vineri, aprilie 12, 2024
AcasăLocaleNationaleLegea fumatului rămâne neschimbată

Legea fumatului rămâne neschimbată

fumat

Comisia de Sănătate din Senat a respins marți inițiativa legislativă care prevedea redefinirea spațiului închis și înființarea cluburilor de fumători, printre inițiatorii proiectului regăsindu-se Cristiana Anghel și Daniel Fenechiu.

Raportul de respingere a fost votat de toți membrii Comisiei de Sănătate. Potrivit proiectului de lege, prin spațiu public închis se înțelege „orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are acoperiș, plafon sau tavan și care este încadrat de pereți de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”, ceea ce ar fi făcut mai permisivă legea decât cea în vigoare.

Propunerea prevedea și faptul că fumătorii se pot constitui în asociații și cluburi de fumători, care pot amenaja spații destinate exclusiv fumatului și activităților associate fumatului.

Proiectul urmează să fie votat în plenul Senatului, în calitate de primă camera sesizată.

Senatoarea Cristiana Anghel i-a caracterizat pe cei care se opun proiectului de lege pentru redefinirea spațiului închis unde este interzis fumatul drept ”niște frustrați”, afirmând că interzicerea fumatului are efecte adverse.

”Eu m-am săturat de niște doamne frustrate de viață – au prea mulți bani și au înnebunit, nimeni nu le-a întrebat cum au făcut banii – care cred că poți să interzici la modul acesta fumatul. Sunt studii care spun foarte clar: în baruri nu se mai fumează, în schimb se consumă etnobotanice la greu, ori alea fac mult mai mult rău”, a declarat Cristiana Anghel, inițiatoare a proiectului de lege anti-fumat.

”Eu nu am spus că fumătorii au dreptul să-i deranjeze pe cei nefumători. Eu am zis că este normal, cum era în legea veche, să fie create spații speciale pentru fumători. În momentul în care este un nefumător și intră într-un restaurant, fie el, fie cu copilul, să nu fie deranjat de fumul celui care dorește să fumeze. Dar dacă mergem pe interzicere, atunci să interzicem tutunul definitiv, pentru că eu nu mă droghez, că drogurile sunt ilegale. Să vedem dacă bugetul de stat poate să suporte asemenea pierderi. Dacă este să mergem pe ceea ce face rău sănătății… păi ciroza se face din băutura prea bună și prea multă. Hai să interzicem și băutura”, a conchis senatoarea.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente