29.8 C
New York City
miercuri, iulie 6, 2022
AcasăEducatie&CulturaFOTO: Danțu’ la șură, locul în care tradiția este la ea acasă

FOTO: Danțu’ la șură, locul în care tradiția este la ea acasă

Sătmăreni din tot județul au participat în weekend-ul care a trecut la una dintre cele mai mari sărbători a codrenilor din Satu Mare. „Danțu’ la șură” a ajuns la cea de-a XIII-a ediție, iar așa cum spune o vorbă din popor, la frumoasa manifestare a fost prezentă ”lumea și țara”, adică foarte mulți participanți, aproximativ 300, estimăm noi.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare și în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Socond, duminică 8 mai 2022, de Ziua Portului Tradițional, a organizat în localitatea Soconzel, cea de-a XIII-a ediție a festivalului folcloric „Danțu’ la șură”.

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul: Robert Laszlo – managerul instituției organizatoare; Nicolae Cornea – primarul comunei Socond; Radu Roca – prefectul județului Satu Mare, cât și vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare – Cristian Valer Beșeni.

Organizatorii au mulțumit gazdei – Păcurar Lucian Ilei – cel care a pus la dispoziție șura și gospodăria sa pentru desfășurarea evenimentului, Malvinei Madar Iederan – fiică a satului, de la casa căreia a pornit alaiul în frunte cu ceterașii vestiți ai Codrului, cât și ansamblurilor folclorice participante: Ansamblul Folcloric al Județului „Doruri sătmărene”; Ansamblul Folcloric „Cununița” și „Cununița Năzdrăvană”; Ansamblul Folcloric „Cetatea Codrului” din Ardud; Ansamblului Folcloric din Bicaz, județul Maramureș; Grupul Folcloric din Homoroade; și Dănțăușii din Soconzel și Cuța.

“Danțu’ la șură” este o manifestare a comunității

Danțu’ la șură este un obicei specific zonei Codrului organizat de feciorii și chizeșii locului, dar la care participă toată suflarea satului și de prin împrejurimi. În zilele de duminică, sau în zile mari de sărbătoare tinerii se întâlneau în cea mai frumoasă și cea mai mare șură din sat, se cunoșteau și legau prietenii pe viață.

Jocurile codreneşti se caracterizează în primul rând prin aceea că fata, pe lângă rolul de pereche în dans, îl avea şi pe cel de sprijinitor al feciorului care executa bătăi pe ambele picioare şi chiar salturi peste cap. Varietatea ponturilor bătute pe cizme din cadrul multiplelor forme a dansului, îmbinarea armonioasă a acestora, sunt trăsături bine conturate care se întâlnesc numai în dansurile populare din zona Codrului.

“Danțu’ la sură” este o manifestare a comunității, care pe lângă biserică, a dat naștere unei legăturii puternice în lumea rurală, adesea preferințele comunității sătești, atât sub aspect muzical cât și coregrafic, duc până la cele mai mari exigențe prin însăși puritatea și frumusețea tradiției.

Am petrecut o duminică de neuitat, în armonia unică a cântului și danțului codrenesc!Am participat astăzi la un obicei străvechi din zona Codrului, ”Danțu la șură”, în inima Codrului, la Soconzel, un eveniment care își păstrează prospețimea până în zilele noastre.

Îi felicit pe organizatori, artiști, dar și pe fiii satului Soconzel care au fost prezenți la această frumoasă manifestare.Atâta vreme cât avem grijă de păstrarea acestei inestimabile moșteniri spirituale, cu siguranță că filonul nostru autentic va ramâne nealterat și vom transmite generațiilor viitoare moștenirea ce ne-a fost lăsată de strămoși”, a transmis vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Cristian Valer Beșeni.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente