vineri, martie 29, 2024
Acasăinterviu JurnalInterviu cu Simon Emőke, psihoterapeut: ''Să poți fi emoțional lângă cineva, trebuie...

Interviu cu Simon Emőke, psihoterapeut: ”Să poți fi emoțional lângă cineva, trebuie să înveți, cum să fii emotional lângă tine însuți!”

Pentru început, te rog descriete în câteva cuvinte cititorilor noștri: 

Sunt Simon Emőke, mama a două fete superbe, antrenor de corp și suflet. De aproximativ 5 ani sunt în căutarea adevăratului sens al vieții, și am pornit într-o călătorie a cunoașterii de sine, călătorie, care devine din ce în ce mai interesantă și mai minunată. Încerc să fiu femeia adevărată, care nu renunță niciodată la visele ei.

Care este diferența dintre consiliere psihologică și psihoterapie?!

Consilierea psihologică se concentrează pe aspecte privind autocunoașterea și dezvoltarea optimă a resurselor proprii. Se adresează în special persoanelor sănătoase aflate în dificultate sau a celor care vor să-și îmbunătățească realțiile cu ceilalți. Consilierul îl poate ajuta pe client să controleze o situație de criză și în găsirea unei soluții la problema cu care se confruntă. Presupune un număr mai redus de ședințe față de psihoterapie și abordează tulburări mai puțin severe.

Psihoterapia se adresează pacienților cu tulburări psihice mai serioase și vizează o intrevenție în restructurarea pacientului.

Cum ai ajuns să faci ceea ce faci?

La terminarea liceului, când ne era adresată întrebarea ce ocupație dorim să avem, eu am răspuns că doresc să fiu profesoară de educație fizică sau psiholog. Situația financiară a  familiei mele nu a permis finanțarea unei facultăți, din această cauză, pe o perioadă mai lungă am renunțat la visele mele. Am făcut sport de când am fost mică, și în anul 1993 am picat în lumea aerobicului, după care  am devenit antrenor de aerobic și am început să am încerede în mine. Am avut propria sală de aerobic, dar după o vreme simțeam că doresc să fac mai mult, doresc și altceva, și atunci a sosit momentul pentru facultatea de psihologie, după care pentru formările în psihoterapie.  La începutul anului trecut am început să lucrez ca psihoterapeut, și simt că mi-am găsit munca pe care mi-am dorito toată viața.

Ce înseamnă o carieră de succes pentru tine?

Cariera de succes înseamnă să nu simt că lucrez, ci ceea ce fac să fie o plăcere, un hobby pentru mine. De mic copil mi-a plăcut să-i ascult pe ceilalți și să-i ajut cum pot, la fel și sportul mi-a plăcut.

În ultima vreme am învățat să zic NU lucrurilor pe care nu le fac cu plăcere, și încerc să fac doar lucruri care-mi plac. Din punct de vedere material nu cred că bogația înseamnă să ai foarte multi bani, ci să ai bani suficienți pentru o viață comodă, dar să te trezești în fiecare dimineață cu bucurie. Petrecem foarte mult timp la serviciu, dacă nu ne simțim bine acolo, ne poate face viața nefericită.

Care sunt cele mai des întâlnite temeri ale viitorilor părinți? Pe ce pun acum părinții accent în educația copiilor lor? S-au schimbat trendurile?

Părinții de azi doresc să asigure copiilor lor, ceea ce ei nu au primit în copilărie. Urmează un model foarte diferit față de cum au fost educați ei. ”Eu nu doresc să fiu cu copilul meu cum a fost mama” aud de multe ori în cabinet. Pe internet sunt foarte multe teorii , cum să –ți crești copilul, însă, părerea mea este, ca, până când părintele nu s-a împăcat cu sinele lui, cu trecutul lui, nu-și cunoaște greșelile și nu le acceptă, nu poate fi un părinte destul de bun. Până atunci copii sunt „folosiți” ca și o cârjă sau o recompensă pentru ce au pierdut ei.

Totuși aud și văd cu bucurie că părinții sunt foarte deschiși la acest subiect, își doresc să fie parinti buni, si din fericire, există work-șhopuri, conferințe de parenting la care participă din ce în ce mai mulți dintre ei.

Dacă urmărim trendurile putem spune că conceptul de azi este total diferit de cel de acum 20 de ani, dar, după părerea mea este bine ca părintele să se simtă bine în pielea lui, și atunci  nu va fi nicio problemă. A ”sacrifica” și a renunța la a trăi viața pentru copil este un lucru dăunător atât pentru părinte, cât și pentru copil.

Care sunt Procedurile de interventie în psihoterapia relațională de cuplu ?

Terapia de cuplu are ca scop sprijinirea partenerilor în vederea identificării modalităților dezirabile pentru satisfacerea nevoilor de atașament și dezvoltarea unei relații bazată pe atașament tip secutizant. Astfel, obiectivul terapiei este ca partenerii să fie capabili să-ți exprime nevoile de siguranță, scuritate și satisfacție în comportamente care duc la manifesterea grijii relaționale.

Care este principala problemă întâlnită la cupluri, în practica dvs?

Conflicte relaționale apar atunci când partenerii sunt incapabili  să asigure satisfacția reciprocă a nevoilor de atașament : siguranță, securitate și satisfacție, care duce la activarea unor răspunsuri emoționale primare de genul frică, tristețe, dezamăgire. Frustrea care apare după aceste emoții primare, duce la manifestarea unor răspunsuri emoționale secundare de genul furie, ostilitate și nevoia de răzbunare sau de inducerea emoțiilor. Aceste emoții secundare sunt manifestate sub forma unui comportamente de atac sau retragere.

Ce părere aveți despre anxietatea de performanță?

Anxietatea de performanță poate veni de mesajul inconștient: ”nu sunt suficient, nu sunt destul de bun” ”nu sunt destul de….” . Simțim nevoia să demonstrăm tot timpul că suntem suficient de buni, și când atingem un scop, deja căutăm alt scop de atins. Cunoașterea și acceptarea de sine ne pot ajuta să ieșim din acest cerc vicios.

„Să știi să fii emoțional lângă cineva“ Cum înțelegi iubirea în sens terapeutic?

Mecanismul iubirii romantic , conform teoriei Imago, este un mijloc natural prin care doi oameni, care pe parcursul procesului de dezvoltare au suferit aceleași vulnerabilități emoționale sunt atrași, pentru a se vindeca împreună. Este o strategie foarte inteligentă a naturii, prin care noi, oameni, suntem ajutați să retrăim scena copilăriei în care am fost răniți emotional , și care acum ne poate oferi posibilitatea vindecării prin satisfacerea nevoilor ignorate în trecut.

Să poți fi emotional lângă cineva, trebuie să înveți, cum să fii emotional lângă tine însuți. Să-ți cunoști emoțiile, și să le exprimi. Doar atunci ești capabil să iubești, când poți să te iubești pe tine.

Cât de mult se lasă convinși pacienții tăi să se uite în oglinda pe care le-o pui în față?

Pentru că încerc să creez un cadru terapeutic unde pacienții mei se pot simți în siguranță și unde sunt acceptați așa cu sunt ei cu adevărat, pot să zic cu încredere că ei se uită cu curaj în acea oglindă. După ce ies din terapie, aproape toți dintre ei continua folosirea acestei oglinzi.

Cum reușești să te detașezi de problemele cu care te încarcă pacienții tăi?

Am învățat, ca să pot rămâne obiecticvă și să pot ajuta, nu e voie să mă implic emotional, ceea ce nu înseamnă că nu am unele cazuri, care mă mișcă . Acolo știu că am și eu de lucrat, avem intervizori, supervizori cu care putem analiza problema.  De când am început să lucrez am învățat și am primit foarte mult de la pacienții mei, pentru care sunt foarte recunoscătoare.

Pe de altă parte am noroc cu cealaltă munca a mea, după ședințele din cabinet mă duc la sală. Cu ajutorul antrenamentelor reușesc să mă relaxez psihic, și în timpul meu liber încerc să fac lucruri ce-mi plac: să dansez, să ies cu prietenii, să citesc, să călătoresc, și cel mai important să petrec cât mai mult timp cu oamenii pe care îi iubesc, fie vorba de fetele mele, de iubitul meu, de prietenii mei, de familie.

La final un mesaj pentru sătmăreni: 

Trăiește-ți viața ta, acceptă-te așa cu ești, caută fericirea, pacea în tine și nu în exterior și în lucruri materiale. Simte-te bine, și cei din jurul tău se vor simți bine în preajma ta, așa îți poți schimba viața.

Fii tu însuți schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. – Mahatma Gandhi

A consemnat Adrian Bilanici

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente