sâmbătă, iunie 15, 2024
AcasăEducatie&CulturaLiceele ”Ion I.C. Brătianu”, ”Unio Traian Vuia”, ”Elisa Zamfirescu” și ”Constantin Brâncuși”...

Liceele ”Ion I.C. Brătianu”, ”Unio Traian Vuia”, ”Elisa Zamfirescu” și ”Constantin Brâncuși” nu se comasează

Deputatul PNL de Satu Mare, Adrian Cozma, a publicat un document din care reiese faptul că și în anul școlar viitor, cele patru licee tehnologice: ”Ion I.C. Brătianu”, ”Unio Traian Vuia”, ”Elisa Zamfirescu” și ”Constantin Brâncuși” vor funcționa ca și până acum, adică având personalitate juridică individuală.

Vă reamintim că în urmă cu un aproximativ un an, Primăria Satu Mare a inițiat un proiect de hotărâre prin care sistemul de învățământ sătmărean urma să fie reorganizat, în această reorganizare regăsindu-se și comasarea liceelor Unio Traian Vuia și Elisa Zamfirescu cu Ion I.C.Brătianu respectiv Constantin Brâncuși. Imediat, în spațiul public au apărut discuții ample iar sătmărenii au pus presiune pe conducerea inspectoratului școlar ca să nu dea avizul necesar pentru ca aceste modificari să aibă loc.


În lipsa avizului de la Inspectoratul Școlar și a presiunii publice, conducerea primăriei a decis retragerea proiectului de pe ordinea de zi, aceștia afirmând că e vorba doar de reducerea unor posturi de conducere și automat a unor cheltuieli și nu de pierderea locurilor de muncă de către profesori.

,,Această fuziune se impune datorită faptului că în ultimi ani la cele două unităţi de învăţământ numărul de elevi a scăzut considerabil iar cheltuielile privind funcţionarea depăşesc considerabil bugetul alocat conform costului standard şi cel alocat din veniturile proprii ale municipiului Satu Mare,, se specifica în Raportul de specialitate atașat proiectului inițiat de primarul Kereskényi Gábor.

La acea dată, în spațiul public s-a vehiculat faptul că unul dintre motivele pentru acre s-a dorit comasarea acestor licee, se datora faptului că erau frecventate doar de elevi români, aspect sugerat și acum în declarația deputatului Cozma- ”Vreau să transmit conducerii administrației locale a municipiului Satu Mare, care a încercat să desființeze două licee de tradiție doar pentru că erau românești, să înceteze să mai provoace tensiuni în interiorul comunității locale și să abandoneze orice demers care face rău școlii și elevilor”.

Declarația deputatului PNL, Adrian Cozma

”Am obținut acordul ministrului educației pentru ca niciun liceu din Satu Mare să nu fie desființat sau comasat. Săptămâna aceasta am primit în mod oficial răspunsul Ministrului educației, domnul Sorin Cîmpeanu, prin care am fost asigurat că cele patru licee cărora administrația publică locală din Satu Mare le pusese gând rău, respectiv Liceul tehnologic „Ion I.C. Brătianu”, Liceul tehnologic ”Unio-Traian Vuia”, Liceul tehnologic ”Constantin Brâncuși” și Liceul tehnologic ”Elisa Zamfirescu”, nu vor fi nici comasate, nici desființate, ci vor continua să funcționeze normal, ca până acum.

Vreau să îi asigur pe elevii, pe părinții și pe profesorii din Satu Mare că nu voi permite nimănui să își bată joc de școlile noastre și să le târască în dispute politice. Dimpotrivă, mă voi lupta să aducem în municipiu și în județ cât mai multe investiții în infrastructura școlară și în dotări.

De asemenea, vreau să transmit conducerii administrației locale a municipiului Satu Mare, care a încercat să desființeze două licee de tradiție doar pentru că erau românești, să înceteze să mai provoace tensiuni în interiorul comunității locale și să abandoneze orice demers care face rău școlii și elevilor. Interesele ascunse ale actualei administrații din Satu Mare nu mai pot fi mascate la infinit sub umbrela gesturilor provocatoare”, este mesajul deputatului PNL de Satu Mare, Adrian Cozma.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente