marți, mai 28, 2024
AcasăLocaleLocuința bărbatului care a detonat o bombă, percheziționată de polițiști

Locuința bărbatului care a detonat o bombă, percheziționată de polițiști

Politia-politisti-mascatiLocuința bărbatului care a detonat o bombă într-o sală de curs a Facultății de Electronică și Telecomunicații, din Iași, este percheziționată de către polițiști, în prezența acestuia, operațiunea având loc la finalul mai multor ore de audieri.

Oliver Stan Florin, bărbatul care, în cursul dimineții de luni, a detonat o bombă în incinta Facultății de Electronică și Telecomunicații din Iași, a fost scos în cursul serii de la audieri, din sediul Politiei, și dus la locuința sa din cartierul Tătărași, pentru percheziții.

În momentul în care a fost întrebat de ce a comis fapta, bărbatul a răspuns jurnaliștilor: «Ca să vină televiziunile».

Pe de altă parte, bomba ridicată în cursul după-amiezii din amfiteatrul în care s-a petrecut incidentul a fost dusă pe un câmp din apropierea comunei ieșene Popricani, unde a fost detonată.

Proiectilul a fost analizat în prealabil de către reprezentanți ai Brigăzii Antitero din cadrul SRI București, aceștia sosind la Iași cu un elicopter.

Activitatea în clădirea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași unde un bărbat a detonat un dispozitiv exploziv, într-o sală a Facultății de Electronică, a fost reluată, luni după-amiază, după ce toate încăperile au fost verificate de pirotehniști, nefiind găsite alte materiale explozibile.

Rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, Ioan Giurmă, a afirmat că examenul de licență pe care urma să-l susțină luni studenții Facultății de Electronică și Telecomunicații a fost reprogramat pentru săptămâna viitoare.

Luni dimineață, în jurul orei 9.30, un bărbat a intrat într-o sală de curs a Facultății de Electonică și Telecomunicații din cadrul Universității Tehnice din Iași, care funcționează în Corpul A al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, unde se aflau patru cadre didactice și 40 de studenți din anul al patrulea care susțineau examenul de licență.

Bărbatul, care avea în spate un rucsac, a început să strige că va detona o bombă, cerând să vină Poliția.

Decanul Facultății, Bogdan Ion, care se afla în sala în care a intrat bărbatul, a declarat că a discutat cu acesta și a încercat să îl convingă să nu pună în practică amenințările, spunându-i să îl ia pe el ostatic, însă bărbatul a spus că nu are ce să discute și că vrea să vină Poliția.

Asistentul universitar Daniel Mătăsaru, care se afla în sala de curs în momentul în care bărbatul a intrat, a spus că a reușit să iasă din sală, sub pretextul că vrea să arunce un pahar, și a sunat la 112.

„Nu îl cunoștea nimeni. A spus că are o bombă, iar eu în acel moment am reușit să ies din sală, motivând că trebuie să arunc un pahar cu cafea. Am lăsat ușa deschisă și am reușit să sun la 112. Cât eram pe hol s-a auzit o bubuitură, înțeleg că a detonat o capsă pirotehnică din tot ce avea. Avea în spate un rucsac mare, de munte, cu o încărcătură foarte mare. Dacă nu aș fi reușit să ies și să sun la Poliție probabil că ne-am fi trezit într-o situație de luare de ostatici. A fost șocant”, a afirmat Mătăsaru, care a precizat că „bărbatul era cablat și se pregătea să detoneze materialele explozive”.

Bărbatul a fost imobilizat de doi studenți într-un moment de neatenție, ulterior fiind dus la sediul Poliției Iași, unde a fost audiat.

Unul dintre studenții care l-au imobilizat pe bărbat spune că în momentul în care a intrat în sală acesta a început să țipe că detonează bomba, apoi i-a explodat un declanșator pe care îl avea în mână.

Conform presei locale, bărbatul avea un proiectil din timpul celui de-al doilea război mondial, de dimenisunea unui pet de 1,5 litri, în jurul căruia a improvizat un trepied cu un cui care să percuteze capsa proiectilului. De asemenea, bărbatul ar fi avut într-o geantă un bidon de cinci litri cu benzină, iar în altă geantă ar fi fost găsită trei sticle de 2,5 litri fiecare, pline cu benzină.

Stan ar fi activat declanșatorul, dar, deoarece capsa ar fi fost deja utilizată, bomba nu a explodat.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat că dacă proiectilul folosit de atacator ar fi explodat, amfiteatrul ar fi fost distrus în totalitate și s-ar fi produs victime.

Proiectilul a fost ridicat din amfiteatru în cursul după-amiezii de către reprezentanți ai Brigăzii Antitero din cadrul SRI.

Managerul Spitalului de Psihiatrie Socola, Lucian Burlea, a declarat  că bărbatul are schizofrenie paranoidă și a fost internat de nouă ori în această unitate medicală, între anii 2006 și 2013, ultima dată în perioada 14 martie – 1 aprilie.

Un alt medic al Spitalului Socola, care l-a avut în îngrijire pe bărbat, a spus că acesta nu a urmat tratamentul prescris la ultima internare.

Oliver Stan a scris pe contul său de pe o rețea de socializare că a studiat la Facultatea de Electronică și Telecomunicații din cadrul Universității Tehnică „Gheorghe Asachi”, după ce a absolvit Colegiul Național „Emil Racoviță” și că lucrează la „God”.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente