sâmbătă, decembrie 9, 2023
AcasăEconomico-socialLocale smLANSARE CAMPANIE ,,FĂRĂ BULLYING PE NET”

LANSARE CAMPANIE ,,FĂRĂ BULLYING PE NET”

Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare prin Biroul Siguranța Școlară lansează miercuri, 19 iulie a.c., la sediul Bibliotecii Județene din Satu Mare, campania locală ,,Fără bullying pe net”, parte a Campaniei naționale pentru prevenirea cyberbullyingului, conștientizarea riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește infracțiunea de „violarea vieții private”.

Analizând societatea actuală, utilizarea internetului și tehnologiei a devenit o necesitate, astfel noi trebuie să fim conștienți de existența riscurilor din mediul virtual, cunoscându-ne atât drepturile, cât și obligațiile, luând măsuri atunci când ne confruntăm cu diverse probleme ce pot fi generate de utilizarea mediului digital.

Pericolele navigării pe internet sunt bine cunoscute, afectând atât adulții cât și copiii și tinerii. Fiecărei persoane îi  revine responsabilitatea de a-și proteja viața privată atunci când folosește internetul pentru a nu deveni victimă a unor infracțiuni (hărțuire, amenințare, furt, pornografie infantilă) sau comportamente online indezirabile.

Cyberbullyingul reprezintă forma de hărțuire electronică care a luat amploare în ultimii ani, pe măsura utilizării la scară tot mai mare a mediului virtual de către copii și tineri. Acest tip de hărțuire cibernetică reprezintă un act agresiv, manifestat în mod intenționat și repetat în timp, de către un grup sau o persoană, folosind mijloace tehnologice, împotriva unei victime sau a unui grup de victime. Copiii și tinerii sunt cei mai expuși riscului de a deveni victime.

Campania ,,Fără bullying pe net” are ca scop creșterea gradului de conștientizare a riscurilor și consecințelor asociate fenomenului de cyberbullying și a infracțiunii de violare a vieții private care se manifesta în rândul elevilor.

Activitățile propuse de polițiștii de siguranță școlară au un caracter nonformal, interactiv și se adresează cu precădere elevilor cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani. Acestea se vor realiza la nivelul județului Satu Mare la sediul Bibliotecii Județene, în tabere și activități extrașcolare pentru elevi, în centre de zi a unor instituții publice și ONG-uri și centre rezidențiale.

Până la sfârșitul lunii august polițiștii sătmăreni și-au propus să implice în activități peste 300 de elevi, dar și părinți și alți adulți care lucrează cu copii și sunt interesați de problema cyberbullyingului.

Partenerii campaniei sunt Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, Biblioteca Județeană Satu Mare și Consiliul Județean al Elevilor Satu Mare.

În cadrul evenimentului de lansare va fi prezentat calendarul activităților publice desfășurate în această vară în parteneriat cu Biblioteca Județeană Satu Mare la sediul acesteia, care prevede ateliere săptămânale ,,Fără bullying pe net” (în fiecare miercuri de la ora 10.00) dar și o serie de ateliere antidrog ,,Adolescență fără dependență” (în fiecare vineri de la ora 10.00) realizate de polițiști în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare.

Înscrierea copiilor la atelierele menționate se face la numărul de telefon 0261.711199, între orele 8-16. Fiecare atelier va fi anunțat printr-un eveniment public online, pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene Satu Mare.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente