luni, aprilie 29, 2024
Acasăreportaje”Magia Someșului” din Berindan

”Magia Someșului” din Berindan

Râul Someș are propria lui magie iar reprezentanții Primăriei Odoreu au reușit să îi ofere strălucire prin amenajarea unui parc natural care se întinde pe o suprafață de 32,99 de hectare, în satul Berindan. ”Magia Someșului” se află în zona cursului inferior al râului Someș, declarată sit Natura 2000, mai exact la ieșirea din Odoreu, imediat după indicator, pe strada din dreapta.

Miercuri, 18 august 2021, a fost inaugurat centrul de informare ”Magia Someșului„ din localitatea Berindan, comuna Odoreu. Balta din comuna Odoreu, așa cum este cunoscută de localnici, a devenit zonă de agrement prin intermediul unui proiect european transfrontalier implementat de primăria Odoreu și partenerii din Ungaria.

Proiectul își propune să conserve, protejeze, promoveze și să dezvolte ariile protejate din județ. Noua zonă ecoturistică de le Berindan este amenajată pe o suprafață de 32,99 ha, în zona cursului inferior al râului Someș, printr-un proiect transfrontalier România – Ungaria. Prin proiectul “Coridor verde fără frontiere“, pe lacul de la Berindan au fost amenajate 3 puncte de observare ornitologică, iar în jurul lacului a fost realizată o pistă pentru bicicliști. În continuarea proiectului, lacul va fi populat pentru pescuit sportiv și va fi amenajată o plantație de nuferi. Inaugurarea centrului s-a realizat în prezența autorităților locale și a celor implicați în realizarea proiectului.

”Vă propun să continuăm proiectul în colaborare cu Primăria Satu Mare și comuna Odoreu și să legăm această pistă de biciclete de cea a municipiului Satu Mare. Astfel, vom putea vorbi într-adevăr de ecoturism, de turiști care nu distrug natura. Le dăm astfel sătmărenilor șansa să ajungă în aceste locuri minunate prin mijloace de transport ecologice. Am tot spus, încă din 2016, că în zilele noastre râul Someș nu mai trebuie tratat ca un potențial pericol ci trebuie exploatat din punct de vedere turistic, prin crearea unor infrastructuri de agrement. Consider că odată finalizat, acest proiect de mediu va transforma comuna Odoreu într-o zonă turistică extrem de atractivă. Haideți să le arătăm copiilor noștri ce zone frumoase avem chiar aici, în județ. Nu trebuie să mergem mii de kilometri pentru a vedea vietăți foarte rare sau zone extraordinare”, a afirmat Pataki Csaba. Proiectul finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria, are o valoare de peste 5.000.000 lei, iar perioada de implementare a proiectului: este 01.04.2018 – 30.09.2020

Reprezentanții Prefecturii Satu Mare au subliniat în intervențiile avute importanța implementării acestui proiect pentru comunitatea locală și pentru conservarea biodiversității, felicitând partenerii pentru idee și colaborare în implementare, pentru calitatea lucrărilor și modul în care sunt integrate în elementele naturale.

Prefectul Altfatter Tamas subliniază importanța accesării fondurilor europene ca instrument la îndemâna autorităților pentru asigurarea dezvoltării infrastructurii și a serviciilor. Din păcate, și în acest moment avem în județul Satu Mare primării care nu au accesat proiecte europene. Îndeamnă primarii să identifice și surse de finanțare europeană pentru dezvoltarea continuă și durabilă a comunităților locale.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente