luni, iulie 22, 2024
AcasăUtileLista cu artiștii ce vor urca pe scenă la Sâmbra Oilor

Lista cu artiștii ce vor urca pe scenă la Sâmbra Oilor

Consiliul Judeţean Satu Mare, Instituția Prefectului – Județul Satu Mare,  Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Primăria şi Consiliul Local Certeze, Primăria şi Consiliul Local Negreşti Oaş și Casa de Cultură Negreşti Oaş, organizează duminică 7 mai de la ora 12:00, cea de-a LXV – a ediție a festivalului folcloric „Sâmbra Oilor” pe dealul de la Huta Certeze şi Moişeni.

Sunt zone în care localnicii îi spun „Ruptul Sterpelor” sau „Sâmbra Oilor”, însă, în esenţă, obiceiul e acelaşi: ciobanii îşi urcă oile la munte, unde, după primul muls, se cântăreşte cantitatea de lapte dată şi se împarte la numărul de proprietari, astfel încât se va şti cât caş, câtă brânză şi câtă urdă va primi fiecare pe parcursul  anului.

Însă cea mai celebră e „Sâmbra Oilor” de la Dealul Huta Certeze și Moișeni, care se desfăşoară an de an, în prima duminică din luna mai şi care reuneşte mii de locuitori din județul Satu Mare şi nu numai. Aici, oile sunt urcate în munţi, iar ciobanii îşi primesc partea de lapte şi de brânză, gospodarii vor face caş şi alte soiuri de brânză.

După ce treaba este terminată, toată lumea trece la dans de sâmbra oilor. „Sâmbra oilor” este un obicei  străvechi din „Ţara Oaşului”, judeţul Satu Mare. În Ţara Oaşului autorităţile comuniste nu au reuşit să naţionalizeze proprietăţile oşenilor, astfel încât aceştia au continuat să lucreze pământurile lor şi păstrează cu încăpăţânare tradiţiile lor.

Sâmbra oilor, este sărbătorită prin muzică şi dansuri în port popular, ea are loc la Ruptul Sterpelor, adică separarea şi numărarea oilor ca şi măsurarea laptelui de către ciobanii care pornesc cu turmele spre pajiştile din munţi. 

Termenul „sâmbră” semnifică o înţelegere, o reglementare gospodărească, un protocol asupra treburilor majore ale oieritului. Încă de la Sfântul Gheorghe şi până la sărbătoarea Sf. Constantin şi Elena, crescătorii de oi din toate cele 23 de sate oşeneşti se adună în fiecare localitate pentru a stabili împreună unde vor face stânele în acel an, cine le va fi baci şi pe cine vor angaja să le păzească pe timpul păşunatului.  

La începutul lunii mai toate mioarele din sat sunt duse la stână. Înainte însă, pentru ca animalele să fie sănătoase şi să dea lapte mult, sunt binecuvantate de preot. Însă nu acesta este secretul pentru ca oile să dea mult lapte. Ciobanii spun că mioarele trebuie dezmierdate. Din laptele lor gospodarii vor face caş şi alte soiuri de brânză. Reţeta nu este complicată, dar este secretă. Şase litri de lapte la un kilogram de caş. Acesta este pus la stors, iar după ce treaba este terminată, toată lumea trece la dans de sâmbra oilor.

Program

12:00 – Deschiderea oficială

12:20 – Momentul de sâmbră –

măsurișul laptelui și sfințirea turmelor de oi – Asociația „Vocea oșenilor”

12:35 – Ansamblul „Zelena Oaș” – FRAȚII ZELE

13:00 – Ansamblurile Folclorice „Oașul” și „Sânzienele” din Negrești Oaș – MARIA TRIPON

13:35 – GHEORGHE BERENDE și Grupul din Prilog

13:55 – Ansamblul „Măgura-Oaș” din Târșolț – MARIA PETCA-POPTEAN

14:15 – Ansamblul Folcloric „Florile Turțului”

14:35 – Marinel și Andrei  PETREUȘ

15:00 – Ansamblul Folcloric „Florile Tărnii” – BIANCA ANGELA-CIONCA

15:30 – IULIA MERCA

15:40 – Ansamblul Folcloric „Cununița Năzdrăvană” – LEONTINA DORCA și MARIA CARMEN SAS

16:00 – SAVA NEGREAN BRUDAȘCU

16:30 – Ansamblul Folcloric al Județului „Doruri Sătmărene”

17:00 – Grupul din Batarci

17:20 – Ansamblul Folcloric „Ceatăra din Carei”

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente