vineri, mai 17, 2024
AcasăsusLimitarea de plăți cash, o directivă europeană

Limitarea de plăți cash, o directivă europeană

De la inventarea banilor și până astăzi, majoritatea dintre noi am făcut plăți cash, sau directe, ulterior, după apariția cardurilor, s-a trecut și la plata electronică. Numai că, statul român își dorește un control mai dur asupra plăților directe, iar noul proiect ar aduce o schimbare uriașă în Lidl, Kaufland, Carrefour și alte magazine.

Deși, aparent, pare o discuție și un trend nou, discuțiile despre limitarea plăților cash este de fapt o directivă și un desiderat european. Deoarece, în luna decembrie 2022, a readus în discuție limitările plăților cash.

Concret, Consiliul European a propus impunerea unei limite de 10.000 de euro pentru plățile în numerar în tot blocul comunitar, dar măsura nu a fost încă acceptată.

Apoi, Consiliul European a convenit asupra poziției sale cu privire la un regulament privind combaterea spălării banilor și la o nouă directivă care vizează cetățenii UE .

Directiva include o limită pentru plățile în numerar care depășesc 10 000 de euro, iar statele membre vor avea flexibilitatea de a impune o limită maximă mai mică, dacă doresc.

Astfel, ”Directiva va consolida în mod semnificativ normele existente privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului, care impun întreprinderilor și persoanelor fizice să aplice măsuri de precauție privind clientela, inclusiv identificarea și verificarea identității clientului, precum și a beneficiarului efectiv, pentru tranzacțiile în numerar care depășesc 10 000 euro.

Tranzacțiile suspecte trebuie să fie raportate unității de informații financiare din țara UE.”, se arată în justificarea legiuitorului euopean.

Problema limitării plăților în numerar a fost de actualitate în Europa încă de la criza financiară mondială. Șaptesprezece din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au deja limitări ale plăților în numerar.

La nivel european pragurile de limitare variază semnificativ

Cu o limitare la nivelul întregii UE de 10 000 de euro, 13 țări ar vedea că limitările existente ar crește. Graficul publicat în decembrie anul trecut, arată că pragurile variază semnificativ, de la 500 de euro în Grecia la peste 14 000 euro în Polonia.

Guvernul dorește o schimbare uriașă în Lidl, Kaufland, Carrefour și alte magazine

În România, dacă până de curând nu a accentuat și marjat pe această idee, conform noilor directive europene, noul guvern condus de Marcel Ciolacu se pare că-și dorește această schimbare uriașă în Lidl, Kaufland, Carrefour și alte magazine, precizându-se într-un proiect de lege care ar fi suma maximă pe care o poți plăti cu bani cash.

În datele proiectului, se arată că suma maximă de plăți cash ar fi stabilită la 5.000 de lei, adică aproximativ 1.000 de euro pe cap de locuitor, iar pentru achiziția unor produse peste barem să se folosească doarr cardurile bancare, exact ca și în propunerea enunțată în decembrie 2022 de Comisia Europeană, diferența stând în cifra stabilită.

Același proiect stabilește inclusiv pentru companii care ar fi flow-ul de plăți cash, și anume nu mai mare de 1.000 de lei, iar ideea din spatele acestui punct din proiect este eliminarea plăților la negru și lipsa unor facturi emise pentru achiziții.

Însă, în inițiativa legislativă se mai precizează că aceste bareme de plăți cash ar putea scădea de la jumătatea lunii ianuarie 2025, asta dacă măsura va fi introdusă în lunile următoare.

Mai trebuie reamintit că, deși guvernul Ciolacu se laudă cu această posibilă măsură, în legislația actuală există limită de plăți cash, plafoanele fiind, însă, până la 10.000 de lei, adică aproximativ 2.000 de euro, iar în cazul unor depuneri în bancă peste această sumă, clientul este obligat să dea o declarație justificativă care să demonstreze sursa acestor bani.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente