29.8 C
New York City
joi, iunie 30, 2022
AcasăPoliticaÎnalta Curte de Casație și Justiție a hotărât: Traian Băsescu a colaborat...

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât: Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis miercuri, 23 martie 2022, că fostul președinte al României, Traian Băsescu, a colaborat cu Securitatea comunistă. Hotărârea ÎCCJ este definitivă.

Într-o postare pe Facebook, fostul președinte a transmis că a luat notă de decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi anunţă că va face „demersurile legale” la CEDO.

Am luat notă de decizia ICCJ pe care nu o voi comenta public, aşa cum am procedat de-a lungul întregului proces. Voi face demersurile legale la CEDO„, a scris Traian Băsescu, miercuri, pe Facebook.

Instanţa supremă a respins, ca nefondat, recursul formulat de fostul preşedinte Băsescu, fiind menţinută decizia din 20 septembrie 2019 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – instanţa de fond, prin care a fost admisă acţiunea CNSAS şi a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al Securităţii.

„Respinge, ca fiind inadmisibilă excepţia de nelegalitate invocată de recurentul-pârât Băsescu Traian. Respinge, ca fiind nefondat, recursul, astfel cum a fost precizat la data de 5 noiembrie 2021, declarat de recurentul-pârât Băsescu Traian împotriva sentinţei nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Admite cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenientul Ciuvică Mugur-Cristian, în interesul intimatului-reclamant Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 23 martie 2022”, se arată în hotărârea Înaltei Curţi.

Potrivit CNSAS, Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină.Din documentele depuse în instanţă de CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente