vineri, aprilie 19, 2024
AcasăEconomico-socialInsolvențele din sectorul bussines și ajutorul oferit de UE

Insolvențele din sectorul bussines și ajutorul oferit de UE

Mii de companii mici şi mijlocii din Europa se confruntă cu o criză existenţială după ce pandemia şi restricţiile impuse pentru a o stăvili le-au şters o mare parte din venituri, scrie Financial Times.

Economia zonei euro a intrat într-o recesiune sub formă de W în ultimul trimestru al anului trecut, contractându-se cu 0,7% faţă de T3, declinul pe întregul an 2020 ridicându-se la 6,8%. Şi totuşi, aproape că nu există nicio urmă din această situaţie dureroasă reflectată în ultimele date privitoare la numărul de companii care au intrat în insolvenţă în zona euro. Numărul a scăzut puternic după ce pandemia a lovit regiunea în martie şi s-a menţinut scăzut restul anului.

Date publicate recent de Eurostat indică o scădere cu o cincime a numărului de companii care au depus cerere de intrare în insolvenţă în zona euro în T3 2020 faţă de T3 2019. Aceasta după o scădere de 41% în termeni anuali a numărului de insolvenţe de companii în T2.

Principalul motiv este că guvernele au cheltuit sume uriaşe pentru a-şi proteja economiile în faţa pandemiei. Cele mai mari patru economii ale blocului, Germania, Franţa, Italia şi Spania s-au angajat să cheltuiască în plus 3.100 miliarde de dolari, o treime din PIB-ul lor combinat, potrivit FMI. Totuşi, în multe cazuri stimulentele au fost amânate sau nu au fost suficiente.

Grupuri de business din Germania de exemplu se plâng de săptămâni cu privire la întârzieri şi dificultăţi în a aplica pentru ajutoare de stat.

Problema are parţial legătură cu faptul că firmele ating limitele UE privitoare la ajutoarele de stat. Miniştri din Danemarca, Austria şi Cehia au făcut apel săptămâna trecută la UE să majoreze limita de 800.000 de euro pentru granturi directe şi cea de 3 milioane de euro pentru compensarea costurilor fixe neacoperite.

UE a majorat şi prelungit limitele de atunci.

Euler Hermes estimează că insolvenţele din sectorul de business al zonei euro vor creşte cu 29% în acest an după ce au scăzut cu 17% anul trecut, cea mai mare creştere fiind aşteptată în Italia, de 73%.

„Una diin patru companii din Europa va avea probleme legate de cash în acest an. Aceste companii zombificate s-ar putea prăbuşi foarte rapid chiar dacă măsurile de susţinere ar fi retrase lent“, arată Maxime Lemerle, de la Euler Hermes.

Deşi majoritatea guvernelor şi-au prelungit programele de susţinere în acest an, unii lideri de business şi oficiali se întreabă îngrijoraţi ce se va întâmpla când susţinerea va fi retrasă.

„Nu se ştie ce se va întâmpla când asistenţa va fi încheiată. Multe vor depinde de câtă creştere vom avea“, potrivit lui Yannis Stournaras, guvernatorul băncii centrale a Greciei.zf.ro

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente