Guvernul Ciolacu a alocat diferitelor instituții din subordine, în perioada sept. 2023-oct. 2024, prin fondul de rezervă, 65 de miliarde de lei (13 miliarde de euro). Adică 11% din întregul buget pe 2024. Executivul a cheltuit în acest fel de două ori mai mult decât toate guvernele de la intrarea României în UE până în 2023. Adică în 15 ani. În trecut, premierul Marcel Ciolacu cataloga această procedură ca fiind una „penală”.
Dacă un economist străin ar analiza modul în care Guvernul României împarte banii, ar putea trăi cu impresia că țara este lovită permanent de dezastre sau situații neprevăzute.
Săptămânal, sute de milioane sau chiar miliarde de lei sunt folosite din fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului.
În vreme ce bugetul normal este stabilit prin dezbatere publică, are parte de amendamente și modificări înainte de discutarea și adoptarea sa în Parlament, fondul de rezervă este la discreția Guvernului. Executivul nu are nevoie de acceptul nimănui pentru a cheltui banii din sectorul destinat, în mod normal, situațiilor neprevăzute.
Mecanismul este gândit a fi folosit în situațiile excepționale, când timpul scurt în care trebuie luate deciziile nu ar permite procedurile democratice ale dezbaterii publice și votului parlamentar.