Acasă Locale Stiri Satu Mare Incitarea la ură,o practică constantă a consilierului primarului UDMR din Carei

Incitarea la ură,o practică constantă a consilierului primarului UDMR din Carei

Înainte de toate, încerc să răspund la întrebarea, à la Gâgă, dacă săptămânalul N&V, ISSN 1223-6802 este sau nu “organul” de presă, portavocea oficială a organizației UDMR   din Carei?

Răspunsul nu poate fi decât unul afirmativ cel puțin fiindcă: pe caseta tehnică de pe ultima pagină apare sigla UDMR ; săptămânalul este sprijinit (finanțat) de fundația creată de UDMR  și denumită A Romániai Magyar Demokrata Szövetség és Communitas Alapitvány; redacția are sediul în Nagykároly, Kölcsey Ferenc utca 2 sz., locație ce coincide cu sediul organizației locale UDMR ; editorul săptămânalului este Nagykároly és Vidéke Kulturális Egyesület, asociatie având-o ca președintă pe Vénig Gabrilla, fost și actual consilier local municipal, cea care figura până nu demult și ca administrator  al publicației săptămânale, secretar al organizației locale UDMR, apropiată a primarului UDMR-ist ing. Eugen Kovács Jenö care este și președinte al organizației locale; redactorul șef (în același timp și unicul redactor), Boros Ernö, este angajat al Primăriei Municipiului Carei, la Cabinet Primar în funcția contractuală de execuție consilier primar, figurând la poziția nr. 111 de pe Statul de Funcții – 2013 U.A.T. Municipiul Carei, județul Satu Mare.

În numărul de azi, 1029 szám, datat 14 august 2014, numitul Boros Ernö, prin două articole, intitulate “Korabeli román lap I.C. Bratianuról” și “A területi autonómián kivül még mi minden ellen lép fel törvénytelen a SRI?”, continuă, așa cum o face de foarte mulți ani deja, seria articolelor antiromânești, denigratoare, jignitoare, șovine.

Nu spun numai eu treaba asta, a spus-o vehement prin anul 2005 numitul Szasz Lorand, azi Director la ziarul Sătmărean GN-V, care-l acuza atunci pe Boros Ernö ca pe unul care este principalul promotori careien, prin articolele pe care le publica în presă al celui mai josnic și deșănțat sovinism; o spune un articol publicat azi 14 august 2014 în ziarul Piața Sătmăreană (nr. 291), din care citez: “Apare pe acolo (în Carei) un soi de fițuică peste care este șăf un vajnic absolvent de școală de partid, pre numele ei puțin metaforizat, ștefan Burghiu, care și-a întors pe dos cămașa roșie, numai ca să constatăm noi cât poate fi ea de verde, la o adică. Un extremism totalitar peste unul național, când ura de clasă se transformă în ură de rasă, nu ar trebui să ne mire prea mult, pentru că se știe de prea multă vreme, cum că extremele au bunul și cucernicul obicei, să se atingă. Dar când dejecțiile din acea publicație aduc atingere unității statale, atunci chiar că nu ne mai putem juca și începem să înțelegem de ce spiritul românesc este sufocat în chiar unul din orașele emblematice ale dăinurii noastre pe aceste meleaguri.” Cam asta este părerea pe care o au confrații, despre colegul lor de breaslă, despre numitul Boros Ernö.

Departe de mine gândul să fac o analiză în detaliu a celor scrise de numitul Boros Ernö în articolele amintite.
Este treaba specialiștilor, a instituțiilor și a organelor abilitate (Prefectură, SRI, Parchet).

Eu, ca un simplu cetățean al acestei țări, pot doar să solicit prin prezenta notă scrisă, Prefectului Județului Satu Mare dr. Eugeniu Avram (și colaboratorilor dânsului din cadrul Instituției Prefectului Județului Satu Mare) precum și Prim Procurorului de la Judecătoria de pe lângă Judecătoria Carei, doamna Proșa Anda Mihaela, să se autosesizeze și să acționeze în conformitate cu prevederilor legale, fiindcă din lectura săptămânalului N&V, rezultă suspiciunea rezonabilă că numitul Boros Ernö se face vinovat de infracțiunea prevăzută și pedepsită în Art. 369 din Noul Cod Penal, “Incitare la ură: Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă” și contravine în același timp și Art. 15 din O.G. nr. 137/2000: „ Constituie contravenție, conform prezentei ordonanțe, dacă fapta nu intră sub incidența legii penale, orice comportament manifestat în public, având caracter de propagandă naționalist-șovină, de instigare la ură rasială sau națională, ori acel comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunități și legat de apartenența acestora la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia.”

Este cunoscut faptul că libertatea de exprimare este consființită in Art. 30 din Constituția  României prin:  (1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credințelor și libertatea creațiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile și (2) Cenzura de orice fel este interzisă – dar, pe de altă parte, tot în Art. 30 din Constituția României se precizează: (6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața particulară a persoanei și nici dreptul la propria imagine, și (7) Sunt interzise de lege defăimarea țării și a națiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură națională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violență publică, precum și manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.

Orice exces dăunează sănătații. Iar antiromânismul, incitarea la ură națională, crearea unei atmosfere ofensatoare îndreptate împotriva persoanelor ce aparțin unei comunități și legat de apartenența acestor persone la o anumită naționalitate, etnie, etc., ce sunt promovate constant, săptămânal de ziarul N&V, ziar care este în mod evident portavocea organizației locale a UDMR, dăunează extrem de grav sănătății relațiilor normale dintre comunitatea românilor, pe de o parte, și comunitatea maghiarilor și a șvabilor din Carei, pe de altă parte. Acest lucru este, după umila mea părere inadmisibil și de neacceptat.

Nu este cazul să se recurgă la scuze puerile, cum ar fi cele de genul că nici Prefectul și nici Prim Procurorul nu vor lua nici de această dată nici o măsură, fiindcă n-au citit acest text apărut într-un ziar local online. Există mulți alții, funcționari publici sau magistrați, subordonați celor două înalte persoane oficiale, care citesc în mod cert acest ziar și, în consecință pot să-i informeze pe Prefect și pe Prim Procuror despre subiect, pentru ca aceștia să poată lua in timp util, deciziile corecte și legale. Nu este cazul să nominalizez eu aceste persoane, deși aș putea să scriu fără nici o problemă lista respectivă, fiindcă sunt informații publice.

Horia Mărieș

1 COMENTARIU

  1. secursitul ce parere are de incitarea la ura venita de la primaria carei impotriva romanilor si a istoriei lor?
    de ce nu va folositi pasaportul celalalt daca nu va place in romania?

Comments are closed.

- Advertisment -

Cele mai populare

Zece minute să plângi…

Având al doilea cel mai mare număr de cazuri de coronavirus din lume, Brazilia a impus restricții la înmormântări, iar familiile...

Vânzarea terenurilor agricole afectată de noile restricții.

Vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan se va efectua, începând din data de 13 octombrie 2020, după reguli noi. Printre noutățile aduse...

Povestea celei mai vechi mănăstiri insulare din România.

Daca e week-end gândul ne zboară departe ,pe frumoasa vale a Oltului, în zona stațiunii Călimănești-Căciulata. Căutăm obișnuitul loc de popas...

Bei cafea?!Traiești mai mult.

Iubitori ai cafelei, bucurați-vă. Noile studii sugerează că cei care beau două- trei cești de cafea pe zi...

Comentarii recente