Acasă Locale Nationale Iohannis: Federația Rusă, responsabilă de atacurile din Mariupol

Iohannis: Federația Rusă, responsabilă de atacurile din Mariupol

Președintele Klaus Iohannis a condamnat, luni, printr-un mesaj, ”atacurile criminale” asupra populației civile din Mariupol, Ucraina, precizând că eesponsabilitatea aparține nu doar separatiștilor ucraineni, ci și Federației Ruse, astfel că trebuie luată în considerare intensificarea sancțiunilor.

”Mă alătur reprezentanților Uniunii Europene și ai Statelor Unite ale Americii în a considera atacurile asupra populației civile din Mariupol, Ucraina, drept criminale”, a transmis președintele Iohannis, într-un mesaj remis de Administrația Prezidențială.

Potrivit șefului statului, ”responsabilitatea aparține nu doar separatiștilor ucraineni, ci și Federației Ruse care participă la înarmarea rebelilor și nu își folosește influența pentru a detensiona conflictul”.

Klaus Iohannis afirmă că ”România condamnă încălcarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și va continua să contribuie la materializarea aspirațiilor sale europene și euroatlantice”.

”În acest context, se justifică menținerea sancțiunilor împotriva Federației Ruse, iar în lipsa participării sale credibile la găsirea unei soluții politice care să evite pierderi de vieți omenești, trebuie luată în considerare intensificarea lor”, se mai precizează în comunicatul Președinției.

Un atac insurgent cu rachete în orașul ucrainean Mariupol a provocat sâmbătă moartea a 30 de persoane.

Alianța Nord-Atlantică, Uniunea Europeană și Statele Unite au condamnat vehement atacul, cerând Rusiei să înceteze imediat susținerea acordată rebelilor separatiști. La rândul său, președintele Statelor Unite, Barack Obama, s-a declarat „extrem de preocupat”, duminică, de recentele încălcări ale armistițiului în estul Ucrainei.

Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a convocat o reuniune extraordinară a miniștrilor de Externe ai statelor UE, joia viitoare, pe fondul intensificării conflictului separatist din Ucraina.

Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în martie 2014, s-a soldat, potrivit estimărilor, cu aproape 5.000 de morți.

- Advertisment -

Cele mai populare

Messi a marcat și i-a adus un omagiu lui Maradona

Barcelona a jucat duminică contra echipei Osasnuna. Formația antrenată de Ronald Koeman s-a impus cu scorul de 4...

Lewis Hamilton se impune într-o cursă nebună

Campionul mondial Lewis Hamilton s-a impus în Marele Premiu de Formula 1 al Bahrainului, o cursă pe care...

Situația infectarilor cu Sars-COV-2

Până pe data de 26 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 449.349 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID...

Postul,milostenia și iubirea aproapelui- cununa creștinului

Noi credem că Dumnezeu este cu noi, însă pentru a reface sau a nu pierde legătura de iubire cu El, pentru a...

Comentarii recente