sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăDivertismentIubesc Romania!Iubesc romanii nostri frumosi!Turism in tara

Iubesc Romania!Iubesc romanii nostri frumosi!Turism in tara

Trebuie sa recunosc ca imi este dor sa vad statiunile noastre aglomerate , cu romani fericiti (si nu numai) , ca se reintalnesc , la un gratar , la o poveste  , la un foc de tabara , imi este dor sa vad conexiuni intre oameni. Imi este dor de voi toti si tare ma bucura gandul ca mai e putin si o sa ne reintalnim .Imi doresc ca acest „episod” cu care va trebuii sa ne obisnuim ca face parte din viata noastra o vreme ,  sa fie si o lectie , din care sa fii invatat ceva .Imi doresc sa ies la o cafea si sa vad bucurie pura in ochii vostrii , sa vad imbratisari , mai multa omenie si respect , mai putini ochi in telefon .

Daca am invatat ceva in aceasta perioada de „incubatie ” , cu siguranta vom aprecia si ne vom bucura  mult mai mult de vacantele in tara , pe care in ultimii anii , le-au apreciat mai tare strainii , decat noi .

Despre localitatea Colţeşti din judeţul Alba nu au auzit prea mulţi. O găseşti cu greu şi pe hartă, mai ales dacă nu ştii ce să cauţi. Este un sat de circa 500 de locuitori ce se găseşte undeva la jumătatea distanţei dintre Alba Iulia şi Cluj-Napoca, într-o zonă cu dealuri domoale, cu mult verde crud pe perioada verii şi cu mult alb iarna. Şi tot în alb imaculat ca zăpada sunt îmbrăcate cele mai multe dintre casele cu arhitectură clasică transilvăneană care sunt aliniate la dungă şi ale căror ferestre de regulă accesorizate cu muşcate roşii sângerii dau direct în stradă, în timp ce grădina sau curtea se întinde în spate, departe de ochii trecătorilor curioşi.

În această localitate din inima ţării, o familie de antreprenori a dezvoltat o fabrică de brânzeturi româneşti şi un conac care de mai bine de un deceniu îi primeşte pe vizitatorii din toate colţurile lumii care vor să afle mai multe despre Transilvania, despre tradiţiile locale şi despre România. „Am pus bazele Conacului Secuiesc din localitatea Colţeşti, judeţul Alba, acum 12 ani. Mai exact, în iunie 2007 avut loc inaugurarea“, îşi aminteşte Robert Szakacs, directorul executiv al companiei Binal Mob care operează atât conacul, cât şi Fabrica de Produse Lactate Torockoi. Cele două se află în apropiere una de cealaltă.

Inceputul anului 2019 a adus şi prima brânză cu mucegai alb sub brandul Torockoi , o brânză de tip brie, semimoale, cu o crustă de mucegai alb sub numele Floare de Colţ şi care necesită un timp de maturare de 45 de zile.

Există numeroase activităţi conexe care se pot face în această zonă şi pe care le pot organiza, la cerere, chiar reprezentanţii conacului. De exemplu, pasionaţii de sporturi extreme pot zbura cu parapanta de pe Piatra Secuiului sau pot face căţărări pe stâncă, atât pe Piatra Secuiului, cât şi în Cheile Aiudului. Iubitorii de natură pot face drumeţii la Cetatea Trascăului, pe Piatra Secuiului – unde legendele spun că „soarele răsare de două ori“ – sau până pe Vârful Ugerului de unde vor avea o privelişte superbă asupra Văii Arieşului. De asemenea, se pot face plimbări cu bicicletele sau călare. Iar pasionaţii de arhitectură pot admira casele tradiţionale din zona Colţeşti – Rimetea, ce îşi păstrează aspectul de câteva sute de ani sau pot vizita muzeul din localitate.Pensiunea este construită în stil neobaroc, combinat cu stilul rustic specific zonei, un stil minimalist cu mobilă lucrată şi pictată manual. „Am lucrat cu ceva arhitecţi, pe partea de structură mai mult, însă designul şi amenajările interioare le-am gândit noi, în familie“, spune Robert Szakacs.

„Noi ne-am dorit ca cei care vin la Conacul Secuiesc să se relaxeze, să simtă că sunt în vacanţă şi să se deconecteze de grijile de acasă şi de la serviciu.“

Aici poţi să petreci timp în grădină, înconjurat de multă natură şi aer curat, poţi să faci plimbări – pe jos, pe bicicletă sau călare -, să participi la degustări de vinuri şi brânzeturi, să faci team-building-uri împreună cu colegii sau să îţi organizezi nunta mult visată, după cum spune Robert Szakacs. Pentru organizarea de evenimente şi activităţi tematice, reprezentanţii conacului lucrează alături de o serie de parteneri.

Conacul Secuiesc are şi un restaurant care este deschis zilnic şi unde pot lua masa şi persoane care nu sunt cazate aici. „Cei care doresc să încerce reţetele noastre pot face rezervare, separat, doar pentru asta.“

Mâncarea este tradiţională, meniul fiind inspirat din reţetele locale şi cele din familie, menite să aducă aminte de copilărie şi de „acasă“ .

Pe mine una m-a convins sa fac o vizita pana acolo si de ar fii doar sa degust din faimoasa branza cu mucegai .

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente