Acasă Locale Stiri Satu Mare Ministerul Culturii și…M.Eminescu, la Carei

Ministerul Culturii și…M.Eminescu, la Carei

Sunt doar anumite lucruri care se scriu în urma unor evenimente culturale iar  altele, sunt mai puțin cunoscute,  datorită reținerilor  în a le face publice.  Consecința ? Ele se perpetuează  și  la un moment dat devin chiar …de nebăgat în seamă.

Este și situatia în care ne-am aflat cei prezenți la evenimentul – ZIUA  CULTURII NAȚIONALE  165 – M. Eminescu (1850-2015).

Nu este nici o greșeală de  tastare  ci este titlul care apare pe comunicatul remis de Direcția Județeană pentru Cultură Satu Mare,Primăria și Consiliul Local Carei si Direcția de Cultură și Sport Carei .

Eu personal am primit și o invitație tipărită  la acest eveniment dar nici unul dintre consilierii municipali careieni nu au primit invitații și nici măcar nu au fost înștiințați deși figurau ca și organizatori.

Consilierii locali de la toate formațiunile politice au confirmat telefonic faptul că nu aveau cunoștință de manifestare  și nu au primit invitații.

De departe cele mai impardonabile greșeli aparțin însă Ministerului Culturii din România, aflat  în fruntea listei de organizatori trecuți pe invitația tipărită  și care girează astfel, dezinformări și scăpări  ce nu își au locul nici într-un oraș de dimensiunile Careiului,mai ales că  orașul nostru  are un liceu situat pe a doua poziție  in Topul Liceelor județene pentru al doilea an consecutiv. Cadrele didactice de aici au depus o  activitate de nivel ridicat din moment ce au asemenea performanțe, deci puteau oricând să dea o mână de ajutor în caz că ar fi fost solicitate.

După cum puteți observa  din imagine,Expoziția  de carte – fotografii – presă de epocă  a avut ca temă:„Scriitorii sătmăreni din zona Careiului și M. Eminescu”.

M. Eminescu să fie o prescurtate de la  Mili Eminescu? Greu de înțeles de ce au evitat să menționeze numele poetului reprezentativ al României cei care au întocmit invitația, mai ales că evenimentul s-a desfășurat sub egida Ministerului Culturii din România.

O altă greșeală flagrantă, având în vedere că  personajul nu poate să mai ia atitudine,fiind decedat din 1932, este scrierea total eronată a numelui preotului cărturar Vasile Pătcașiu.

Este singurul dintre cei evocați care nu a beneficiat de o scriere corectă a numelui său. Deranjează și pentru faptul că este  o personalitate foarte cunoscută în zona noastră. Este preotul care a venit din Hotoan cu corul sătesc ca să îl întâmpine pe regele Ferdinand și regina Maria la sosirea în gara Careii Mari din data de 25 mai 1919.

Toată  suflarea românească din acest colț de țară cunoaște faptul că preotul  Vasile Pătcașiu a  slujit timp de 60 de ani  în satul HOTOAN și nu în Portița așa cum este trecut în invitația buclucașă.

Preotul Vasile Pătcașiu (1844-1932) a fost nu numai preotul satului Hotoan, dar si protopop, publicist, om politic care și-a închinat viața slujirii idealului tuturor românilor, fiind numit și cavaler al Ordinului Steaua României.

Celor prezenți  care am știut cine este preotul Pătcașiu, ne-a fost destul de greu să ascultăm până și pronunția total eronată a numelui său .

Rămâne ca în urma unei  astfel de manifestări făcute pentru a mai bifa un eveniment  la condica cu realizări lunare, să se tragă concluziile aferente și cei care au făcut ca astfel de erori să vadă lumina tiparului să fie trimiși la reciclare sau la specializare.

Nu am trecut cu vederea nici faptul că ora fixată pentru omagierea lui Mihai Eminescu la Carei,ora 12,00, într-un cadru festiv,cu invitați  deosebiți din mediul universitar, a fost una total nepotrivită  dacă  s-a adresat și publicului larg. Pentru presă, angajații Casei de Cultură și ai Bibliotecii Municipale nu e o problemă această oră dar pentru careienii pasionați de cultură dar care au un loc de muncă, ora este una total nepotrivită.

Nu suntem un centru universitar și nici un oraș de  mari dimensiuni  care să  abunde de evenimente culturale cu prezențe din mediul universitar. Cadrele didactice sunt la catedră la această oră iar angajații din diferite domenii de activitate sunt la locul de muncă, ceea ce nu înseamnă că nu și-ar dori să asiste la manifestări culturale. Fiecare oraș  are specificul său și trebuie ținut cont de acest aspect.

Au fost făcute publice multe lucruri interesante, am aflat noi  date despre viața și activitatea geniului numit Mihai Eminescu , despre preocuparea scriitorilor  din satele din jur  pentru opera eminesciană  și regret că  doar un cerc deosebit de restrâns a avut  posibilitatea de a audia toate expunerile.

Daniela Ciută

- Advertisment -

Cele mai populare

Juventus a învins la limită pe teren propriu

Formația italiana Juventus a primit vizita maghiarilor de la Ferencvaros marți seară într-o partidă care a contat pentru...

Liverpool neputincioasă în meciul cu Atalanta

Miercuri seara Liverpool a primit vizita celor de la Atalanta în etapa cu numărul 4 din grupele Ligii...

Credinţă, Dreptate ,Unitate dar mai ales Demnitate!

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE GUVERNUL ROMÂNIEI Către,Guvernul României,Domnule Prim-Ministru, Incidentul petrecut la Constanța în dimineața zilei de...

A murit legenda Argentinei, Diego Maradona

Anul 2020 mai face o victimă, și ne mai arată încă o dată că a fost un an...

Comentarii recente