Acasă Locale Nationale Iohannis: Da, eu îmi doresc un guvern PNL. Opțiunea mea pentru premier...

Iohannis: Da, eu îmi doresc un guvern PNL. Opțiunea mea pentru premier este Cătălin Predoiu

iohanis

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că își dorește un guvern PNL, cu care să se simtă confortabil și să pună în aplicare viziunea sa pe zece ani, precizând că relația cu guvernul actual este una instituțională, normală.

”Da, eu îmi doresc un Guvern PNL. Nu fac niciun secret din asta”, a spus Iohannis, la Realitatea TV, precizând că ”una este ce avem acum, colaborăm instituțional, alta este dacă va fi un guvern, acum sau după 2016, cu cât mai repede cu atât mai bine”.

El a mai spus că își dorește ”un Guvern cu care se simte confortabil, cu care, dacă merge la Bruxeles, să spună: Domnule președinte, Guvernul meu și cu mine..”.

Despre relația cu actualul Guvern condus de Victor Ponta, președintele a precizat că are o relație instituțională, normală. ”Acest Guvern a fost aici, când am devenit președinte, nici nu i-am ales nici nu îi resping. Instituțional, nu e treaba președintelui, dar cu acest guvern nu văd cum să pun în practică viziunea mea pe zece ani pentru România”, a spus Iohannis.

El a continuat: ”Eu îmi doresc un guvern PNL, dar trebuie să vedem cum, ce mi-aș dori, varianta optimală, și ce se poate”, adăugând că președintele nu poate schimba Guvernul.

”Acum nu avem alegeri, dar este posibil, am spus-o și înainte de alegeri, și toată lumea a observat că vor începe mișcări în Parlament. Se vor forma noi grupuri. Acest lucru se întâmplă, lucrurile se întâmplă în Parlament. Este posibil, pe parcursul acestui an, să fie mișcări între partide, să se scimbe majoritatea, și este normal, când actuala Opoziție vine cu o moțiune de ceznură și schimbă guvernul. Așa funcționează democrația, este normal, este natural, și atunci vom avea alt guvern”, a mai spus Iohannis.

Iohannis a precizat, referitor la relația sa cu premierul Victor Ponta, că a urmărit în media, în general, și a observat că ”oamenii tratează chestiunea de multe ori foarte simplist”.

”Eu propun altfel de politică, fără scandaluri, show-uri televizate între președinte și premier, nu o să mă vedeți acuzându-l pe premier pentru ceva ce a făcut sau trăgându-l de urechi, vorbind mai colocvial. Nu așa se face politică. Am spus de atunci că voi colabora instituțional. Președintele nu este ales să distreze oamenii, să poarte discuția politică într-o zonă în care nu are ce căuta”, a comentat Iohannis.

Șeful statului a menționat că l-a invitat din prima zi pe premierul Ponta, și au avut o discuție corectă, după care au avut mai multe întâlniri, pe probleme concrete, de guvernare, de principiu, sau politică externă.

”Mi se pare absolut normal ca premierul și președintele să discute cum se pot rezolva problemele României. Mi se pare anormal, contraproductiv, ca președintele și premierul să nu vorbească despre problemele României”, a spus președintele.

El a continuat: ”Asta nu înseamnă că nu îmi doresc un guvern cu care lucrez fiindcă avem aceleași principii, fiindcă avem același mod de a vedea lucrurile” și a amintit că în vara lui 2014, a pornit la un proiect pentru România, împreună cu colegii din PNL, pentru următorii 10 ani.

”Pentru asta, este nevoie de un alt guvern, pentru asta, este nevoie de un guvern cu care lucrez, împreună,  pe aceleași  principii, pe aceeași planificare, un guvern care vine cu un program de guvernare care se bazează în esență pe lucrurile cu care am venit în fața alegătorilor și cu care am câștigat alegerile”, a mai menționat Klaus Iohannis.

Iohannis: Opțiunea mea pentru premier este Cătălin Predoiu, aceasta este alegerea PNL

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Realitatea TV, întrebat dacă are un nume de premier, în cazul în care PNL ar prelua guvernarea, că opțiunea sa este Cătălin Predoiu, pentru că acesta este premierul desemnat în urma fuziunii celor două partide, PNL și PDL.

”Cu siguranță, opțiunea mea este cea pe care am menționat-o din vară, încoace. Cătălin Predoiu este premierul desemnat, în continuare, din partea PNL. Domnul Predoiu conduce o echipă a PNL, care lucrează la programul de guvernare și știu că îl armonizează cu programul pe care l-am prezentat eu în campania electorală. Aceste lucruri sunt arhicunoscute, nu văd niciun motiv pentru care, acum, după ce am câștigat alegerile, să spun altceva”, a precizat Klaus Iohannis.

El a menționat că aceasta a fost construcția gândită în momentul fuziunii  PNL cu PDL.

Întrebat cu cine ar colabora mai bine între Victor Ponta și Cătălin Predoiu, Klaus Iohannis a declarat: ”Evident, cu Cătălin Predoiu” și a adăugat: ”Nu am spus Cătălin Predoiu că îmi este mai simpatic, ca și om, fiindcă aceasta este alegerea PNL. Să nu înțelegem lucrurile într-o notă greșită, eu nu fac politică pentru persoane, nu fac politică pentru un anumit interes, eu fac politică pentru România, și atât”.

El a menționat că ”dacă spune că își dorește guvernul său, în ghilimele, PNL, și-l dorește pentru că atunci poate face mai mult pentru România, și nu pentru că vrea neapărat ca anumite persoane să ajungă pe anumite funcții”.

Despre evoluția fuziunii dintre PNL și PDL, președintele Iohannis a spus: ”Foarte bine se desfășoară. Este în grafic și funcționează”.

”În același timp, nu pot să nu constat că mulți din cei care ne-au spus de la început că nu se va face fuziunea, acum s-a făcut, și spun că nu funcționează. Iată că funcționează, fiindcă această fuziune am făcut-o pentru a crea un partid puternic de centru-dreapta, care să conducă România. Nu am făcut-o pentru ca X, sau Y sau Z să primească o sinecură, sau un post pentru cineva”, a mai spus Iohannis.

Președintele a explicat că actuala situația este legată de rezultatul alegerilor din 2012, pentru că atunci s-a prezentat o configurație și arhitectură politică care arăta într-un fel, și acum arată în alt fel.

”Concret,  atunci s-a prezentat și a câștigat USL-ul, dar USL-ul nu mai există. Deci, suntem în mijlocul mandatului, cu actorul politic, marele câștigător al alegerilor din 2012, inexistent, și atunci este normal să avem tot felul de reorientări în Parlament, până când electoratul, în 2016, va putea să spună: de acum încolo, majoritatea este la acest partid”, a mai spus președintele.

Iohannis a mai spus că trebuie să ieșim din această ”logică de luptă parlamentară” și să întrăm într-o ”logică de funcționalitate a democrației, cu putere și opoziție”.

”Propunerea mea pentru clasa politică este să rezolvăm împreună problemele mari, iar în cadrul jocului democratic, evident, fiecare să se profileze cât poate de bine. Pentru o țară cu o democrație consolidată, este nevoie de două părți puternice, și Puterea și Opoziția, nu există o democrație puternică cu o opoziție slabă”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

Articolul precedentAnunț Consiliul Județean
Articolul următorLansare de carte la Carei
- Advertisment -

Cele mai populare

Ziua Imnului Național marcată la Satu Mare

Anual, la data de 29 iulie, este celebrată Ziua Imnului Național. În acest context, în municipiul Satu...

Jumătate de tonă de cocaină a ajuns din greșeală într-un depozit de fructe din Ilfov

În loc de banane, la un depozit de fructe din Ilfov au ajuns 503 kilograme de cocaină aproape...

CFR Cluj s-a calificat în turul 3 al Ligii Campionilor

Formația campioană a României, CFR Cluj, a primit miercuri vizita celor de la Lincoln Red Imps în returul...

Turțean de 70 de ani, decedat în urma unui accident rutier

Miercuri, în jurul orei 23.10, pe raza localității Turț, a avut loc un grav accident de circulație. Un...

Comentarii recente