miercuri, mai 29, 2024
AcasăEducatie&CulturaLa Consiliul Județean s-a deschis expoziția artiștilor plastici Bakos Karoly și Vasile...

La Consiliul Județean s-a deschis expoziția artiștilor plastici Bakos Karoly și Vasile Marina

La Galeria de Arte Plastice a Consiliului Județean Satu Mare a avut loc joi, 6 iunie vernisajul expoziției  pictorilor sătmăreni Bakos Karoly și Vasile Marina. Au participat președintele  Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, Gergely Csaba, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Felician Pop, directorul Școlii de Arte Satu Mare, Mircea Deac, vicepreședinții Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, Tillinger Ștefan și Keresztesi Monica, precum și vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Rudolf Riedl.

DSC_1285

Felician Pop a dorit să deschidă vernisajul arătând  că prezența sa la eveniment i-a fost o prioritate. Directorul Centrului de Creație i-a prezentat în cuvinte alese pe cei doi expozanți. Pe Bakos Karoly l-a descris ca fiind un artist interesant și în același timp un om de o modestie exemplară. Născut în 1960 în Satu Mare, a urmat între anii 1987-1990 cursurile Școlii de Arte din Satu Mare, și între 1991-1997 a lucrat în învățământ ca profesor de desen. Este membru al Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare din 1992, de atunci participând la numeroase expoziții colective în județul Satu Mare și în Ungaria. Abordează pictura în stil clasic, bazată pe teme ca florile, peisajele, metamorfozele dintre natură și om, ființa umană, instrumentele muzicale, corpul uman și femeia. Lucrările sale sunt realizate într-un stil propriu, cu idei de parabolă și gust pentru armonizarea culorilor. În cadrul expoziției, Bakos Karoly a expus o serie de picturi caracterizate de Felician Pop drept “cuminți”, cu excepția câtorva caricaturi și a unui tablou inedit având ca temă geneza.

Tânărul pictor Vasile Marina este născut la Negrești-Oaș în 1993 și a fost descoperit de pictorul local Ionică Pop din Prilog. Și-a transpus gândurile în pictură încă din adolescență. Prima sa expoziție a avut loc în 2009 la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare. Activitatea sa este una deosebit de rodnică, la începutul anului a avut simultan trei expoziții, în Satu Mare, Ciucea și Sălaj. Potrivit lui Felician Pop, lucrările lui Vasile Marina aparțin unui tânăr atipic dintr-o lume plină de clișee și prejudecăți. Pentru Vasile, arta este mai mult decât un hobby, este ceea ce îl definește, chiar dacă la fel ca în toți oamenii, suma abilităților și a viciilor este constantă. Nu a dorit să fie și nici să rămână un pictor naiv, așa că a urmat cursurile Școlii de Arte Satu Mare, pe care le-a absolvit anul acesta. Mama sa este cea care l-a susținut  în tot acest timp în activitatea sa artistică.

În încheierea intervenției sale, Felician Pop i-a felicitat pe ambii expozanți, considerând expoziția lor un dialog al etniilor, stilurilor și generațiilor diferite. Vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Rudolf Riedl, și-a arătat bucuria pentru faptul că în spațiul Consiliului Județean unde se iau cele mai importante decizii ale orașului, este și un loc dedicat culturii. Momentele muzicale din cadrul vernisajului au fost oferite de corul de copii al Liceului Teologic Reformat, alături de instrumentiștii Higyed Janos Bencze la trompetă și Redai Adam la pian, dirijați de preofesoara Higyed Gyongyi. Ei au interpretat piese religioase.

DSC_1293

DSC_1296

DSC_1297

DSC_1298

DSC_1299

DSC_1300

DSC_1301

DSC_1303

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente