Acasă Locale Stiri Satu Mare Județul Satu Mare printre cele mai sărace din țară

Județul Satu Mare printre cele mai sărace din țară

Regiunea Nord-Vest a României – din care face parte și județul Satu Mare – a contribuit anul trecut doar cu 11,8% din PIB-ul la nivel naţional ]n anul trecut, potrivit datelor publicate azi de Comisia Național[ de Strategie și Prognoză în Proiecţia principalilor indicatori în profil teritorial. Totuși, această regiune se clasează pe locul 3 (din 8 regiuni în care este împărțită administrative România) din punctul de vedere al contribuției la PIB.

În studiul dat publicității de CNSP, se observă diferenţe foarte mari în interiorul regiunilor, unde apare, de regulă, un judeţ puternic dezvoltat şi unul sau mai multe judeţe foarte sărace.

Astfel, Timişul concentrează peste 50% din rezultatul regiunii Vest, Constanţa şi Clujul trec de 40% în zona lor, Dolj, Prahova şi Iaşi trec pragul regional de 30%, doar Braşov fiind sub acest prag.

Zece judeţe nu au reuşit anul trecut să atingă un PIB de 10 miliarde de lei (Mehedinți, Covasna, Tulcea, Sălaj, Călărași, Ialomița, Giurgiu, Botoșani, Bistrița Năsăud și Harghita). Județul Satu Mare a reușit să treacă la limită acest prag, cu 10,1% din valoarea totală a contribuției la PIB a Regiunii Nord-Vest.

Produsul intern brut (prescurtat PIB) este un indicator macroeconomic care reflectă suma valorii de piață a tuturor mărfurilor și serviciilor destinate consumului final, produse în toate ramurile economiei în interiorul unei țări în decurs de un an. Acesta se poate calcula și la nivelul unei regiuni, al unui județ sau al unei localități.

Altfel spus, PIB-ul reprezintă nivelul statistic de bogăție (dintr-o țară, regiune, județ, localitate). Cele cu PIB-ul mai mic sunt, logic, cele mai sărace. Județul Satu Mare e un pic peste limită, în România.

- Advertisment -

Cele mai populare

Zece minute să plângi…

Având al doilea cel mai mare număr de cazuri de coronavirus din lume, Brazilia a impus restricții la înmormântări, iar familiile...

Vânzarea terenurilor agricole afectată de noile restricții.

Vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan se va efectua, începând din data de 13 octombrie 2020, după reguli noi. Printre noutățile aduse...

Povestea celei mai vechi mănăstiri insulare din România.

Daca e week-end gândul ne zboară departe ,pe frumoasa vale a Oltului, în zona stațiunii Călimănești-Căciulata. Căutăm obișnuitul loc de popas...

Bei cafea?!Traiești mai mult.

Iubitori ai cafelei, bucurați-vă. Noile studii sugerează că cei care beau două- trei cești de cafea pe zi...

Comentarii recente