sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocaleMajoritatea din Consiliul Local trece proiectul privind modificarea redevenței pentru noua parcare

Majoritatea din Consiliul Local trece proiectul privind modificarea redevenței pentru noua parcare

Ședința extrordinară a Consiliului Local Satu Mare de vineri, 17 iunie 2022, a stârnit discuții datorită proiectului cu numărul șase de pe ordinea de zi. Acel punct modifică și completează Anexa nr.2 la Hotărârea Consiliului Local Satu Mare nr. 183/26.05.2022 privind aprobarea realizării investiției,,AMENAJARE PARCARE SUBTERANĂ PE UN NIVEL ÎN PIAȚA LIBERTĂȚII”, prin contract de concesiune. Este vorba despre modificarea redevenței de la 2%, la între 2 și 4%, ca acest proiect să poată fi scos la licitație.

Consilierii PNL, PSD și USR au votat împotriva acestui proiect de hotărâre, solicitând ca marja la redevență să fie cuprinsă între 2 si 20%. Cu toate acestea, cu 13 voturi pentru și 9 împotrivă, proiectul de hotărâre a trecut.

Un lucru total neașteptat este votul ”pentru” dat de viceprimarul PNL, Adelin Ghiarfaș, care nu a respectat decizia grupului PNL.

„În momentul în care dai în concesiune pentru 50 de ani un proiect, tu nu mai ai nici o cale de întoarcere. Haideți stimați colegi, mă refer aici la colegii mei din Consiliul Local, respectiv Executivul, haideți să avem o discuție despre închiderea Centrului Vechi, despre problema locurilor de parcare și despre cum va arăta și cum va fi viitorul acestui oraș pentru urătoarea perioadă de 30 – 50 – 100 de ani”, a spus în motivarea votului, consilierul local, Victor Cernea.

Astfel, conform raportului de aprobare, prin punctul 14.2 din contractul de concesiune aprobat prin Hotărârea Consiliului Local Satu Mare nr. 183/26.05.2022, s-a stabilit faptul că: ”Pe durata celor 49 de ani la care se adaugă maxim 12 luni pentru proiectare și execuție (perioada concesiunii), concesionarul va plăti redevența care se calculează prin aplicarea unui cuantum de 2 % asupra venitului brut realizat din exploatarea investiției pe perioada unui an fiscal”.

Motivat de faptul că, pentru atribuirea contractului de concesiune conform prevederilor art. 86 din Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii , cu modificările și completările ulterioare se va stabili ca și criteriu de atribuire ”oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic” stabilită în baza unor criterii obiective care garantează evaluarea ofertelor în condiții de concurență reală, se impune modificarea punctului 14.2 din contractul de concesiune în sensul stabilirii cuantumului redevenței situat între minim 2 % și maxim 4%, procent ce va rezulta în urma finalizării procedurii de achiziție publică.

Totodată, este necesară introducerea în contractul de concesiune a unor clauze cu privire la calificarea personalului cheie folosit pe toată durata contractului, clauze care vor fi introduse la punctul 25 din contract.

Raportat la prevederile art. 129, alin (2) lit. c) din O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora consiliul local hotărăște în condițiile legii și are atribuții privind administrarea domeniului public și privat al municipiului.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente