Acasă Locale Nationale Iohannis, despre păstrarea acordului cu FMI: Nu e doar treaba Guvernului să...

Iohannis, despre păstrarea acordului cu FMI: Nu e doar treaba Guvernului să hotărască, ar fi grav

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Digi 24, despre declarațiile Executivului privind încheierea și neprelungirea acordului cu FMI, că nu e doar treaba Guvernului să hotărască că mai trebuie sau nu acord și, să ia decizii astfel, fără a cunoaște motivațiile, ar fi destul de grav.

Președintele Iohannis a precizat că păstrarea sau nu a acordului cu FMI este o chestiune care trebuie foarte bine gândită și judecată, între mai mulți actori”.

”Mi se pare că nu este doar treaba Guvernului să hotărască că mai trebuie sau nu mai trebuie acord cu FMI. Chestiunea nu este simplă fiindcă, de data aceasta, sunt argumente foarte serioase, pro și contra, și aici, dacă discuția se duce mai departe, e mai ușor să se găsească o soluție”, a spus Klaus Iohannis la Digi24.

Președintele a ținut să dea și un exemplu, precizând: ”Dacă ar fi venit ministrul Finanțelor să spună: Domnule, noi ne pregătim să intrăm în zona euro. Asumat este termenul 2019. Nu poți să intri direct, trebuie doi ani de pregătire, un program de rată fixă la schimb. Deja ajungem foarte repede. Și atunci să ne spună: Bun, nu vrem acord cu FMI, fiindcă înlocuim ancora FMI (..) România nu mai are nevoie de acea ancoră de țară în dezvoltare, ci are nevoie de o ancoră nouă, care este acordul care duce spre integrarea în zona euro”.

El a arătat că aceasta ar fi fost explicația pe care ”ar fi găsit-o bună și ar fi susținut-o”.

”Dar, așa, pur și simplu să ne spună că nu mai e nevoie de acord, ok, de ce nu mai e nevoie? Mă întreb și eu. Să ia un Guvern decizii doar așa, fără a cunoaște motivațiile, ar fi destul de grav”, a mai comentat președintele Klaus Iohannis.

Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov a declarat la Realitatea TV că actualul acord al României cu FMI expiră în septembrie 2015 și că “foarte probabil” acordul nu se va prelungi.

Vâlcov a fost întrebat dacă are acordul Fondului pentru măsurile anunțate în cadrul ședintei de Guvern, și care prevăd, între altele, o reducere sensibilă a TVA și modificări de taxe și impozite.

“Nu l-am cerut”, a răspuns Darius Vâlcov, argumentând că actualul acord se încheie în septembrie 2015 iar noul Cod Fiscal intră în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

“Asta înseamnă că acordul nu se mai prelungește?”, a fost întrebat ministrul, el răspunzând: “Foarte probabil”.

“Am depășit de mult stadiul în care trebuie să vină profesorul să ne arate unde e tabla și unde e ușa. Trebuie să avem doar dialog mult mai consistent cu mediul de afaceri”, a mai spus ministrul Finanțelor.

- Advertisment -

Cele mai populare

Messi a marcat și i-a adus un omagiu lui Maradona

Barcelona a jucat duminică contra echipei Osasnuna. Formația antrenată de Ronald Koeman s-a impus cu scorul de 4...

Lewis Hamilton se impune într-o cursă nebună

Campionul mondial Lewis Hamilton s-a impus în Marele Premiu de Formula 1 al Bahrainului, o cursă pe care...

Situația infectarilor cu Sars-COV-2

Până pe data de 26 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 449.349 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID...

Postul,milostenia și iubirea aproapelui- cununa creștinului

Noi credem că Dumnezeu este cu noi, însă pentru a reface sau a nu pierde legătura de iubire cu El, pentru a...

Comentarii recente