizarea transportului public.
„Activitatea fizică trebuie să fie accesibilă și plăcută pentru toți, astfel încât să putem reduce semnificativ riscul de boli netransmisibile și afecțiuni de sănătate mintală”, a mai spus Krech.
Având în vedere că ne aflăm într-o perioadă în care se desfășoară mai multe evenimente sportive la nivel mondial – printre care, EURO 2024, Copa America și Jocurile Olimpice – reprezentanții OMS au ținut să le reamintească oamenilor că „vizionarea sporturilor nu înseamnă a fi activ fizic”. „Nu stați doar pe scaune, ridicați-vă și fiți activi – fiecare pas contează”, le-a recomandat oamenilor Ruediger Krech, directorul departamentului de promovare a sănătății al OMS.