duminică, februarie 25, 2024
Acasăsus"Like la postari pentru bani"- Alertă de înșelăciune online!

„Like la postari pentru bani”- Alertă de înșelăciune online!

Poliția Română avertizează cu privire la un nou mod de înșelăciune online, intitulat „Apreciaza postari pentru bani!”. Potrivit politistilor, aceasta metoda se propaga rapid prin diverse aplicatii de mesagerie.

A apărut o nouă înșelăciune online

Politia Romana avertizeaza cu privire la un nou mod de înșelăciune care se raspandeste prin intermediul aplicatiilor mobile de socializare.

Sub pretextul simplu al „aprecierii postarilor pentru bani”, autorii incearca sa atraga utilizatorii intr-o schema de inselaciune in mediul online.

Incepand cu primirea unor mesaje nesolicitate, formulate atat in limba engleza, cat si in limba romana, utilizatorii sunt incurajati sa aprecieze anumite postari pe retelele de socializare, in special clipuri de pe platforme de specialitate, fiindu-le promis aceasta activitate ca un al doilea job sau un venit pasiv.

Pentru a crea iluzia de legitimitate, autorii trimit sume mici de bani in conturile utilizatorilor care apreciaza postarile. Aceste sume, cuprinse intre 10 si 50 de lei, sunt menite sa stimuleze participarea si sa castige increderea potentialelor victime.

„În etapa următoare, potențialele persoane vătămate sunt încurajate să investească sume mai mari pe platforme care promit câștiguri substanțiale.

Aceste promisiuni sunt întărite de invitații de a se alătura grupurilor de discuții pe o platformă de mesagerie online, unde presupuși „specialiști” în investiții îi vor ghida pentru a obține profituri mai mari.

Totuși, acești „specialiști” sunt de fapt autorii care folosesc tehnici de manipulare pentru a extrage date sensibile și sume importante de bani de la persoanele vătămate”, transmite IGPR.

Institutia mentioneaza ca autorii folosesc tehnici de manipulare psihologica, bazate in special pe promisiunea de imbogatire rapida, si profita de naivitatea si lipsa de informare a utilizatorilor.

Prin intermediul acestor activitati ilegale, in unele situatii, autorii obtin si date personale de identificare, financiare si de autentificare la aplicatiile folosite de utilizatori. Aceasta expune utilizatorii la riscuri suplimentare, cum ar fi utilizarea datelor pentru comiterea altor infractiuni.

Iată recomandările Poliției Române:

  1. Păstrați confidențialitatea informațiilor și nu furnizați niciodată date personale (cum ar fi numele, adresa, numărul de telefon, CNP, seria cărții de identitate etc.) sau informații bancare către persoane necunoscute sau pe platforme nesigure.
  2. Verificați întotdeauna identitatea expeditorului înainte de a furniza orice informații sau de a executa orice sarcină cerută și fiți sceptici în fața mesajelor nesolicitate.
  3. Evitați accesarea linkurilor suspecte sau a celor din mesajele nesolicitate sau din surse necunoscute, deoarece acestea ar putea conduce către site-uri cu malware sau ar putea fi utilizate pentru phishing.
  4. Instalați un software de securitate și asigurați-vă că îl actualizați regulat pentru a vă proteja împotriva amenințărilor cibernetice.
  5. Folosiți autentificarea în doi pași pentru a adăuga un nivel suplimentar de securitate la conturile dumneavoastră online. Cereți o parolă suplimentară sau un cod de verificare înainte de a vă conecta.
  6. Nu răspundeți la cererile de bani sau la ofertele care par prea bune pentru a fi adevărate. Verificați întotdeauna legitimitatea companiei sau a persoanei care face solicitarea.
  7. Educați-vă și informați-vă despre tehnicile de fraudă și tacticile utilizate de autorii infracțiunilor informatice. Fiți mereu vigilenți în mediul online.
  8. Dacă întâlniți sau suspectați o activitate infracțională online, raportați imediat incidentul autorităților competente.
  9. Educați și informați familia și prietenii despre riscurile online. Și despre modalitățile de protejare împotriva fraudelor și a activităților infracționale online.
- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente