Președintele Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) și candidat la alegerile prezidențiale, Kelemen Hunor, s-a aflat, miercuri, 20 noiembrie, la Satu Mare, iar în cadrul unei conferințe de presă și-a prezentat viziunea pentru România și i-a îndemnat pe sătmăreni să treacă peste prejudecățile etnice și să aleagă vocea rațiunii.
,,A fost o campanie fără dezbateri reale, fără dezbateri consistente și asta este o problemă fiindcă într-o campanie prezidențială, parlamentară ar fi important să știm cine ce viziuni are, ce dorește să facă și care-s prioritățile. De la bun început am spus că această candidatură a mea este pentru a arăta că se poate face altă politică, mai aproape de oameni. Președintele trebuie să fie de partea oamenilor și trebuie să aibă o viziune legată de societatea românească, dincolo de atribuțiunile prezidențiale consacrate în Constituție. (…) Eu cred în continuare că președintele va da direcția generală, va da tonul și comportamentul va însemna și modul de raportare la societate”, a declarat Kelemen Hunor.
Candidatul UDMR la președinție și-a prezentat viziunea pentru România și a identificat una dintre marile probleme cu care se confruntă țara noastră.
,,Eu am spus că cea mai importantă problemă a României în acest moment este declinul demografic. (…) Fără oameni, fără copii, fără tineri nu există viitor. De aceea, România trebuie să găsească acele politici publice și acea majoritate care va opri trendul declinului demografic și va găsi și acele mijloace prin care va susține tinerii care vor să rămână acasă, să-și construiască viitorul pe pământul natal și să dorească să crească și copii.
Anul trecut în România s-au născut, au fost înregistrați 156.000 de copii. Este cea mai mică cifră de când există România, din 1918. (…) Anul acesta cifra este și mai dramatică. În octombrie nu am ajuns la 100.000 de nașteri. Trebuie ridicat nivelul calității vieții prin investiții în infrastructură și trebuie să investim în economie, în întreprinderi mici și mijlocii, să existe locuri de muncă și salarii bune. Dacă există locuri de muncă, dacă există venituri potrivite și condiții de viață atunci oamenii rămân acasă sau se gândească să rămână acasă”, a spus Kelemen Hunor.
Candidatul UDMR a adus în discuție și lipsa medicilor din țară, mulți dintre ei alegând să profeseze în străinătate.
,,Pregătirea unui student la medicină în șase ani costă în jur de 100.000 de euro. Înmulțiți această cifră cu 4.000 și ceva de oameni care sunt pregătiți într-un învățământ medical bun, recunoscut peste tot în lume și veți vedea de ce România are o lipsă foarte mare în sănătate când vorbim de medici în primul rând, dar și de asistenți. Ei pleacă și pleacă, iar cei 400 de milioane de euro investiți în ei pleacă cu ei în străinătate. Este inacceptabil, trebuie reformat sistemul de rezidențiat”, a spus acesta.
Despre susținerea familiilor tinere, Kelemen Hunor a vorbit de ,,facilități fiscale, reduceri de impozite și sprijin direct de la bugetul de stat pentru tineri, când e vorba de a începe o viață în România după facultate, după școala profesională”.
Kelemen Hunor a venit cu un mesaj pentru sătmăreni: ,,Transmitem oamenilor să vină la vot și să nu țină cont de ceea ce se numește vot util. (…) Să nu mai căutați stânga, dreapta, depășiți prejudecățile etnice și alegeți soluția corectă, echilibrată, bună, vocea rațiunii”.
La finalul conferinței de presă, primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, a vorbit despre singurul ,,defect” al candidatului Kelemen Hunor.
,,Nu degeaba foarte mulți ziariști, analiști politici, intelectuali au spus că domnul Kelemen Hunor întrunește toate condițiile să fie un președinte bun pentru România. Poate singurul punct slab este că e păcat că este ungur. Știm foarte bine că în această campanie domnul președinte s-a axat atât pe problemele cu care se confruntă societatea, economia românească, dar în afară de faptul că el știe și cunoaște fenomenele mari, naționale, dar este un cunoscător și al comunităților locale, știe cu ce se confruntă de exemplu sătmărenii”, a transmis Kereskenyi Gabor.
Sursă articol: Portalsm.ro