miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareLovitură de teatru: comercianții reclamă proastele condiții din talciocul stradal careian

Lovitură de teatru: comercianții reclamă proastele condiții din talciocul stradal careian

125 de comercianți de haine uzate solicită    acces la mese tip tarabe din piață. Lista a fost depusă în data de 27 iunie 2014 la Administratia Pietei.  La Sedinta Comisiei pentru Siguranta Circulatiei din municipiul Carei din data de 3 iulie 2014,se solicită continuarea activității talciocului stradal  în baza unei liste a comercianților.

Semnalările noastre repetate despre situatia rușinoasă ce se perpetuează  în municipiul Carei de 4 luni, unde o arteră de circulație este închisă lunea  și vinerea  pentru ca direct pe trotuare, persoane fizice să își comercializeze mărfurile second continuă. Tocmai când credeam că am epuizat toate aspectele de semnalat în cazul proiectului inițiat de președintele Comisiei de Siguranță a Circulației  din municipiul Carei legat de blocarea unei artere de circulatie în favoarea comerțului cu mărfuri second, iată că  ies la iveală  noi aspecte deloc favorabile inițiativei amintite.

Joi,3 iulie 2014, a avut loc ședința Comisiei de Circulație din municipiul Carei. Au participat viceprimarul Keizer Ludovic în calitate de președinte, adjunctul Poliției Municipale,cms Coșarcă Ilie, un reprezentant al  Poliției Locale, șeful Biroului de Urbanism, ing.Sebastian Egli,directorul DSPL,Adorian Csaba și consilierii Adrian Bucureștean și Tempfli Vasile.

Principala temă de  pe ordinea de zi a fost  oportunitatea de a continua sau nu închiderea străzii Francisc Pall ce face legătura între cartierul din spatele pieții și oraș, pentru a favoriza comerțul cu haine uzate,folosite, pe trotuarele din fața comercianților cu magazine de mărfuri industriale.

In sprijinul propunerii de continuare a activitatii talciocului stradal rusinos,viceprimarul a prezentat  la sedinta din 3 iulie 2014 o lista de semnături ale unor  persoane care ar dori desfășurarea acestei activități pe spatiul respectiv  si pe mai departe. Cererea este una ambiguă,în care  apare   și solicitarea : “ să lăsați oameni necăjiți să poată  căștiga o pâine, să ne lăsați  cum am desfășurat până acuma piața împreună cu cea de vechituri în incinta pieței agroalimentare…..Întrucât de 10 ani am putut să stăm să vindem vechituri de ce acuma nu se poate, când în toate orașele piețele sunt împreună cu cele de vechituri.Nu am deranjat pe nimeni și nu cred că incomodăm pe cineva…..”

Cererea ne-a fost pusa la dispozitie de unul dintre initiatori si cuprinde și întreaga listă  cu cele 125 de semnături. Sunt oameni necăjiti,care trăiesc de  azi pe mâine dar sunt totuși…oameni.  Comercianții au semnat o cerere în care își exprimă rugămintea de a fi lăsați să-ți vândă mărfurile în incinta pieței. Ei sunt nemulțumiți de faptul că trebuie să vândă marfa  afară pe stradă, direct pe caldarâm dar de frica autorităților care sugerează închiderea totală,au inserat și faptul că e bine si luni si vineri.

Toți sunt insă deranjați de faptul că  au fost scoși afară în zilele de luni și vineri, nu sunt lăsați în încinta pieței agroalimentare unde sunt locuri libere și tarabele sunt goale.

Vă reamintim că talciocul stradal  funcționează ilegal din luna mai a anului curent pe strada Francisc Pall, strada fără nici un număr de casă și care face legătura între cartierul situat în spatele pieței de alimente cu centrul orașului. La ședința Consiliului Local Carei din 16 mai 2014, a fost aprobată desfășurarea de activități comerciale  cu haine uzate numai pentru ziua de duminică a fiecărei săptămâni.  Tarifele de închiriere a spațiului public de pe carosabil nu au fost discutate nici până în prezent. Totuși, comercianților care au fost scoși afară pe stradă pentru a-și vinde mărfurile li se percepe o taxă de 5 lei  de către adiminstrația pieței și  sunt obligați să afișeze prețurile mărfurilor expuse.

Am stat de vorbă cu două dintre comerciantele  care vând mărfuri vechi, second-hand de mulți ani de zile, atât în incinta pieței, la tarabele amenajate, în zilele de marți, miercuri, joi, sâmbătă, iar luni și vineri la talciocul amenajat pe strada Francisc Pall.

Una dintre  comerciante, a declarat pentru Buletin de Carei : ,, Am făcut o cerere cu 125 de semnături pentru a ne lăsa să vindem în piață, la tarabele de acolo, amenajate pentru așa ceva. De ce nu ne-a luat în seamă?  L-am rugat mereu pe viceprimar să ne dea tarabe, că doar plătim întotdeauna pentru ele ca să putem vinde și luni și vineri în piață, când vine multă lume, și de la satele din jurul Careiului, dar nu ne-au dat, nu ne permit să vindemin piata  și ne-au scos afară lunea și vinerea. Ne pun aici pe stradă lunea și vinerea, ne punem pe jos hainele și mărfurile, stăm în condiții de mizerie, ne chinuim și au blocat și toată stradă și poliția pune barierele. Nu era mai bine să fie aici negustorii cu flori, le puneau pe trotuar, așa frumos, și nu trebuia să pună bariere și să închidă strada… I-au pus pe florari acolo în piață lunea și vinerea și pe noi ne-au scos aici. Florarii de pun de-a  lungul cătorva tarabe și rămân o mulțime de tarabe libere, unde puteam sta noi, fără să fim nevoiți să venim pe stradă afară. Acum, luni și vineri le dau tarabe în piață celor care au magazine second hand, iar pe noi ne pun afară. Noi de ce nu putem veni înăuntru, unde avem tarabe decente, unde putem sta fără să deranjăm pe nimeni și putem câștiga și noi un ban cinstit, că ne este greu, ne descurcăm foarte greu. Eu am o pensie foarte mică, după ce plăesc cheltuielile de întreținere nu-mi mai rămâne bani nici  măcar pentru mâncare și am 10 guri de hrănit, am copii, am nepoți și suntem  oameni necăjiți, care vrem să ne câștigăm și noi o pâine în mod cinstit. Eu mă duc duminica la Satu Mare, la piața de vechituri și vând și acolo, ce să fac trebuie să trăiesc și eu cumva. Acolo, să știți că e civilizat, sunt mulți oameni și nimeni nu are treabă cu mine, nimeni nu mă ia că de ce vin și nici nu trebuie să se închidă o stradă pentru acest lucru. Acolo plătesc și nimeni nu mă ia la rost. Acolo de ce se poate, și aici nu?

Noi vrem să fim lăsați înăuntru în piață, la tarabele amenajate și unde este civilizat, avem wc și ne  putem spăla și noi pe mâini și nu se face mizerie și gunoi, cum se face pe stradă, afară. Zici că trăim pe timp de război, când este haos și nu este luată în seamă părerea oamenilor!’’

Toți comercianții sunt de părere că ar fi mai bine să fie piață de vechituri în incinta pieței agroalimentare și vor și ei să poată să-și vândă  în mod civilizat lucrurile ca să câștige de o pâine.

O altă doamnă ne-a spus:  ,,Vin aici de mult timp.Am și eu o cerință, vreau să fiu lăsată să îmi câștig cinstit o pâine.  Am cerut să pot vinde în piață, la tarabe, unde este umbră, unde pot să-mi pun mărfurile și să mi le aranjez decent, nu să fim trimiși afară, pe stradă, cu mărfurile pe jos, să ne chinuim și să stăm în soare și în mizerie.  Nu avem unde ne spăla, nu avem unde să punem gunoiul, este greu.  De ce nu ne lasă înăuntru?  Să ne dea o singură tarabă, că o putem împărți 2 persoane, ne putem aranja lucrurile și să încăpem amândouă în mod civilizat, Vrem să fim înăuntru luni și vineri, că atunci este piață mare și vine lumea!  Dacă alții sunt lăsați, noi de ce nu, că nu deranjă pe nimeni.  Ne plătim taxa, nu fugim fără să o achităm, nu furăm, nu dăm în cap nimănui, vrem să câștigăm și noi un ban cinstit. Nu avem dreptul? Sunt bătrănă, am 75 de ani și am o pensie mică, trebuie să fac și eu un bănuț, să nu aștept să primesc de la copii, că nu așa se cuvine, eu, noi părinții trebuie să le dăm lor.’’

Lipsa de implicare de ani de zile a administratiei locale în   reorganizarea pieței din Carei,  în adaptarea acesteia la noile solicitări , cu respectarea însă a normelor de igienă ,a dus la aceste situatii conflictuale si la aparitia  unui talcioc  pe o arteră  de circulatie din fata Liceului Teoretic.

Așa cum fiecare careian are datoria  de a-și  achita  obligațiile financiare ce îi revin, așa și administratia locală  are datoria de a asigura condiții de minimă decență și igienă  pentru comercianții ce își  desfășoară activitatea pe domeniul public al orașului.

Lipsa de dialog cu specialiștii în domeniu și lipsa de pregătire de specialitate a factorilor de decizie,  își  arată din nou consecințele nefaste.

 Buletin de Carei 

Articolul precedent
Articolul următor

2 COMENTARII

  1. pavarea pietei din carei a coincis cu pavarea curtii lui eugen,adica datornicul orasului cu retinere pe salar din 2008 si care sta in chirie la peste 50 de ani ai sai…la el copii il tin in casa ca nu a fost in stare sa faca ceva in viata inafara de datorii..
    umbla pe la toate bisericile si trage de mana toti credinciosii dar cruce nu isi face!
    are un consilier platit din banii orasului dar care nu merge la servici asa cum face orice alt angajat..prefectura doarme sau e mai tare sustinerea lui ponta pentru eugen?

  2. vrem carnaval la carei unde sa danseze ilie cu eugen ,ca la constanta ,sa faca ilie cu eugen carnavalul de toamna in piata de vechituri din carei

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente