Acasă Locale Internationale MAE rus: Suplimentarea forțelor NATO în Europa de Est riscă să afecteze...

MAE rus: Suplimentarea forțelor NATO în Europa de Est riscă să afecteze stabilitatea regională

Decizia Alianței Nord-Atlantice de consolidare a prezenței militare în estul Europei „sub pretextul” unei „amenințări inexistente” și tactica de creare a unor state de tip „front militar” riscă să afecteze echilibrul strategic regional, avertizează Ministerul rus de Externe.

„Decizia NATO de consolidare a prezenței militare în Europa sub pretextul unei amenințări estice inexistente și tactica Alianței de creare a unei zone-tampon a statelor de tip front militar la frontiera cu Rusia vizează reconfigurarea spațiului european și riscă să afecteze echilibrul strategic regional”, a declarat Aleksandr Lukașevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, citat de agenția Sputnik.

Potrivit oficialului rus, decizia NATO de suplimentare a prezenței militare în estul Europei a fost luată la cererea Letoniei, Lituaniei și Estoniei.

„Implementarea deciziilor luate la summitul NATO din Țara Galilor, privind suplimentarea capacităților operaționale ale NATO, precum și consolidarea prezenței militare pe așa-numitul front estic și intensificarea exercițiilor militare în apropierea frontierei Rusiei reprezintă surse de îngrijorare”, a adăugat Lukașevici.

Alianța Nord-Atlantică a anunțat în ianuarie construirea a două cartiere generale regionale, în România și Polonia, și înființarea unor centre de comandă ale Forței de reacție rapidă în România, Polonia, Bulgaria, Lituania, Letonia și Estonia. Forța de reacție rapidă, creată pe fondul acțiunilor Rusiei în Ucraina, va avea 5.000 de militari și o capacitate de intervenție în cel mult 48 de ore.
Ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, a atras atenția joi că există riscul ca Rusia să încerce să destabilizeze țările baltice. „Sunt îngrijorat în legătură cu acțiunile (președintelui rus) Vladimir Putin. Sunt preocupat de presiunile asupra țărilor baltice, de modul în care testează capacitățile NATO”, a spus Fallon. Oficialul britanic a subliniat că Alianța Nord Atlantică trebuie să fie pregătită pentru o agresiune din partea Rusiei „indiferent ce formă va lua aceasta”. La rândul său, ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, a avertizat că Rusia reprezintă o amenințare pentru Republica Moldova și pentru statele baltice.

- Advertisment -

Cele mai populare

Lansarea proiectului „C2-Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor- Jurnalul de Satu Mare SRL”

S.C. Jurnalul de Satu Mare S.R.L., în calitate de Beneficiar, implementează proiectul „C2-Granturi pentru capital de lucru acordate...

Sprijin pentru participarea pentru prima dată la sistemele de calitate

Anunţă deschiderea apelului de selecţie nr. 2 pentru măsura 3.1 - Sprijin...

„Implementarea SDL în comunităţile marginalizate din teritoriul GAL Tövishát”

„Implementarea SDL în comunităţilemarginalizate din teritoriul GAL Tovishat”, Comunicat conferință lansare proiectAsociaţia Grup de Acţiune...

Cristiano Ronaldo admite că l-a depășit pe legendarul Pele la numărul golurilor înscrise

Cristiano Ronaldo a înscris duminică un hat-trick împotriva formației Cagliari, scor 3 la 1 pentru Juventus, reușind astfel...

Comentarii recente