vineri, martie 29, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareLicențe de acvacultură emise ilegal la Moftinu Mic

Licențe de acvacultură emise ilegal la Moftinu Mic

 

medalion-1024x768

A.N.P.A. ocolește legea emițând neprocedural licențe de acvacultură 

Cu bucurie și încredere va anunțăm că, începând cu data de 15.04.2014 AVPS ,,Sportivi Adevărați” SRL Moftinu Mic deține Licență de Acvacultură pentruurmătoarele habitate aflate în administrarea Asociației  Vânătorilor și Pescarilor ,,Sportivi Adevărați”: -Canalul Homorod,-Canalul Tău Terebesti,-Canalul mare Berveni,-Canalul micBerveni. Eraprevizibil un viitor luminos al acestui SRL numai că în spatele obțineriilicenței de acvacultură defapt era o nebuloasă pe care noi în timp amelucidat-o.   În luna martie 2014 Szeremi Attilaînființează AVPS ,,Sportivi Adevărați”SRL cu sediul în com. Motinu Mic, jud.Satu Mare, cu obiect de activitate, acvacultură  în ape dulci.  Pentrua desfășura activitatea în mod legal acest SRL necesită să dețină licență deacvacultură.

Învederea obținerii licenței de acvacultură trebuie să dețină o multitudine deautorizări , spații diverse, specifice acestei activități, contract desalubrizare dar și suprafețe de apă.     Obțineautorizările necesare dar în privința spațiilor cu apă unde să se poată efectuaacvacultură și pescuitul recreativ sportiv, întrucât SRL-ul nu deține ape, prinreprezentantul Szeremi Attila face un ,,artificiu” cu ANIF –Filiala Satu Mare,unde este si angajat cu norma intreaga ca electromecanic, cu care încheiecontracte de prestări servicii pentru Canalul Homorod,-Canalul TăuTerebesti,-Canalul mare Berveni,-Canalul mic Berveni, pentru asigurarea unuivolum stabilit de apă și executare de lucrări de exploatare, întreținere șireparații curente corespunzătoare canalelor, construcțiilor și instalațiiloraferente pentru a putea asigura volumul de apă stabilit în contract.      Specificămcăci canalele sunt in administrarea ANIF,Filiala Satu Mare, dar apa din acesteaaparține Agenției Naționale Apele Române, iar apa nu poate fi contractată/concesionatade ANIF, precum nici viețuitoarele din apă, acestea fiind în administrareaANPA.

Pentru obținerea unei licențe de acvacultură Ordinul 332/2008 al MADRprevede   la art. 2 lit. c, că estenevoie de contract de concesionare/arendare/asociere și alte documente prin carese atestă proprietatea/administrarea în vederea desfășurării activității deacvacultură.       ANIF–Filiala Satu Mare nu poate să concesioneze/arendeze/asocieze cuiva, canaleleîn cauza în vederea desfășurării de activități de acvacultură, decât să încheiecontracte pentru activități de întreținere, etc. și oricum acele canale nu suntincluse în lista zonelor de pescuit recreativ/sportiv care pot fi acordate prinautorizare/licențiere, noi deținând documente oficiale care atestă acest lucru.

Totodatăîn vederea obținerii licenței de acvacultură Ordinul 332/2008 al MADR, la art.3, alin. 2, scrie că în baza notei de constatare și a documentației depuse,ANPA (agenție națională cu sediul în București) va proceda la eliberarealicenței de acvacultură și la înscrierea unității de producție din acvaculturăîn Registrul unităților de acvacultură, iar procedural întocmirea notei deconstatare prevăzută de lege revine în sarcina inspectorului ANPA care are înarondare județul pe rază căruia se solicită și în care menționează dacă seîndeplinesc sau nu condițiile de acordare al licenței precum și propunereamotivată făcută de acesta.

La acest inspector ANPA se depune în trei exemplare dosarul care trebuie săconțină diverse autorizări prevăzute de lege precum și contractul deconcesionare/arendare/asociere prin care se atestă proprietatea/administrareaîn vederea desfășurării activității de acvacultură, unul rămâne la inspector,unul este trimis la ANPA-Filiala Transilvania cu sediul în  Timișoara, iar unul în care se află cerereasolicitantului de acordare al licenței de acvacultură precum și nota deconstatare a inspectorului ANPA din județ, se trimite la ANPA București.      Înacest caz AVPS ,,Sportivi Adevărați” SRL, Moftinu Mic, prin reprezentantul legalSzeremi Attila, fără a respecta etapele procedurale și a  recurge la inspectorul ANPA din jud. SatuMare care arondează și Moftinu Mic și fără a avea întocmită notă de constatareși a deține contracte de concesionare/arendare/asociere prin care se atestăproprietatea/administrarea/concesionare în vederea desfășurării activității deacvacultură, necesară în vederea acordării licenței de acvacultură conformlegislației în vigoare,  prezintă cerereade acordare al licenței de acvacultură direct la ANPA București,(AgențiaNațională pentru Pescuit și Acvacultură),care este înregistrată cunr.2753/14.04.2014, iar noi informam că președintele (director general)acesteia este d-l. Cristinel George Gherghișan.       Ladata de 15.04.2014 cu nr. 0027, ANPA emite licența de acvacultură pentru AVPS,,Sportivi Adevărați” SRL Moftinu Mic, această fiind semnată de președinte iarreprezentantul SRL-ului, Szeremi Attila, o prezinta inspectorului ANPA zonal aducandu-ila cunostinta despre existenta ei. Înprimele zile ale lunii noiembrie 2014 inspectorul zonal din jud. Satu Mare seautosesizează despre faptul că AVPS ,,Sportivi Adevărați” SRL Moftinu Mic, prinreprezentantul Szeremi Attila, nu a respectat procedura de acordare a licențeide acvacultură și nu deține documentația conform legislației,intocmind nota deconstatare si sesizând ANPA, cu sediul în București.

Carea fost motivul și cum s-a putut acorda de către ANPA licența de acvaculturăcătre AVPS ,,Sportivi Adevărați” SRL Moftinu Mic, fără a îndeplini condițiilede procedura legală și fără a avea toată documentația în regulă, acest lucrusă-l constate cei în măsură să o facă.        Se maiconstata ca ANPA după șapte luni de zile, la data de 11.11.2014, trimitecererea cu nr 2753 către ANPA-Filiala Transilvania, care este structurasubordonată și care la rândul ei subordonează pe inspectorul zonal din jud.Satu Mare, unde această cerere este reinregisatrata cu nr. 3353, asta probabilsă se piardă urma de la centru, iar atenția să fie îndreptată spre ceiinferiori ierarhic.     Lascurt timp după asta, probabil și pentru a se voala urmele întortocheate alacordării licenței în cauza, prin Decizia nr. 486/10.12.2014 emisă de cătreAgenția Națională de Pescuit și Acvacultură, în temeiul Ord. Ministerului  Agriculturii și Dezvoltării Regionale  332/2008, art. 5, alin. 2 și H.G. 545/2010,art. 4, alin. 4, – AVPS ,,Sportivi Adevărați” SRL, Moftinu Mic , Jud. SatuMare, ANPA anulează licența nr. 0027/15.04.2014 pentru pescuit și acvaculturăși totodată se radiază de la poziția 1076 din Registrul cu Unități deAcvacultură din România.

Avândo nedumerire punem întrebarea, cum s-a putut emite licență de acvacultură decătre ANPA dacă nu era respectată procedura, în condiția în care licența a fostsemnată de președintele ANPA? și ce a fost atâta grabă ca doar după opt luni dezile același emitent să anuleze licența în cauza, dacă aceasta a fost emisălegal?    Întrucât în perioada aprilie – decembrie 2014 de la pescari au fostîncasate diverse sume de bani de către AVPS ,,Sportivi Adevărați” SRL MoftinuMic, iar în contextul în care licență a fost anulată, întrucât nu s-a respectatprocedura legală de acordare, se poate interpreta că a fost emisă în umbrălegii, atunci aceste taxe pentru pescuit se deduce că au fost și ele încasateilegal,atunci întreaga activitate cuprinsă în perioada în cauza a fostdesfășurată ilegal, iar pescarii fiind deținători de permis de pescuit sportivANPA cu cotizația la zi, au dreptul să-și recupereze banii plătiți către AVPS,,Sportivi Adevărați” SRL Moftinu Mic, pentru pescuitul pe apele menționate în licență.     Probabil că organele abilitate ale statului se vor autosesiza înlegătură cu acest caz, numai că până atunci tindem să credem că ,,peștele seîmpute de la cap, dar se curată de la coadă”, iar noi vom urmări cine va figăsit a fi ,,coada”.     Totodată ținem să aducem la cunoștință celor interesați că pe -CanalulHomorod,-Canalul Tău Terebesti,-Canalul mare Berveni,-Canalul mic Berveni, dinjud. Satu Mare, pescuitul sportriv se poate efectua doar cu permis ANPAvalabil, prin respectarea legislației în vigoare, fără a avea obligația de aachita vreo altfel de taxa.

Sorin HAIDUC

1 COMENTARIU

  1. Despre lacul CALINESTI aproximativ 340 hectare ,ca si despre privatizarea acestuia ,stiind ca este un lac strategic infiintat cu colaborarea UNGARIEI,despre dictatura tov.SCHITA (patronal lacului) ,constructiile,taxele ,discriminarea pescarilor,etc. ce ne puteti spune????????? ACEST lac de acumulare se afla in jud.SATU MARE si in urma cu cativa ani era in administrarea AJVPS SATU MARE si beneficiau de pescuit sportiv si recreativ toti pescarii iubitori de natura,acum nu se mai poate decat daca platesti o taxa de 400 -euro pe an + taxa de rezervare pt loc. +taxa agrement.

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente