Acasă Locale Internationale MAE rus: Suplimentarea forțelor NATO în Europa de Est riscă să afecteze...

MAE rus: Suplimentarea forțelor NATO în Europa de Est riscă să afecteze stabilitatea regională

Decizia Alianței Nord-Atlantice de consolidare a prezenței militare în estul Europei „sub pretextul” unei „amenințări inexistente” și tactica de creare a unor state de tip „front militar” riscă să afecteze echilibrul strategic regional, avertizează Ministerul rus de Externe.

„Decizia NATO de consolidare a prezenței militare în Europa sub pretextul unei amenințări estice inexistente și tactica Alianței de creare a unei zone-tampon a statelor de tip front militar la frontiera cu Rusia vizează reconfigurarea spațiului european și riscă să afecteze echilibrul strategic regional”, a declarat Aleksandr Lukașevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, citat de agenția Sputnik.

Potrivit oficialului rus, decizia NATO de suplimentare a prezenței militare în estul Europei a fost luată la cererea Letoniei, Lituaniei și Estoniei.

„Implementarea deciziilor luate la summitul NATO din Țara Galilor, privind suplimentarea capacităților operaționale ale NATO, precum și consolidarea prezenței militare pe așa-numitul front estic și intensificarea exercițiilor militare în apropierea frontierei Rusiei reprezintă surse de îngrijorare”, a adăugat Lukașevici.

Alianța Nord-Atlantică a anunțat în ianuarie construirea a două cartiere generale regionale, în România și Polonia, și înființarea unor centre de comandă ale Forței de reacție rapidă în România, Polonia, Bulgaria, Lituania, Letonia și Estonia. Forța de reacție rapidă, creată pe fondul acțiunilor Rusiei în Ucraina, va avea 5.000 de militari și o capacitate de intervenție în cel mult 48 de ore.
Ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, a atras atenția joi că există riscul ca Rusia să încerce să destabilizeze țările baltice. „Sunt îngrijorat în legătură cu acțiunile (președintelui rus) Vladimir Putin. Sunt preocupat de presiunile asupra țărilor baltice, de modul în care testează capacitățile NATO”, a spus Fallon. Oficialul britanic a subliniat că Alianța Nord Atlantică trebuie să fie pregătită pentru o agresiune din partea Rusiei „indiferent ce formă va lua aceasta”. La rândul său, ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, a avertizat că Rusia reprezintă o amenințare pentru Republica Moldova și pentru statele baltice.

- Advertisment -

Cele mai populare

„Nimănui cu nimic nu fiţi datori, decât cu iubirea unuia faţă de altul”

Fii blând și bun cu toți, ne îndeamnă Părintele Serghie, că toți sunt în nevoi, bolnavi cu toții. Nu-i nimeni sănătos la suflet....

Este oficial.Biden,rămâne câștigător

Administrația Serviciilor Generale cea care are un rol cheie în confirmarea oficială a victoriei în scrutinul prezidenţial, l-a informat pe președintele ales...

Postul alimentar:recomandări și rețete

Postul alimentar, în toate civilizațiile și religiile, a fost implementat cu valențe curative nu numai în ceea ce privește corpul, dar și...

Adrian Cozma: Vom dezvolta Satu Mare cu bani europeni!

Nu mai are nimeni nicio îndoială că utilizarea cu eficiență a banilor europeni e cheia și drumul spre o dezvoltare mai rapidă...

Comentarii recente