sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocaleInterviu | Zenoviu Bontea, primarul care a accesat toate formele de finanțare

Interviu | Zenoviu Bontea, primarul care a accesat toate formele de finanțare

Primăria comunei Păulești a înflorit în ultimii ani și asta datorită investițiilor atrase și implementate de primarul Zenoviu Bontea. Într-un interviu acordat pentru Jurnalul de Satu Mare, primarul comunei Păulești recunoaște că nu a fost ușor și vorbește despre lucrurile vizibile și mai puțin vizibile realizate în comuna Păulești și cele cinci localități.

S-a început cu intabularea terenurilor și o serie de demersuri administrative care au dus apoi la facilitarea implementări unor proiecte de anvergură. Pentru dezvoltarea economică a comunei, primarul a accesat toate formele de finanțare posibile.

„Din punctul de vedere al atragerii de fonduri, ne-am orientat și am accesat absolut tot ceea ce s-a lansat: ghiduri, posibilități de a solicita finanțare și ceea ce, bineînțeles, se preta pentru comuna Păulești”, a precizat primarul.

Primarul a accesat toate formele de finanțare

La primul mandat de primar, în 2016, Zenoviu Bontea s-a lovit de o situație ciudată de-a dreptul. Localitățile comunei nu aveau drum direct către centrul de comună, către Păulești. Astfel că un cetățean din Petin care dorea să meargă în Păulești sau Amați, trebuia să treacă prin municipiul Satu Mare ca să ajungă în acea localitate. Primarul a înțeles atunci că unul dintre elementele importante în dezvoltarea economică a comunei este realizarea unui sistem de transport corespunzător, ceea ce a și reușit.

„Am reușit implementarea unui proiect de aproximativ 1 milion de euro și am realizat o legătura între localitatea Ambud și Amați, patru kilometri de drum. Acest proiect l-am preluat, însă pentru că erau niște lucrări prost făcute, constructorul a revenit la solicitarea noastră și astăzi lucrarea este una de calitate.

În paralel, am mai făcut o lgătură pe care o avem deja realizată în proporție de aproximativ 70%, este vorba despre drumul comunal ce leagă Ambud de localitatea Hrip. Astfel Hrip, dintr-o localitate care era undeva la un capăt de drum, va fi o localitate care va fi pusă pe o arteră de circulație. Deci de acolo se va putea merge de la Ambud, Hrip și în cotinuare la Rușeni, spre Homoroade sau în partea cealaltă înspre Satu Mare sau spre Viile Satu Mare”, a precizat primarul.

Potrivit primarului, drumurile acestea nici măcar nu era pietruite, erau drumuri de pământ care erau impracticabile chiar și pentru muncile agricole.

„În paralel cu aceste drumuri de legătură, am implementat două etape de drumuri agricole: o primă etapă de drumuri agricole care au făcut legătura între Amați și Hrip, Amați – Cionchești și o legătură între Petin și o rampă de nutrienți pe care noi o avem pe drumul Hrip – Ambud, și o a doua etapă de un milion de euro. De data aceasta le-am conceput încă din start ca drumuri agricole asfaltate chiar dacă a fost necesar să adăugăm la valoarea contractelor de finanțare sume neeligibile din bugetul local. Gândirea a fost aceea că dacă le facem să fie de calitate și durabile”, a mai precizat primarul comunei Păulești, Zenoviu Bontea.

Investiție majoră în infrastructura școlilor și a grădinițelor

În momentul în care s-a deschis o line de finanțare, Primăria Păulești a profitat de oportunitate și a aplicat, iar astăzi rezultatele vorbesc de la sine. O preocupare pentru primar a fost și asfaltarea drumurilor din localitățile comunei, până la acest moment fiind asfaltate 10 străzi. S-a acționat în principal la străzile care au un număr mai mare de locuitori sau la străzile care au legături cu unități de producție. Sigur că în paralele s-a lucrat și la modernizare și dezvoltarea infrastructurii de învățământ și sănătate din comună.

„La preluarea mandatului, cele două școli aveau personalitate juridică separată. Am considerat că nu este eficientă această formă de organizare și am comasat școlile într-o singură școală cu personalitate juridic care are în subordine școlile din localitățile comunei. Am reușit să reabilităm școala din Ambud care astăzi se cheamă Școala Gimnazială „Ion Barbul” iar această reabilitare a însemnat schimbarea tuturor instalațiilor, acoperiș, curent electric etc. Este o școală modernă, cu teren de sport, cu noctură, cu supraveghere video. Are toate condițiile pentru a primi, la orice oră, un calificativ foarte bun în ceea ce privește baza logistică de acolo”, a mai precizat primarul.

În continuare s-au efectuat lucrări ample de modernizare și la Școala Generală din Păulești. Investiția în infrastructura din sistemul de învățământ din comună a continuat prin construirea unui corp nou de clădire la Școala Generală din Hrip. În aceste zile se pregătesc documentele pentru recepția noii clădiri a grădiniței din Ambud. Urmează reabilitarea grădiniței din Petin. După finalizarea investițiilor în infrastructură, primarul dorește implementarea unor stimulente care să îi determine pe elevi și profesori să rămână în școlile din comună.

Cămin cultural la standarde europene

O altă investiție a fost făcută în dispensarul din Păulești, acolo unde a fost amenajat și un cabinet stomatologic. Primăria este în căutarea unui medic stomatolog care să și profeseze acolo.

„Am mai realizat unele aspecte pe care nu le putem numi neapărat proiecte, ci chestiuni de organizare, ca de exemplu salubrizarea.

Până nu mai demult două mașini se ocupau de salubrizare și am schimbat total modul de organizare. Astăzi se colectează pe patru fracții, am externalizat acest serviciu și acum avem un program. Oamenii colectează pe patru fracții, scot deșeurile afară în stradă, colectorul vine, ridică și lasă saci menejeri la schimb. E foarte greu, mai ales să lucrezi cu mentalitatea omului și să îl aduci la nivelul la care să înțeleagă că nu are cum să facă altfel decât să separe deșeurile menajere”, a mai spus primarul Zenoviu Bontea.

O altă lipsă, ca să-i spunem așa, erau căminele culturale nefuncționale care nu permiteau organizare unor evenimente culturale. Din fonduri europene a fost modernizat căminul cultural din Păulești și căminul cultural din Amați. Căminul cultural din Petin a fost modernizat prin mijloace proprii.

În ceea ce privește organizare unor evenimente culturale viitoare, primarul ne-a declarat că sunt în discuții evenimente precum:

Festivalul Meșteșugurilor din Amați, Expoziția de cai de la Rușeni și Festivalul Recoltei care până acum a fost organizat de consilieri și localinici fără ca primăria sa investească vreun leu în organizare.

„În acest an dorim să mai facem un eveniment, probabil la Petin care să includă toate etniile din comuna noastră. Am realizat și capele în fiecare localitate. Până acum s-a finalizat capela în Păulești, în Amați, Ambud, și Petin, urmând ca să intervenim și în localitatea Hrip unde sunt două cimitire și astfel vom avea două capele”, a mai precizat primarul Zenoviu Bontea.

Ca perspectivă există două obiective mari care vor fi implementate în perioada următoare. Este vorba despre un proiect finanțat prin programul național de investiții ”Anghel Saligny” prin care se vor asfalta toate străzile din comuna Păulești. A fost solicitată finanțare și pentru partea de canalizare pe străzile unde nu există canalizare. Iar un alt proiect mare are în vedere introducerea gazului în toate cele trei stae: Amați, Hrip și Rușeni. După implementarea acestor proiecte, locuitorii din toată comuna vor avea la îndemână toate utilitățile.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente