Acasă Locale PNL Satu Mare explică cum vor fi reduse facturile la gaz și...

PNL Satu Mare explică cum vor fi reduse facturile la gaz și curent

În cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul partidului, prim-vicepreședintele organizației municipale a Partidului Național Liberal (PNL) Satu Mare, Ciprian Dan Costea, a explicat soluțiile PNL pentru scumpirile la energie. El a anunțat că măsurile PNL de reducere a facturilor la energie sunt plafonarea prețurilor, compensarea unei părți din factură și amânarea plății facturii, pentru cei care nu pot plăti.

,,În timp ce USR și AUR plănuiau să dea jos Guvernul României în toiul creșterilor mondiale ale prețurilor la energie electrică și gaze naturale, președintele PNL Florin Cîțu și PNL găseau soluții concrete pentru a ajuta românii să facă față creșterii prețurilor la energie. Spre norocul românilor am reușit să implementăm aceste soluții înainte de votul de la moțiunea de cenzură și continuăm să le îmbunătățim în Parlament. Peste 6 milioane de gospodării vor beneficia de aceste măsuri, adică peste 15 milioane de români”, a declarat Ciprian Dan Costea.

Prim-vicepreședintele organizației municipale PNL Satu Mare a descris cele trei soluții care urmează să fie implementate:

1.Plafonarea prețurilor– 1 leu kilowatt oră la curent electric și 0,37 lei kilowatt oră la gaze. Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul casnic. Dacă prețul se duce peste 1 leu/kw, intervine plafonul. Plafonarea se aplică pentru perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022.

2. Compensarea parțială a facturilor– maximum 29 de lei pe lună pentru factura de curent electric și maximum 33% pentru factura la gaze. Compensările se aplică pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. Valoarea compensării este de 0,291 de lei pe kilowatt oră la curent electric.

3.Amânări la plată pentru consumatorii vulnerabili. Consumatorul vulnerabil trebuie să facă cerere și primește amânare la plată pentru o perioadă de la 1 la 6 luni pentru facturile la energie electrică și gaze naturale, mai exact pentru consumul din perioada 1 noiembrie 2021- 30 aprilie 2022. Adică poate să le plătească după ce iese din iarnă.

De sprijin vor beneficia și IMM-urile. El se va aplica și pentru energie electrică și pentru gaze naturale:

Aplicarea unui cote reduse a TVA de 5% asupra bazei de impozitare pentru furnizarea energiei electrice/gazelor naturale la clientii finali;

 • În cazul energiei electrice, exceptarea de la plata contravalorii certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înalta eficienta, accizei;
 • În cazul gazelor naturale, exceptarea de la plata contravalorii accizei.

Iată cum funcționează soluțiile PNL, pentru clienții casnici/cetățeni/gospodării

La energie electrică:

 • Prețul pentru energia electrică va fi plafonat la nivelul de 1 leu / kwh, din care prețul energiei plafonate este de 0,525 lei/kwh. Compensarea se va face pe kilowatt oră și va fi de maximum 0,291 lei / kwh. Prin urmare, prețul final la consumatorul casnic, prin aplicarea prevederilor de compensare și plafonare, nu va depăși 0,71 lei/kwh, pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022.
 • Exemplu: Dacă prețul este ca acum, 85 de bani kwh/oră X 100 de kw = 85 de lei/factura. Compensarea este de 0,291 X 100 = 29 de lei. Prin urmare, va plăti 56 de lei. 200 kwh / lună = compensare de 58 lei. Total de plată : 141 lei. 300 kwh / lună = compensare de 87 lei. Total de plată : 212 lei.
 • Limita maximă a consumului de energie electrică pentru care se oferă compensații se mărește de la 1.000 kilowați oră (kwh) la 1.500 kwh, valoare cumulată pentru lunile noiembrie 2021 – martie 2022 (cinci luni).
 • Acest lucru înseamnă o medie de consum de 300 kwh / lună, valoare în care se încadrează covârșitoarea majoritate a românilor, inclusiv în lunile cele mai friguroase.

La gaze naturale:

 • Prețul pentru gazele naturale se plafonează la nivelul de 0,37 lei / kwh, tot la consumatorii casnici și tot pentru perioada 1 noiembrie – 31 martie.
 • Compensarea pentru gazele naturale se acordă pentru un consum de maximum 1.000 metri cubi de gaz pentru cele cinci luni menționate (noiembrie – martie). Asta înseamnă un consum mediu de maximum 200 mc gaz / lună – suficient pentru marea majoritate a românilor care se încălzesc cu gaze naturale.
 • Am vrut să ne asigurăm că acordăm ajutor celor care au nevoie și sunt strâmtorați cu banii, nu celor care pot folosi subvenția pentru a-și încălzi piscina sau casa de vacanță.
 • Compensarea pentru gazele naturale va fi de maximum 33% din valoarea facturii. Prin urmare, în condițiile în care facturile la gaz vor crește, statul va compensa până la o treime din valoarea acestor facturi.

Despre Legea consumatorului vulnerabil

În cadrul conferinței de presă, a vorbit și vicepreședintele Tineretului Național Liberal (TNL) Satu Mare, Bianca Murgu, care a oferit detalii despre legea consumatorului vulnerabil, ,,pe care PSD n-a reușit s-o adopte cât timp a avut majoritatea parlamentară”.

Cele două forme de sprijin, privind ajutorul pentru încălzirea locuinței acordat în sezonul rece (noiembrie-martie) și suplimentul pentru energie acordat lunar, pe parcursul întregului an, se adresează:

 • familiei sau persoanei singure care obține un venit mediu net lunar de până la 386 lei /persoană în cazul familiei și până la 2.053 lei, în cazul persoanei singure;
 • Veniturile bănești se vor cumula cu alte tipuri de venituri materiale.

Suplimentul pentru energie se acordă lunar, pe parcursul întregului an și este în valoare fixă în funcție de sursa de energie, astfel:

 • 30 lei – pentru consumul de energie electrică;
 • 10 lei gaze naturale;
 • 10 lei energie termică;
 • 20 lei combustibili solizi și petrolieri;
 • suplimentul va fi de 70 lei în cazul în care unica sursă este energia electrică.

Suplimentul pentru energie se acordă cumulat, în funcție de sursele de energie din locuință.

De exemplu: dacă o familie se încălzește cu energie termică, pentru prepararea hranei folosește gazele naturale, iar pentru iluminat folosește energie electrică, va beneficia de 10 lei+10 lei+30 lei =50 lei.

- Advertisment -

Cele mai populare

Voluntarii ISU Satu Mare salvează vieti și prin donarea de sânge

Ziua internaţională a voluntarilor (International Volunteer Day - IVD) este sărbătorită, în fiecare an, la data 5 de...

Avansări în grad la ISU Someș

De Ziua Națională a României, în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgentă - ISU “Someș” Satu Mare, au...

Un sătmărean dorește să doteze 10 pârtii de schi cu scaune speciale pentru persoanele cu dizabilități. Are nevoie de ajutorul nostru

Cel mai curajos proiect al momentului, destinat persoanelor cu dizabilități, este mișcarea prin care se dorește accesibilizarea sportului...

A căzut prima zăpadă în județul Satu Mare

Serviciul Public Județean - SPJ Salvamont Satu Mare anunță că în județul Satu Mare a căzut prima zăpadă....

Comentarii recente