Fără niciun medic,doar cu asistente,Ambulanța Carei apelează la SMURD în cazurile deosebite. Condițiile din Carei sunt de ev mediu. De ani de zile,Serviciul de Ambulanță Carei de pe strada Stadionului nr.2 ( strada fără canalizare) se degradează fără ca cineva să ia vreo măsură,de parcă cineva ar fi interesat să se distrugă cu totul.
Serviciul de Ambulanță Carei încearcă să facă față solicitărilor ce vin pe bandă rulantă, cu un minim de personal . Serviciile și condițiile de la instituția Ambulanței devin de la an la an mai precare și nu dau semne de îmbunătățire. Deși suntem de 7 ani în Uniunea Europeană și avem pretenția unui stat și a unui oraș european și civilizat, serviciile de asistență medicală de urgență lasă mult de dorit.
Serviciului de Ambulanță de la nivelul municipiului nostru trebuie să se descurce cu dotările existente și cu un minim de personal. Dacă la Satu Mare serviciul dispune de 7 medici, subunitatea de la Carei funcționează de mai mulți ani doar cu ajutorul asistentelor. Stresul, condițiile de muncă și dotarea slabă nu sunt elemente care să atragă medicii la acest serviciu iar dacă luăm in calcul și salariul actual al unui medic și faptul că orele suplimentare nu sunt plătite adecvat, putem spune că am rezolvat misterul lipsei acute de medici și asistenți.
Serviciul de Ambulanta Judetean Satu Mare este un serviciu public care dispune de Stația centrală Satu Mare și de un număr de trei substații amplasate în orașele: Negrești Oaș, Carei, Tășnad.
Substatia Carei da impresia, inca de la intrare, de “ părăsit’ , de “ părăginit’ .
Imaginile vorbesc de la sine despre situația dezolantă în care se găsește acest serviciu public, fundamental pentru fiecare dintre noi.
Potrivit declarațiilor purtătorului de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Satu-Mare , asistent șef Mihaela Pop, la subunitatea din Carei sunt 9 angajați, dar niciunul dintre ei nu este medic. ,,Nu mai avem medici, nici la stația din Carei, nici la cea de la Tășnad. La Carei sunt 9 asistente, a mai venit o asistentă de la 1 septembrie și sunt 11 ambulanțieri. La Tășnad funcționăm cu 6 asistente.
,,Se descurcă destul de greu, avem 2 asistente pe tura de zi și una pe tura de noapte.’’
Serviciul Județean de Ambulanță (SJA) Satu Mare și substația de ambulanță Carei, care aparține de SJA Satu Mare încearcă să facă față numeroaselor solicitări, cu un minim de personal. Chiar dacă au cerut în mai multe rânduri deblocarea posturilor, pentru că e nevoie de mai mulți medici și asistenți pentru a înlesni încărcarea de muncă și de stres ce-i revine fiecărui angajat în parte, nu s-au ales cu prea multă îngăduință din partea ministerului de resort care menține posturile blocate.
Potrivit purtătoarei de cuvânt a instituției sătmărene, ar fi nevoie de aproximativ 5 medici pentru fiecare substație, dar nici mai multe ambulanțe nu ar fi de prisos pentru ca totul să funcționeze așa cum se cere într-o țară civilizată.
,,Medici ar trebui să fie 5 la fiecare substație, ceea ce este imposibil, în Satu Mare sunt numai 7 medici. E foarte puțin, dacă avem nevoie în Satu Mare, la urgențe rămânem descoperiți, spune cu amărăciune dna purtătoare de cuvânt. Avem nevoie de cât mai multe asistente și ambulanțieri. Cât de cît se descurcă acum… Sunt 2 asistente pe tura de zi și una pe tura de noapte. Ar fi bine să fie 3 asistente pe tura de zi și 2 la cea de noapte la fiecare tură, se lucrează în ture, 12 cu 24, 12 cu 48.’’
Și situația mașinilor de ambulanță s-a deteriorat. Dacă în 2011, stația de ambulanță de la Carei dispunea de 5 mașini, numărul acestora s-a diminuat. ,,Parcul de mașini este constituit din 4 mașini din care 2 sunt pentru urgențe și 2 pentru transport bolnavi dotate cu targă și oxigen. Ambulanțele sunt dotate corespunzător cu aparatură necesară intervențiilor în caz de urgență.Trusele medicale sunt dotate cu medicamente și materiale sanitare conform nivelului de competență ale fiecărui echipaj. În caz de forță majoră, până este la reparat mașina de urgență, trebuie să mergem cu ambulanța de transport bolnavi, asta e, trebuie să intervenim cumva…
Condițiile sunt foarte grele din cauza lipsei acute de personal, a condițiilor precare de muncă și evident a stresului cauzat de deficiențele din sistem, și de salariile mici.
Întrebată fiind cum se procedează în caz de solicitări și cum fac față acestora cu un minim de personal, ea a spus ,,Toate solicitările vin la serviciul 112, nu mai avem dispecerate separate, vin toate solicitările la dispeceratul integrat și de acolo se repartizează în funcție de caz și de gravitatea lui. Bolnavii din zona Careiului care solicită serviciile Ambulanței sunt transportați la serviciul de urgențe din cadrul Spitalului Municipal Carei unde se stabilește dacă rămâne internat la această unitate sau va fi transferat la alt spital. Dacă starea pacientului preluat de către Servicul de Ambulanță este critică , de la unitatea din Satu Mare se deplasează un medic care il va insoți până la spitalul unde este transferat.
Personalul existent face față cum face…Noroc că este SMURD-ul, și astfel se triază cazurile, se iau în ordinea priorităților, dacă nu avem ambulanță disponibilă, atunci merge SMURD-ul, în cazurile de urgență medicală sau de accident cu multe victime” concluzionează purtătoarea de cuvânt a ambulanțierilor din județul Satu Mare.