marți, martie 19, 2024
AcasăSanatateLucruri inedite pe care nu le știai despre cafea

Lucruri inedite pe care nu le știai despre cafea

Pentru multe persoane, consumul de cafea este un adevărat ritual zilnic. Românii nu sunt printre marii consumatori de cafea la nivel european (locul 26 pe continent și 49 pe glob, cu 2,3 kilograme de cafea / persoană), însă cu siguranță cafeaua este printre cele mai apreciate băuturi în țara noastră în rândul adulților. Fie că este consumată acasă (preparată la ibric, la filtru sau cu ajutorul unui espressor modern), fie că este savurată într-o cafea, la restaurant sau în mișcare, cafeaua face parte din viața românilor.

Iată 10 lucruri inedite pe care nu le știai despre această băutură pe care cel mai probabil o consumi zilnic:

1. Cum și când a apărut cafeaua în România

Istoria ne arată că prima cafenea din România a fost deschisă în secolul al XVII-lea, în București, de către un otoman din armata sultanului. Un secol mai târziu, istoria menționează localul lui Gheorghe cafegiul, de asemenea în București, în zona Batiștei. La perioada interbelică existau deja sute de locuri în care puteau savura cafeaua în Capitala României, cafeaua devenind un tabiet social.

2. Legenda ciobanului ale cărui capre consumau fructe de cafea

Una dintre legendele legate de descoperirea efectelor stimulative ale cafelei se referă la un cioban din Etiopia, pe nume Kaldi, în secolul al IX-lea. Acesta a observat cum caprele sale deveneau foarte agitate după ce mâncau anumite boabe. Oamenii au încercat acele fructe, dar au fost dezamăgiți de gustul amar și le-au aruncat pe foc, descoperind practic aroma cafelei.

3. Fructele de cafea sunt asemănătoare cu cireșele

Cafeaua provine dintr-o plantă asemănătoare unui tufiș, fructele sale fiind ca niște cireșe. Acestea trebuie uscate, prelucrate, urmând să rămână semințe cunoscute drept boabe de cafea. Fructele de cafea conțin circa două treimi pulpă, sunt comestibile și sunt considerate a fi dulci precum mierea atunci când sunt coapte.

4. Cafeaua și soțiile din Constantinopol

La finalul secolului al XV-lea, cafenelele erau peste tot în Constantinopol (actualul Istanbul), nu întâmplător fiind celebră cafeaua turcească. De altfel, otomanii au dus la răspândirea cafelei în multe teritorii cucerite sau aflate sub influența lor. O legendă spune că băuturile pe bază de cafea erau atât de integrate în cultura turcească încât exista dreptul oricărei femei de a se despărți de soț dacă acesta ar fi neglijat să îi ofere o cantitate adecvată de cafea.

5. Cafeaua preparată clasic are mai multă cofeină decât espresso

Deși percepția este că o cafea espresso are mai multă cofeină, fiind o formă mai concentrată, datele statistice din piață arată contrariul. Porțiile de cafea preparată în mod obișnuit au 95 de miligrame de cofeină, față de porțiile de cafea espresso, cu 64 de miligrame de cofeină. Desigur, totul depinde și de cafenea.

6. Marii băuturi de cafea din istorie

Există oameni celebri, excentrici, care ar fi consumat în mod regulat cantități mari de cafea, mult peste ceea ce recomandă în prezent toate studiile medicale. Scriitorul și filosoful Iluminismului francez Voltaire ar fi băut, se pare, zeci de căni dintr-un amestec de cafea și ciocolată în fiecare zi. Despre fostul președinte american Theodore Roosevelt se spune că ar fi consumat câte un galon de cafea pe zi, adică aproape 4 litri din această băutură. Despre Beethoven, informațiile spun că avea un obicei ieșit din comun legat de cafea –  ar fi numărat exact 60 de boabe de cafea pentru fiecare porție.

7. Cafeaua braziliană și Jocurile Olimpice

Din motive economice, Brazilia nu își permitea în anul 1932 să trimită delegația sa de 69 de atleți la Jocurile Olimpice de vară din anul 1932. Soluția ar fi fost să îi trimită până la urmă pe aceștia pe un vapor cu 50.000 de saci de cafea, marfă vândută în diverse porturi de-a lungul călătoriei. Brazilia este cel mai mare producător de cafea din lume, de două secole având o reputație de lider pe piața globală a cafelei.

8. Aparatul de cafea de la Universitatea Cambridge

În anul 1991, cercetătorilor de la Universitatea Cambridge le-a venit o idee pe cât de ciudată, pe atât de practică: un instalat o cameră de filmat pentru a transmite live imaginea unui aparat de cafea din camera dedicată angajaților. Astfel, vedeau dacă există cafea făcută înainte de a se deplasa până în locația respectivă, deci economiseau timp și evitau drumurile inutile. Ulterior, camera a fost conectată la internet și a devenit publică, până în anul 2001, când a fost deconectată definitiv.

9. Câți bani cheltuim anual pentru cafea

În medie, americanii cheltuiesc în jur de 1100 USD pentru cafea în fiecare an, conform unui studiu din anul 2016. Mai recent, The Daily Meal a ajuns la concluzia unei sume asemănătoare – 1200 USD – fără a socoti însă cafelele consumate în week-end. În România, un pahar de cafea de la automatele stradale costă în jur de 2 lei, dar o cafea de calitate costă 1 – 2 euro într-o cafenea premium. Cei ce cumpără cafea online pentru acasă vor ajunge să aibă un cost foarte mic raportat la calitatea cafelei.

10. Cafeaua poate proveni și din SUA, însă doar din două state

Când vorbim despre originea cafelei pe care o consumăm, cel mai des ne referim la Brazilia, Vietnam, Columbia, Indonezia, Honduras, Etiopia, Peru, India, Guatemala, Uganda – acestea fiind țările din top 10 producători mondiali, conform datelor publicate de organizația Food and Agriculture Organization of the United Nations. Interesant este că există și cafea fabricată în Statele Unite ale Americii, dar numai două state pot cultiva cafeaua în mod comercial – Hawaii și California. De asemenea, cafeaua este produsă în Puerto Rico, stat insular asociat Statelor Unite ale Americii.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente