joi, februarie 29, 2024
AcasăSanatateLa Satu Mare continuă campania de screening pentru depistarea cancerului de col...

La Satu Mare continuă campania de screening pentru depistarea cancerului de col uterin

Sâmbătă, 10 decembrie 2022, în comuna Batarci din județul Satu Mare avut loc o acțiune de prevenire a cancerului de col uterin, respectiv de testare, organizată de femeile liberale.

În cursul acestei acțiuni au fost efectuate 75 de teste Babeș Papanicolul și HPV. Acțiunea a fost organizată de președinta OFL Satu Mare, Alina Ristea în colaborare cu OFL Batarci și cu spijinul medicilor Codruț Leah și Ștefania Ghetină de la Clinica Gynoprax, partenerii campaniei demarate de OFL Satu Mare.

Este mai bine sa previi decât să tratezi! Sâmbătă în comuna Batarci cu sprijinul primăriei, a Organizației de Femei Liberale Batarci si implicarea doameni Anca Toma, a fost organizată o testare gratuită Babeș – Papanicolau (pentru categoria de vârstă 25-29 de ani) și testul HPV (pentru categoria de vârstă 30-64 de ani). Au fost efectuate un număr de 75 de teste de către Dr. Codrut Leah si Dr.Ștefania Ghetina de la Clinica Ginoprax Satu Mare”, transmite Alina Ristea, președinta OFL Satu Mare.

600 de testări în 2 luni de la demararea campaniei

Amintim că la data de 3 octombrie 2022, la Satu Mare a avut loc prima întalnire a doamnelor din cadrul Organizației Județene a Femeilor Liberale – OFL Satu Mare, privind informarea demărarii și derulării campaniei care are scopul de a susține programul de screening pentru cancerul de col uterin. Programul este coordonat de Institutul Oncologic Cluj Napoca în parteneriat cu INSP, finanțarea fiind obținută din Fondul Social European prin POCU 2014-2020 , proiect “Integrarea screeningului primar HPV în programul național de screening pentru cancerul de col uterin”.

Programul urmărește efectuarea Testului Babeș Papanicolau și a depistării virusului HPV – Human Papilloma Virus, care este factorul etiologic în 95-99% din cazurile de cancer uterin sau displazii ale colului uterin. Acest test poate fi efectuat gratuit în județul Satu Mare în cadrul Clinicii Gynoprax din municipiul Satu Mare și Carei.

În urma testărilor, 28 de femei au descoperit că suferă de anumite afecțiuni

Până la această dată au fost efectuate aproximativ 600 de teste, 28 dintre ele fiind pozitive. Iată așadar că scopul campaniei este atins și că pe lângă ideea de prevenție, din fericire, putem spune, 28 de sătmărence au aflat la timp că au o problemă pe care o pot trata fiind descoperită din timp.


„Sloganul campaniei ,,PNL Satu Mare este alături de tine! Previno! Traiește! Învinge!,, manifestă susținere pentru toate doamnele și domnișoarele comunității locale prin acest program care reprezintă o testare periodică, la intervale regulate, a tuturor femeilor din grupa de vârstă de risc (25-64 ani) pentru a depista apariția leziunilor precanceroase. Dacă aceste leziuni nu sunt depistate și nu sunt tratate, în timp, pot evolua până la cancer de col uterin ce poate duce la deces”, transmite președinta OFL Satu Mare, Alina Ristea.

Conform programului de screnning, în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 24 – 29 se va efectua test Babeș Papanicolau, iar în cazul femeilor cu vârste cuprinse între 30 – 64 se va efectua test HPV. Programarea pentru efectuarea testelor se poate face la clinica Gynoprax la numerele de telefon: SM – 0770367505, Carei –  0745262630. Program: luni – miercuri 13:00- 16:00; joi 13:00-16:00 și vineri 13:00-16:00.

Doamnele și domnișoarele vor fi primite la unitatea medicala conform programării. Înregistrarea se face pe baza actului de identitate, iar campania se derulează până în decembrie, 2023.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente