vineri, iulie 19, 2024
AcasăEconomico-socialLocale smLa Carei s-a sărbătorit centenarul Astra

La Carei s-a sărbătorit centenarul Astra

Sâmbătă, 15 iulie 2023 s-a aniversat la Carei, 100 de ani de la înființarea Asociațiunii Astra Carei. Manifestarea a fost inițiată și organizată de Daniela Ciută, președinte Astra Carei.

Participanții au fost prezenți în număr mare, semn că spiritul românesc este viu, cu toate că filiala careiană a Astrei, are de suferit numeroase obstrucționări din partea administrației locale. Despre importanța evenimentului au vorbit: deputatul Adrian Cozma, secretarul de stat, Valer Beșeni, Anișoara Boitor, inspector școlar general și Felician Pop, președintele UZPR Satu Mare.

Bineînțeles, au fost prezenți și invitați de seamă, dintre care amintim: academicianul Marius Porumb, președintele Academiei Națiunii Române, Valeriu Mocan, președinții Astrei, Dej, Baia Mare, Târgu Lăpuș, Blaj, Alba Iulia, Covasna, Codlea, Năsăud. Vorbitorii au subliniat importanța Astrei, încă de la înființarea acesteia din 1861, dar și necesitatea salvgardări patrimoniului nostru identitar, mai ales în zonele unde acesta se află în pericol, cum este și la Carei.

A fost apreciată laudativ activitatea neobosită a Danielei Ciută, cea care mobilizează toate energiile în vederea păstrării spiritului românesc în această parte a țării.  Momentele artistice au fost susținute de cantautorul Adrian Lupescu, Valeriu Mocan din Chișinău și corul din Marna Nouă. 

,,Acum 100 de ani, într-o zi senină de vară, 12 iulie 1923, se constituia  în mod oficial la Carei  Asociațiunea ASTRA. A fost încununarea multor ani de încercări ale românilor din Carei de a forma o asociație culturală care să îi reprezinte. Numeroasele opreliști susținute cu îndârjire de administrația austro-ungară nu a descurajat  românii din acest colț de țară românească ci i-a determinat să insiste până la a-și atinge scopul. După Marea Unire  și după semnarea Tratatului de la Trianon a fost posibilă constituirea și la Carei a  unui Despărțământ ASTRA.

Ziua de 12 aprilie 1923 a fost o zi de sărbătoare memorabilă pentru careieni. Alese și importante  personalități au sosit  la Carei pentru a susține constituirea asociației românilor, ASTRA. Mulțumim celor care și-au rupt o fărâma din această zi, pentru a ne onora cu prezența.”, a declarat Daniela Ciută, președinte Astra Carei.

Invitații au fost răsplătiți cu diplome de excelență și plachete omagiale. Într-o atmosferă civică de înalt patriotism, cei prezenți au dat asigurări că vor continua lupta până ce țeluri prevăzute în statutul Astrei, vor fi atinse. În final, gazdele au oferit participanților o agapă, unde nu au lipsit cântecele și dansurile populare. 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente